Jedini pravi recept za knedle sa šljivama - krumpir ti ne treba, ali trebaš šećer u kockama!
- Okruglice sa šljivama jelo je koje porijeklo vuče iz Austrije, točnije Austrougarske
- No, odavno su omiljene na menijima hrvatske kontinentalne kuhinje i smatramo ih "našima"
- Donosimo originalni recept za knedle sa šljivama, kako ih pripremaju Austrijanci. I podosta se razlikuje od ovog našeg, s krumpirovim tijestom
Voćne, slatke i mirisne okruglice od šljiva spravljale su naše bake i mame i nekako, osim što su fine i tope se u ustima, bude lijepe osjećaje u nama. Osim toga, nimalo nisu komplicirane za spravljanje - uz pravi recept mogu se prilično brzo napraviti. A imamo pravi, izvorni austrijski recept… Nema pravijeg, ovaj je objavljen na stranici
Knedle od šljiva slatka su poslastica koju možeš poslužiti kao glavno jelo ili kao desert. A uz njih možeš (po želji) poslužiti i sladoled od vanilije, šlag, dodati malo šećera, marmelade, slatkog voćnog umaka…
Austrijske knedle sa šljivama - recept:
Sastojci:
Za knedle
• 300 g malomasnog svježeg sira
• 200 g brašna
• oko 60 maslaca sobne temperature
• 1 vanilin šećer (8 g)
• 1 jaje
• prstohvat soli
• 10 šljiva
• 10 kocki šećera
Za ukrašavanje:
• 100 g krušnih mrvica
• 100 g maslaca
• cimet u prahu
• šećer u prahu
Austrijske knedle sa šljivama - priprema:
1. Pomiješaj omekšali maslac s vanilin šećerom i prstohvatom soli da dobiješ kremastu smjesu. Umiješaj jaje, sir i brašno te napravi tijesto. Oblikuj kuglu, zamotaj prozirnom folijom te ostavi na hladnom mjestu da odstoji oko 30 minuta.
2. Izvadi koštice iz šljiva i na njihovo mjesto stavi kockicu šećera.
Na pobrašnjenoj radnoj površini oblikuj tijesto u valjak od oko 5 cm debljine. Odreži ploške i lagano ih pritisni između ruku. Stavi šljivu u tijesto, pritisni tijesto oko nje i dobro zatvori. Pobrašni ruke, oblikuj okruglice i stavi ih na pobrašnjenu kuhinjsku dasku.
3. Zakuhaj veliku količinu blago posoljene vode u velikom loncu. Smanji vatru, stavi okruglice od šljiva u vodu i ostavi da lagano vriju 10 – 13 minuta. S vremena na vrijeme pažljivo promiješaj da se knedle ne zalijepe jedna za drugu.
4. Za ukras rastopi maslac u tavi. Dodaj krušne mrvice, začini cimetom i prži dok ne poprimi zlatnožutu boju. Pred kraj dodaj obilato šećera. Kuhane okruglice pažljivo izvadi i uvaljaj u pripremljene pošećerene mrvice. Zatim pospi šećerom u prahu.
Savjet: kako se okruglice ne bi raspadale, poželjno je napraviti probnu okruglicu prije punjenja voćem. Po potrebi prilagodi tijesto dodavanjem još brašna ako je premekano ili maslaca ako je prečvrsto.