Kad ne želimo krumpir i rižu: 5 recepata za keto priloge koji će smanjiti unos ugljikohidrata
- Osim što je keto prehrana i dalje vrlo popularna, mnogi ljudi izbjegavaju ugljikohidrate barem povremeno
- Uostalom, znamo onaj osjećaj težine u želucu kad se najedemo, primjerice, mesa i kruha ili krumpira
- Kad poželiš lakši prilog, iz ovog ili onog razloga, ovih 5 recepata će pomoći
Pogledaj kojih to pet recepata možeš koristiti kao priloge jelu, ali i kao samostalna jela te uz pomoć njih izbaciti ugljikohidrate. Možda je dobro vrijeme da pripaziš na liniju kako bi vitka i zadovoljna mogla uživati u blagdanskoj trpezi. Navedeni recepti sadržavaju "superhranu" te ih i oni koji se pridržavaju keto dijete mogu konzumirati, prenosi Health.
Gljive s češnjakom i parmezanom
Znamo da gljive nisu omiljena namirnica za sve, no ovaj recept bi mogao čak i one najkritičnije preobratiti da ih zavoli.
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica maslaca
- 4 češnja češnjaka - samljeti
- 300 grama gljiva - šampinjona
- sol i papar po želji
- 30 grama parmezana - naribanog
- peršin
Priprema:
- Zagrij maslinovo ulje i maslac u tavi na srednje jakoj vatri.
- Dodaj češnjak i gljive u tavu i pirjaj oko 5 minuta, povremeno miješajući pazeći da se gljive kuhaju s obje strane.
- Začini solju i paprom.
- Kad su gljive gotove, maknuti s vatre, posipi parmezanom i peršinom. Posluži toplo.
Kremaste prokulice s češnjakom i sirom
Zbog ovoga recepta i najveći mesojedi postat će slabi na prokulice ili kelj pupčar.
Sastojci:
- 200 grama prokulica - prepolovi ih
- 2 žlice maslaca
- 3 češnja češnjaka - samljevena
- 30 grama brašna
- 500 mililitara mlijeka
- 100 grama sira - naribanog
Priprema:
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- Napuni veću posudu vodom i pusti da zakipi. Dodaj prokulice i kuhaj 5-6 minuta, dok blago ne omekšaju. Iscijedi vodu iz lonca, a prokulice poli hladnom vodom kako bi zaustavila proces kuhanja. Tapkanjem ih što bolje osuši.
- Za vrijeme dok se prokulice kuhaju ili kasnije, na maslac u veliku tavu dodaj mljeveni češnjak. Ubrzo zatim umuti brašno i kuhaj jednu minutu. Polako dodaj mlijeko i kuhaj 5-6 minuta ili dok se ne zgusne. Cijelo vrijeme miješaj kako se ne bi napravile grudice od brašna.
- Ukloni tavu s vatre i umiješaj 50 grama sira. Miješaj dok se ne otopi i začini solju i paprom.
- Sve prebaci u tepsiju, a ostatak sira pospi po prokulicama.
- Peci 20-25 minuta dok lijepo ne porumeni.
Pire od cvjetače
Iako kada netko spomene pire, vjerojatno odmah pomisliš na krumpir, mi ti donosimo recept za zdraviju verziju koja je također kremasta.
Sastojci:
- 1/2 cvjetače
- 1 žlica maslaca
- 50 grama parmezana
- 1 žlica vrhnja
- sol i papar po želji
Priprema:
- U veliki lonac ulij vode i pričekaj da zakipi.
- Razlomi cvjetaču na komadiće i stavi ih u vodu. Kuhaj 20 minuta ili dok ne omekšaju.
- Iscijedi vodu iz lonca i pomoću drobilice koju koristiš i za krumpir napravi pire od cvjetače.
- Dodaj maslac, parmezan, vrhnje, sol i papar i nastavi koristiti drobilicu sve dok ne dobiješ jednoliku smjesu. Posluži toplo.
Rižoto od cvjetače i gljiva
Sada vjerojatno razmišljaš o tome kako rižoto može imati niski udjel ugljikohidrata? Ova keto verzija rižota uvjerit će te da ovo nije predobro da bi bilo istinito.
Sastojci:
- 50 grama maslaca
- 250 grama gljiva - nasjeckanih
- 2 češnja češnjaka - samljevena
- sol i papar po želji
- 350 grama cvjetače - možeš koristiti i smrznutu
- 50 mililitara bijelog vina - suhog
- 120 mililitara pilećeg temeljca
- 4 žlice vrhnja
- Naribani parmezan - po želji (što više, to kremastije)
Priprema:
- U velikoj tavi zagrij maslac na srednjoj vatri dok se ne otopi. Dodaj nasjeckane gljive i češnjak i pirjaj dok gljive ne omekšaju i poprime zlatno smeđu boju. Začini solju i paprom.
- Smanji toplinu, dodaj cvjetaču i promiješaj ju s ostalim namirnicama. Dodaj bijelo vino i kuhaj dok ne proključa. Temeljac dodaj polagano, nekoliko žličica, zatim promiješaj i pusti da ispari prije nego ga opet dodaš malo.
- Kad cvjetača postane mekana, dodaj još malo temeljca i dvije žlice vrhnja. Pokrij poklopcem i nastavite kuhati, dopuštajući cvjetači da se pari dok ne omekša. Ako je potrebno, dodaj još temeljca ili vrhnja.
- Umiješaj parmezan i dodaj soli i papra po želji, ako nedostaje.
- Dodatno naribaj parmezan prije posluživanja.
Donosimo ti šest proteinskih namirnica s kojima možeš raditi fine zalogaje koji donose jednak užitak kao ugljikohidrati, a neće ti pokvariti dijetu.
Kremaste zapečene šparoge s češnjakom
Pečena šparoga sama je po sebi ukusna, ali kada uz nju dolazi i sir onda daje jedinstveni i očaravajući okus.
Sastojci:
- 500 grama šparoga - ukloni tvrde krajeve
- 3 žlice maslinovog ulja
- 4 češnja češnjaka - samljevenog
- 3/4 žličice soli
- 1/4 žličice papra
- 150 grama mozzarelle - usitnjena
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Lim za pečenje nasprejaj uljem i zatim na njega posloži šparoge. Ostavi sa strane.
- U maloj zdjeli pomiješaj maslinovo ulje, češnjak, sol i papar. Smjesom premaži šparoge, a zatim ih protrljaj kako bi sa svake strane bile prekrivene smjesom.
- Peci 10-15 minuta.
- Izvadi ih iz pećnice i posipaj ih mozzarellom. Vrati u pećnicu i peci dok se sir ne otopi i dobije zlatnu boju, oko 4 do 5 minuta.
- Po potrebi dodaj sol i papar. Posluži toplo.
Dobar tek!
Tekst je prethodno objavljen na potralu missZDRAVA.