Internet se zapalio za neobičnim umakom od rajčice i votke! Pronašli smo najbolji recept - želiš ga isprobati?
- Tjestenina s umakom od rajčice dobiva sasvim neki novi okus uz jedan dodatak
- Dok će se Talijani odlučiti za crno vino, drugi tijekom kuhanja ovog umaka najradije uključuju votku
- Pronašli smo jednostavan recept za začinjen umak s rajčicom i votkom koji je postao vrlo popularan na TikToku, a možeš ga otkriti u nastavku
Restorani i zalogajnice diljem svijeta na svoje menije uvrštavaju nama jednu potpuno neobičnu kulinarsku novost – umak od rajčice s votkom. I dok će poklonici jednog od najpoznatijih tanjura talijanskog podrijetla – tjestenine s umakom od rajčica - ovo jelo rado oplemeniti vinom, ili hrabriji možda acetom balsamicom, votki mjestu u ovom jelu baš i ne pronalaze.
No, stručnjaci ističu kako je dodatak votke zapravo sasvim mijenja doživljaj ovog poznatog jela, ali u pozitivnom smjeru. Ako se odlučiš za ovu inačicu u svom zalogaju ponajprije ćeš doživjeti pomalo ljutkasto iskustvo, a zatim ćeš iskusiti bogatstvo okusa biljnih nota kakve vjerojatno ne bi nikada očekivala.
Dok će velike količine alkohola 'zarobiti'' i preuzeti okuse jela, male količine imaju suprotan učinak – mogu upravo pojačati aromu hrane. Male količine votke, osim toga, zapravo će otključati okuse koje se skrivaju u rajčici.
Votka uistinu mijenja okus ovog umaka, a ako želiš isprobati u kojem smjeru će te odvesti tjestenina s ljutim umakom od rajčica prilažemo ti recept koji je postao jedan od najpopularnijih na TikToku, a postavio ga je korisnik @jeremyscheck.
@jeremyscheck enjoy!! ##spicyrigatoni ##vodkasauce ##pennevodka ##pastavodka ##carbone ##pasta ##italian
♬ Playdate - OnePunchMatt
Sve što ti treba:
- 1 luk
- sol
- papar
- ljuta papričica
- origano
- maslinovo ulje
- četiri češnje češnjaka
- 1 tuba koncentrata rajčice
- 1/3 čaše votke
- 1 čaša vrhnja za kuhanje
- parmezan po izboru
- sjeckani svježi peršin
Priprema:
1. U tavi poprži sjeckani luk, sol, papar, ljutu papričicu i origano kako bi začini otpustili okus
2. Dodaj češnjak i koncentrat rajčice, a smjesu pirjaj nekoliko minuta
3. Dodaj votku te smjesu pirjaj dok alkohol ne ispari
4. Zatim u smjesu ubaci vrhnje za kuhanje, promiješaj da se smjesa sjedini a zatim prokuhaj nekoliko minuta (u ovom koraku možeš izbaciti češnjak)
5. Umaku dodaj tjesteninu po izboru koju si prethodno skuhala
6. Po želji dodaj parmezan, a jelo ukrasi svježe sjeckanim peršinom