Jesi li probala Kasato? Otkrij zašto je čokoladni kolač koji se ne peče najomiljeniji generacijama
- Keksi, čokolada, žele bomboni….jasno je kako se ovdje radi o jako zabavnom kolaču!
- Kasato tradicionalno uveseljava mnoge već desetljećima, a šarm mu daje i poseban izgled
- Genijalan je jer se ne peče, a može se prilagoditi i raznim kalupima zanimljivih oblika
Stvari koje su dobre ne treba mijenjati. Tako je i iznimno ukusnim kolačem koji se skriva iza neobičnog imena Kasato, a koji daje priliku da bez puno truda oduševimo svoje goste i zadovoljimo najveće sladokusce. Prednost mu je i zabavan izgled, a i brojne mogućnosti kojima podliježe ova slastica.
Zapravo se radi o varijaciji slastice poznate pod nazivom Rocky Road koja je u Americi poznata kao kolač od čokolade i sljezovih kolačića koji se ne peče dok je u Britaniji poznatiji pod nazivom Tiffin. Kasato koji su radile naše mame i bake najbliži je makedonskoj verziji kolača koji se ne peče i formira se u obliku rolade a zatim reže na ploškice zanimljivog izgleda.
Kako je ovaj kolač doživio brojne varijacije mi ćemo predstaviti recept koji garantirano uspijeva i donosi uzbudljiv čokoladni zalogaj.
Sastojci:
- 250 g keksa (Petit Beurre, Plazma ili slično)
- 250 g maslaca
- 250 g šećera u prahu
- 3 žumanjca
- 200 g čokolade za kuhanje
- 100 g žele bombona
- 1 žlica ruma
- 1/2 l mlijeka
- 30 g vanillin šećera
Glazura:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 100 g maslaca
- 1 žličica ruma
Priprema:
- Kekse izlomi na komadiće a zatim prelij toplim mlijekom s dodatkom vanillin šećera
- Žumanjca pjenasto umuti sa šećerom u prahu, a zatim dodaj omekšali maslac i miksaj dok ne dobiješ jednoličnu masu*
- Rastopi čokoladu na pari pa dodaj smjesi sa žumanjcima i pomiješaj
- Smjesi dodaj kekse natopljene u mlijeku i žele bombone ( možeš dodati i tostirane lješnjake ili grožđice prethodno natopljene u rumu)
- Slasticu oblikuj u roladu, a je zatim omotaj plastičnom folijom i ostaviti nekoliko sati da se stisne. Ako želiš atraktivniji izgled kolača smjesu utisni u zanimljive kalupiće koje si prethodno obložila plastičnom folijom.
- Kada se kolač stisnuo prelij ga glazurom koju si napravila od rastopljene čokolade, maslaca i žličice ruma. Umjesto glazure, kolač možeš ukrasiti i šlagom.
*Žumanjca možeš umutiti i na pari ako si sklona termičkoj obradi
Uživaj u ovoj slatkoj bombi!