Jedini pravi recept za knedle sa šljivama - krumpir ti ne treba, ali trebaš šećer u kockama!

Instagram @lauradreamsofcakes Knedle od šljiva
Vidi originalni članak
  • Okruglice sa šljivama jelo je koje porijeklo vuče iz Austrije, točnije Austrougarske
  • No, odavno su omiljene na menijima hrvatske kontinentalne kuhinje i smatramo ih "našima"
  • Donosimo originalni recept za knedle sa šljivama, kako ih pripremaju Austrijanci. I podosta se razlikuje od ovog našeg, s krumpirovim tijestom 

Voćne, slatke i mirisne okruglice od šljiva spravljale su naše bake i mame i nekako, osim što su fine i tope se u ustima, bude lijepe osjećaje u nama. Osim toga, nimalo nisu komplicirane za spravljanje - uz pravi recept mogu se prilično brzo napraviti. A imamo pravi, izvorni austrijski recept… Nema pravijeg, ovaj je objavljen na stranici 

Knedle od šljiva slatka su poslastica koju možeš poslužiti kao glavno jelo ili kao desert. A uz njih možeš (po želji) poslužiti i sladoled od vanilije, šlag, dodati malo šećera, marmelade, slatkog voćnog umaka… 

Austrijske knedle sa šljivama - recept:

Sastojci: 

Za knedle

• 300 g malomasnog svježeg sira

• 200 g brašna

• oko 60 maslaca sobne temperature

• 1 vanilin šećer (8 g)

• 1 jaje

• prstohvat soli

• 10 šljiva

• 10 kocki šećera

Za ukrašavanje:

• 100 g krušnih mrvica

• 100 g maslaca

• cimet u prahu

• šećer u prahu

Life&style Čokoladna mousse torta najdekadentniji je recept koji smo u posljednje vrijeme iskušali

Austrijske knedle sa šljivama - priprema:

1. Pomiješaj omekšali maslac s vanilin šećerom i prstohvatom soli da dobiješ kremastu smjesu. Umiješaj jaje, sir i brašno te napravi tijesto. Oblikuj kuglu, zamotaj prozirnom folijom te ostavi na hladnom mjestu da odstoji oko 30 minuta.

2. Izvadi koštice iz šljiva i na njihovo mjesto stavi kockicu šećera.
Na pobrašnjenoj radnoj površini oblikuj tijesto u valjak od oko 5 cm debljine. Odreži ploške i lagano ih pritisni između ruku. Stavi šljivu u tijesto, pritisni tijesto oko nje i dobro zatvori. Pobrašni ruke, oblikuj okruglice i stavi ih na pobrašnjenu kuhinjsku dasku.

3. Zakuhaj veliku količinu blago posoljene vode u velikom loncu. Smanji vatru, stavi okruglice od šljiva u vodu i ostavi da lagano vriju 10 – 13 minuta. S vremena na vrijeme pažljivo promiješaj da se knedle ne zalijepe jedna za drugu.

4. Za ukras rastopi maslac u tavi. Dodaj krušne mrvice, začini cimetom i prži dok ne poprimi zlatnožutu boju. Pred kraj dodaj obilato šećera. Kuhane okruglice pažljivo izvadi i uvaljaj u pripremljene pošećerene mrvice. Zatim pospi šećerom u prahu.

Savjet: kako se okruglice ne bi raspadale, poželjno je napraviti probnu okruglicu prije punjenja voćem. Po potrebi prilagodi tijesto dodavanjem još brašna ako je premekano ili maslaca ako je prečvrsto.

Life&style Pumpkin spice latte sve više volimo, a ja sam ga pripremila kod kuće: isplati li se?

Posjeti Miss7.24sata.hr