Juha je previše slana, masna, ljuta, rijetka ili je zagorjela? S ovih 5 trikova ćeš ju spasiti
- Juhe se trebaju naći i na ljetnom meniju; hidratiziraju tijelo i lagan su obrok, idealan za vruće dane
- No, što ako se dogodi da juhu presolilmo ili nam divna gusta juha zagori i dobije gorak okus?
- 5 najčešćih grešaka s juhom spasit ćeš uz pomoć ovih 5 trikova
Neizostavan je dio nedjeljnog ručka, a mnogi uživaju u njoj gotovo svakodnevno – ukusna, mirisna, krepka juha! Preporuča se jesti ju čak i ljeti. Zabluda je da nam još više zagrijava tijelo; zapravo ga hidratizira, a i lagani je ljetni obrok kad nemamo previše apetita. Za one još uvijek skeptične, tu su hladne juhe poput gazpacha. Međutim, što napraviti kad ti malo pobjegne sol pa juha bude preslana? Što ako je zagorjela pa ima gorak okus ili je previše rijetka i nikako da je zgusneš? Imamo 6 rješenja za 6 najčešćih „nezgoda“ s juhom…
1. Juha je premasna
Po površini juhe plivaju kolutovi masnoće? Za to postoji jednostavno rješenje: stavi nekoliko kockica leda u čistu kuhinjsku krpu te sve uroni u posudu s juhom. Masnoća će se pod utjecajem hladnoće skrutiti te primiti za krpu.
2. Juha je previše ljuta
Voliš ljutkasti okus juhe, no stavila si previše čilija, papra ili đumbira pa nepce već nakon jedne žlice juhe gori? Kokosovo mlijeko, vrhnje ili pire od manga umanjit će ljutinu. Također možeš skuhati još jednu juhu (bez čilija i sličnih začina), dodati je ljutoj varijanti, a višak poslije zamrznuti.
3. Juha ima okus po zagorjelom
Ako ti juha zagori, a to se lako dogodi s gustim juhama, makni lonac sa štednjaka te prelij polako juhu u drugu posudu. Nikako nemoj strugati zapečene komade s dna, dapača, pazi da ti ništa od toga ne klizne u novi lonac. Nastavi kuhati prethodno dodvši koju četvrtinu luka u nju. Izvadi luk, začini juhu i – gotovo! I malo bijelog vina može neutralizira gorki okus juhe.
4. Juha je preslana
Ako je to slučaj, juhu možeš spasiti s jednim bjelancem: dodaj ga juhi, pusti da zavrije te otkloni bjelance. Nemaš jaje u kući? I kriška, dvije kruha te naribani krumpir će preuzeti višak soli. Nakon kuhanja ih otkloni iz juhe.
5. Juha se neće zgusnuti
Juha je rijetka poput vode? Reduciranjem će postati kremastija, ali će dobiti i intenzivniji okus. Također će je zgusnuti 1-2 žličice škrobnog brašna rastopljenog u malo hladne vode – dodaj to juhi te zakuhaj.