Kolač od jabuka i špekulas keksa: savršen jesenski recept koji ne uključuje pečenje
- OK, nije nam toliko mrsko ujesen peći fine kolače, keksiće i druge slastice i fino se ugrijati te uživati u mirisima pečenih slatkih zalogaja
- Ali, ponekad nemamo baš puno vremena, a željeli bismo spraviti fini kolač
- Kolač od jesenskih jabuka u kombinaciji sa špekulas keksima spravlja se jednostavno i brzo, nije potrebno uključivati pećnicu, a rezultat je slatka delicija koja će svakoga oduševiti
Jesensko-zimska sezona savršena je za višesatna pečenja u kuhinji kod kuće koja završavaju slasnim kreacijama poput sočne pite od jabuka, raznih keksića, medenjaka i drugih slatkih omiljenih delicija. Ono što svakako vrijedi isprobati je ovaj recept za ukusnu tortu od jabuka i špekulas keksa – koji ne treba peći u pećnici!
Zahvaljujući aromatičnim začinjenim špekulas keksima, sočnim jabukama i kremastoj podlozi, ovaj kolač ima arome jesenske sezone, ali je istovremeno predivno jednostavan i može se spraviti u tren oka.
Sastojci za kolač od jabuka i špekulas keksa
• 250 g špekulas keksa
• 100 g mekog maslaca
• 800 g jabuka
• 500 ml soka od jabuke
• 2 pakiranja praška za puding od vanilije
• 1 žličica cejlonskog cimeta
• 1 prstohvat soli
• 100 g šećera
• 2 pakiranja vanilin šećera
• 1 pakiranje učvršćivača za kremu
• 200 g slatkog vrhnja
• 200 g kiselog vrhnja
Kolač od jabuka i špekulas keksa - priprema
1. Stavi komad papira za pečenje u kalup te namasti rubove kalupa. Izgnječi špekulas kekse valjkom za tijesto u vrećici za zamrzavanje da postanu mrvičasti. Otopi maslac i pomiješaj ga s keksima u zdjeli da dobiješ tijesto. Stavi u kalup pa ravnomjerno utisni.
2. Operi jabuke, oguli, očisti te nareži na sitne kockice.
3. Pomiješaj prašak za puding s oko 50 mililitara soka od jabuke da postane glatko. Potom komadiće jabuke zajedno s malo cimeta, šećerom, vrećicom vanilin šećera i prstohvatom soli zakuhaj u loncu i kuhaj oko pet minuta. U smjesu od jabuka umiješaj izmiješani prašak za puding i ponovno kratko prokuhaj na srednjoj vatri.
4. Gotovu smjesu za puding od jabuka izlij na podlogu od keksa i tortu stavi u hladnjak, najbolje preko noći, ali najmanje šest sati.
5. Prije posluživanja stuci u čvrst šlag slatko vrhnje s kiselim vrhnjem, učvršćivačem za šlag i drugom vrećicom vanilin šećera pa time premaži tortu.
6. Ponovno stavi u hladnjak ili odmah posluži.