Jesen stiže dunjo moja! Repect za liker od dunje - savršeni okus jeseni u čaši
- Jesen je pred vratima…
- A s jeseni dolazi i pregršt finih, mirisnih i ukusnih plodova
- Dunja je definitivno jedan od mirisnih jesenskih favorita…
Ukusan liker od dunje s najfinijim notama cimeta i naranče savršen je liker za bilo koje doba godine. Također je i sjajan poklon.
Sastojci za 3 litre:
• 1 ½ kilograma dunja
• ½ naranče
• 250 grama smeđeg šećera
• 1 štapić cimeta
• 2 klinčića
• 2 zvjezdasta anisa
• 750 ml votke
Priprema
1. Operi dunje i ukloni dlačice kuhinjskom krpom. Prepolovi pa raščetvori dunje. Očisti dinje te nareži na veće komade.
2. Iscijedi pola naranče te stavi u veliki lonac zajedno s oko litre vode. Stavi unutra komadiće dunje. Kuhaj dunje u oko 30-40 minuta na niskoj temperaturi dok ne omekšaju.
3. Procijedi pire kroz fino sito ili gazu te sakupi sok. Trebalo bi napraviti oko 1 litre soka.
4. Pomiješaj sok od dunje sa šećerom, štapićem cimeta, klinčićima i zvjezdastim anusom u porculanskoj ili staklenoj zdjeli (vrču) pa stavi u hladnjak na oko 24 sata.
5. Sljedeći dan filtriraj cimet, klinčiće i anis iz soka. Pomiješaj sok od dunje s alkoholom i ulij u veliku posudu ili tri boce od 1 litre. Neka liker odstoji barem 2-3 tjedna, uz povremeno miješanje ili mućkanje.
6. Gotov liker procijedi kroz fino sito u vruće oprane boce. Čvrsto zatvori boce.