Kinder & Nutella browniesima neće odoljeti niti jedan slatkoljubac. Testiramo recept prvom prilikom
- Kinder čokoladice i Nutella spadaju u one proizvode kojima malo tko može odoljeti, pa uopće nismo sumnjali u to da će browniesi u kojima su glavne zvijezde biti apsolutni hit
- Osim u božanstvenom okusu, tajna njihove privlačnosti leži i u izdašnoj, spužvastoj teksturi koja u kombinaciji s omiljenim čokoladicama i namazom garantira desert koji se topi u ustima i osvaja na prvi zalogaj
- Oni koji su ih već kušali složni su da su ovi browniesi toliko ukusni da, jednom kada ih se isproba, postaju obavezan dodatak svim proslavama i zabavama
U svijetu deserata, postoje slatkiši i namirnice koje su toliko omiljene da smo milijardu posto sigurni da će poslastica koju pripremamo biti prefina i neodoljiva čim čujemo da su među sastojcima, a Kinder čokoladice i Nutella bez imalo sumnje spadaju u njih. Baš smo zato i bez isprobavanja recepta odmah znali da će apsolutni hit biti browniesi koji kombiniraju oba proizvoda.
Oni koji su ih već kušali složni su da su ovi browniesi toliko ukusni da, jednom kada ih se isproba, postaju obavezan dodatak proslavama i zabavama, kako dječjim, tako i onim odraslima, a osim u božanstvenom okusu, tajna njihove privlačnosti leži i u izdašnoj, spužvastoj teksturi koja u kombinaciji s kremastim glavnim zvijezdama garantira desert koji se topi u ustima i osvaja na prvi zalogaj.
Ako postoji mana ovog rajskog recepta kojeg je osmislila Eloise Head, genijalka zaslužna za stotine kreacija baš ovog tipa, onda je to da su u pitanju browniesi koji imaju cca 1000 kalorija po zalogaju, ili barem tako izgledaju, no okus im je toliko božanstven da jednostavno odbijamo misliti na kalorije, barem s vremena na vrijeme kada će se naći na našim stolovima. Uostalom, koliko god bili zarazni, veoma su zasitni pa će tek komad ili dva i više nego utažiti našu želju za slatkim.
Vis a vis pjenaste teksture, tajna je u miksanju šećera i maslaca te zatim jaja sve dok se ne dobije super svjetla i pjenasta smjesa, a što može potrajati i desetak minuta, no upornost se definitivno isplati jer će zahvaljujući ovome browniesi dobiti na visini, debljini i mekoći. Drugi važan naputak odnosi se na izgled samih browniesa odnosno na trenutak rezanja na kocke. Nakon što ih ispečemo, potrebno ih je smjestiti u hladnjak na par sati da se dobro ohlade i stisnu, a tek potom narezati jer ćemo u protivnom, budemo li ih rezali dok su još topli, dobiti ljepljivu kašu. Doduše, veoma ukusnu kašu, no browniesi definitivno neće izgledati onako kako bi trebali! A evo i recepta!
Sastojci
- 170 g neslanog omekšalog maslaca
- 250 g šećera u prahu
- 2 velika jaja
- 125 g mliječne (barem 28% kakaa) ili tamne omekšale čokolade
- 100 g glatkog brašna
- 30 g kakaovog praha
- 1 žličica soli
- 27 Kinder mini čokoladica
- 200 g Nutelle
Priprema
1. Prije no što krenemo pripremati smjesu za browniesi, zagrijemo pećnicu na 170 stupnjeva te obložimo četvrtasti pleh papirom za pečenje
2. U veliku zdjelu za miješanje dodamo omekšali maslac i šećer u prahu te ih miksamo dok ne poprime svijetlu boju, oko 2-3 minute
3. Dodamo jaja i nastavimo miksati dok se smjesa ne udvostruči i postane vrlo blijeda i pjenasta
4. Smjesi dodamo otopljenu čokoladu i kratko miješamo dok se ne sjedini, a važno je samo pripaziti da čokolada ne bude prevruća
5. Glatko brašno, kakao prah i sol potrebno je prosijati, a zatim dodati smjesi pazeći da ne pretjeramo s miksanjem; čim više ne vidimo tragove brašna, prestajemo miksati
6. Polovicu smjese izlijemo u pripremljeni pleh i rasporedimo je do rubova
7. Nanesemo sloj Nutelle i ravnomjerno je rasporedimo po kolaču, a zatim po njoj slažemo Kinder čokoladice dok ne prekrijemo cijelu podlogu
8. Žlicom nanesemo ostatak smjese na vrh i nježno poravnamo
9. Pečemo browniese 25-30 minuta, prilikom čega bi rubovi trebali lagano popucati, a sredina se prestati mrdati; ako je cijela smjesa još uvijek živa, nastavljamo peći u intervalima od 5 minuta
10. Puštamo browniese da se potpuno ohlade u kalupu, a zatim ih ostavljamo u hladnjaku barem par sati, a idealno tijekom noći kako bismo mogli narezati čvrste, glatke kolačiće u kojima će se savršeno vidjeti slojevi