Još jedna dobra strana vina – sprječava da izgoriš na suncu
Ljeti uživamo na otvorenom u dugačkim i toplim danima. Čašica vina na balkonu ili uz roštilj gotovo je pa obavezna. Uvijek je važno i dobro se zaštititi od unca. Kreme za sunčanje s visokim faktorom, šešir na glavi i sunčane naočale na nosu obavezna su oprema. Međutim, znanstvenici su nedavno otkrili da i crno vino djeluje protiv štetnih utjecaja sunca.
Istraživanje o vinu i opeklinama na suncu
U istraživanju objavljenom u „Journal of Agricurtular and Food Chemistry“ otkriveno je da tvari koje se nalaze u grožđu djeluju zaštitno naspram agresivnog ultraljubičastog zračenja sunca. Naime, u grožđu se nalaze flavanoidi. To su moćni antioksidansi koji sprječavaju stvaranje štetnih slobodnih radikala u koži, te na taj način štite kožu.
I vino sadrži važne antioksidanse koji mogu spriječiti opekline. Bobice grožđa sadrže biljne tvari polifenole, koje spadaju u grupu flavanoida. One utječu na aromu vina i dodatno štite tijelo od sunca. Istraživanje je pokazalo da što je više polifenola u vinu, to je veća zaštita od sunčevih zraka. Ako usporedimo bijelo i crno vino, onda crno vino ima više polifenola.
Lijepe vijest! Naravno, jedna čaša vina neće ti naškoditi. Nemoj pretjerivati!