Jesen miriše na kestene, a umjesto slastica, od njega možemo napraviti namaz još ukusniji od humusa

Unsplash / Adam Bartoszewicz
Vidi originalni članak
  • Što je jesen bez kestena? Kuhani, pečeni pa onda i kolači s kremom od kestena mnogima su omiljena slastica u ovo doba godine
  • Iako su prilično kaloričan obrok, plod pitomog kestena obiluje mnogim blagodatima za naše tijelo
  • U mnogim zemljama ovu namirnicu koriste i u slanim jelima poput juhe i pirea, a slani namaz od kestena izvrsna je zamjena humusu

Kada govorimo o plodovima koji nas asociraju na jesen, svakako su tu uz bundeve i kesteni. Ovaj orašasti plod omiljena je namirnica brojnih jesenskih slastica, a za one pečene tijekom dugih šetnji gradom nerijetko se traži mjerica više jer rijetko tko im može odoljeti. Plod pitomog kestena je jedna od prvih namirnica koju je čovjek ikada konzumirao i to zbog svoje visokovrijedne nutritivne vrijednosti koju 53 posto čini voda, zatim su tu i bjelančevine, ugljikohidrati te škrob. 

Life&style Bučine sjemenke tako su zdrave da bi ih trebalo jesti svaki dan. Ovo je 9 benefita koje donose tijelu

Plod kestena još je bogat i kalcijem, kalijem te sadrži fosfor, željezo i većinu vitamina B skupine. Kako je kesten poprilično usporediv s krumpirom, u Francuskoj od njegovog ploda proizvode brašno koje pomiješano s brašnom žitarica daje peciva i kruh. Kod nas se kesteni pretežito upotrebljavaju kada pripremamo ukusne kreme za kolače, a kesten pire s dodatkom šlaga omiljena je slastica tijekom ovih jesensko-zimskih mjeseci. No, što ako malo promijenite rutinu u kuhinji i od kestena pripremimo potpuno drugačiji obrok? Predlažemo ukusni namaz teksturom sličan humusu koji obiluje zdravim namirnicama i miriše na omiljene začine egzotičnih krajeva.

Sastojci

  • 1 šalica oguljenih kuhanih kestena (po želji može i pečenih)
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sušeni timijan
  • tahini
  • nasjeckani peršin (ili sušeni)
  • par kapi limunovog soka
  • 3 žlice vode
  • soli po želji
  • papar po želji

Priprema

1. Nakon što ranije skuhaš kestene, pomiješaj ih u blenderu ili sjeckalici zajedno sa češnjakom, maslinovim uljem, začinima i limunom.

2. Dodaj vodu u smjesu te ponovno sve izmiksaj. Ako se smjesa čini i dalje gruba, slobodno dodaj još vode po želji.

3. Prebaci u višekratnu posudicu, dodaj peršina, a ako imaš pikantnije nepce, namazu dodadaj ljute sušene paprike.

4. Serviraj uz kruh, peciva, prepečenac, krekere ili kriške sirovog povrća poput mrkve ili celera.

Life&style Hokaido bundeva osim što je zdrava, može se koristiti na puno načina. Evo recepta za prefinu savijaču

Posjeti Miss7.24sata.hr