Imamo tri odlična recepta za prefini domaći kruh, a nećeš se previše namučiti

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Ne moramo vjerojatno ponavljati da je u ovim vremenima bolje ostati kod kuće te izlaziti doista u nuždi
  • Ne trebaš izlaziti čak ni po kruh – možeš ga jednostavno sama ispeći!
  • Treba ti samo malo dobre volje, nekoliko sastojaka te recepti s uputama…

Sigurno si primijetila koliko su u vrijeme najveće korona-krize bile prazne police s brašnom, kvascem i drugim potrepštinama za "tijesto i kruh“ u supermarketima i trgovinama? Zašto? Osim straha da će možda na duže vrijeme morati biti u kući, mnogi ljudi su imali  vremena isprobati nešto novo. Domaći kruh je sada u trendu. To nije ni čudo: spravlja se brzo, superlako i treba tek nekoliko sastojaka…

Odabrali smo za tebe 3 recepta za domaći kruh. Želimo ti puno zabave pri pečenju!

1. Seljački kruh

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Mirovanje: 120 minuta

Vrijeme pečenja: 55 minuta

Sastojci:

• 300 g pšeničnog bijelog glatkog brašna

• 280 g pšeničnog crnog brašna

• 1 žlica šećera

• 2 žličice soli

• 1 pakiranje suhog kvasca

• 2 žličice začina za kruh

• 380 ml mlake vode

Priprema

• Najprije pomiješaj brašno sa začinom za kruh, šećerom i solju u posudi. Zatim dodaj suhi kvasac i mlaku vodu. Smjesu miksaj oko 5 minuta dok ne dobiješ glatko tijesto. Zatim prekrij posudu kuhinjskom krpom te ostavi da odstoji oko 60 minuta.

• Promijesi tijesto te oblikuj okrugli kruh. Oprez: pazi na to da je radna površina lagano pobrašnjena kako smjesa ne bi bila previše ljepljiva.

• Stavi tijesto na lim obložen papirom za pečenje, prekrij pa ostavi da se diže još sat vremena.

• U međuvremenu ugrij pećnicu na 220 stupnjeva.

• Kruh premaži s puno vode te prvo peci 15 minuta. Zatim smanji temperaturu pećnice na 200 stupnjeva te peci kruh još 40 minuta.

Life&style Ana Gruica Uglešić otkrila recept za zdravi kruh koji će odganati dosadu ali i neželjene kilograme

2. Kruh sa sjemenkama suncokreta

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Mirovanje: 120 minuta

Vrijeme pečenja: 45 minuta

Sastojci

• 250 g pšeničnog crnog brašna

• 200 g raženog brašna

• 1 žlica šećera

• 1 žlica soli

• 1 pakiranje suhog kvasca

• 250 ml mlake vode

• 3 žlice ulja od suncokreta

• 150 g sjemenki suncokreta

Priprema

• Pomiješaj u posudi brašno, šećer, sol i kvasac. Dodaj mlaku vodu i ulje te sve miksaj oko 5 minuta dok ne dobiješ glatko tijesto. Umiješaj u to rukama pola sjemenki suncokreta. Prekrij tijesto kuhinjskom krpom te ostavi da odstoji sat vremena.

• U međuvremenu premaži uljem kalup za kruh. Promijesi tijesto na lagano pobrašnjenoj površini te oblikuj u kruh dužine oko 25 cm. Premaži kruh s dosta vode te uvaljaj u preostale sjemenke suncokreta. Stavi kruh u kalup, prekrij te ostavi da se diže još 60 minuta.

• Zagrij pećnicu na 230 stupnjeva (ventilator: 210 stupnjeva). Peci kruh 15 minuta. Zatim smanji temperaturu na 200 stupnjeva (ventilator: 180 stupnjeva) te peci kruh još 30 minuta.

Super savjet Vrijedi isprobati! S ovim jednostavnom trikom će tvrdi kruh ponovno postati mekan i svjež

3. Kruh s češnjakom

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Mirovanje: 90 minuta

Vrijeme pečenja: 25 minuta

Sastojci za tijesto

• 500 g brašna

• 1 žličica šećera

• 1 ½ žlica soli

• 1 pakiranje suhog kvasca

• 280 ml mlake vode

• 2 žlice maslinova ulja

Sastojci za nadjev

• 2 češnja češnjaka

• 150 g maslaca

• 1 žličica soli

• 1 žličica papra

• 1 žlica nasjeckanih listića peršina

• 1 jaje

Priprema

• Pomiješaj brašno i kvasac u posudi. Zatim dodaj sol, šećer, mlaku vodu i ulje. Miksaj sastojke oko 3 minuta dok ne dobiješ glatko tijesto. Prekrij kuhinjskom krpom te ostavi da odstoji oko 45 minuta.

• Za nadjev istisni češnjak te pomiješaj s mekim maslacem. Dodaj sol, papar i peršin te ostavi da odstoji.

• Premaži kalup za kruh uljem ili maslacem. Promijesi tijesto na pobrašnjenoj površini te razdijeli na otprilike 20 komada. Svaki komad spljošti te po sredini premaži maslacem s češnjakom.

• Svaki komad tijesta zatim oblikuj u kuglu, stavi sve u kalup te ostavi prekriveno da odstoji još oko 30 minuta.

• U međuvremenu zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (ventilator: 160 stupnjeva). Razmuti jaje te time premaži komade tijesta. Peci oko 30 minuta.

Posjeti Miss7.24sata.hr