Još jedna dobra strana vina – sprječava da izgoriš na suncu

Thinkstock / Spencer Davies
Opekline od sunca – hvala, ne! Znanstvenici su nedavno otkrili da nas vino može zaštititi od toga
Vidi originalni članak

Ljeti uživamo na otvorenom u dugačkim i toplim danima. Čašica vina na balkonu ili uz roštilj gotovo je pa obavezna. Uvijek je važno i dobro se zaštititi od unca. Kreme za sunčanje s visokim faktorom, šešir na glavi i sunčane naočale na nosu obavezna su oprema. Međutim, znanstvenici su nedavno otkrili da i crno vino djeluje protiv štetnih utjecaja sunca. 

U ZDRAVLJE Stvorena je kava s okusom vina i život sad ima smisla

Istraživanje o vinu i opeklinama na suncu

U istraživanju objavljenom u „Journal of Agricurtular and Food Chemistry“ otkriveno je da tvari koje se nalaze u grožđu djeluju zaštitno naspram agresivnog ultraljubičastog zračenja sunca. Naime, u grožđu se nalaze flavanoidi. To su moćni antioksidansi koji sprječavaju stvaranje štetnih slobodnih radikala u koži, te na taj način štite kožu. 

Život 5 dana pila sam čašu crnog vina prije spavanja, evo što se dogodilo

I vino sadrži važne antioksidanse koji mogu spriječiti opekline. Bobice grožđa sadrže biljne tvari polifenole, koje spadaju u grupu flavanoida. One utječu na aromu vina i dodatno štite tijelo od sunca. Istraživanje je pokazalo da što je više polifenola u vinu, to je veća zaštita od sunčevih zraka. Ako usporedimo bijelo i crno vino, onda crno vino ima više polifenola. 

Lijepe vijest! Naravno, jedna čaša vina neće ti naškoditi. Nemoj pretjerivati! 

Posjeti Miss7.24sata.hr