Imamo recept za okrugle kroasane. A znamo i gdje kušati ovaj gastro hit ako nam se ne pali pećnica

Instagram @angelika.mata
Vidi originalni članak
  • Supreme ili Lafayette kroasane prve je osmislila njujorška pekarnica Lafayette po kojoj su i dobili ime
  • Ovi su kroasani za razliku od onih tradicionalnih, okruglog oblika, a dolaze s različitim punjenjima i kremama
  • Imamo izvrstan recept za sve koji su voljni sami ih pripremiti, a istražili smo i gdje ih se može isprobati u našoj blizini

Otkako su se prošle godine pojavili u New Yorku, okrugli kroasani u rekordnom su roku osvojili srca mnogih sladokusaca. Prema imenu pekarnice koja ih je prva osmilila, zovu ih i Lafayette te Supreme kroasanima, a uz dobar recept lako ih mogu pripremiti svi koji se žele u tome okušati ili ih možda nemaju prilike probati negdje u svojoj blizini. Moramo samo napomenuti da je tijesto potrebno pripremiti barem 8 sati prije pečenja kroasana, ali i naglasiti da se sav uloženi trud itekako ispati.

Sastojci:

Za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 instant kvasac
  • 1 žličica soli
  • 50 g šećera
  • 140 g hladnog mlijeka
  • 140 g vode
  • 50 g hladnog maslaca
  • 250 g hladnog maslaca

Za nadjev:

  • 100 g tamne čokolade
  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 3 žlice namaza poput Lino Lade ili Nutelle 

Priprema:

1. Prvi se dan mijesi tijesto od brašna, kvasca, soli, šećera, mlijeka i vode. Nekoliko minuta miksanja spiralnim nastavcima bit će dovoljno da se izradi tijesto, a jednom kada je gotovo, potrebno je dodati mu maslac i miksati desetak minuta dok ne postane glatko i elastično. Nakon toga se pokriveno prozirnom folijom ostavi na sobnoj temperaturi da miruje pola sata.

2. Nakon što odstoji, tijesto se razvalja u pravokutnik i ostavi pokriveno folijom u hladnjaku sat vremena. Dok se tijesto hladi, pripremamo maslac slažući kockice, motajući ih i valjkom ravnomjerno raspoređujući u oblik pravokutnika, jednake debljine na svim mjestima, a zatim ih zamrznemo. 

3. Kada se maslac smrzne, uzimamo tijesto iz hladnjaka te raspoređujemo maslac po njemu, a zatim preklopimo obje strane tijesta preko maslaca, pazeći da se tijesto međusobno ne preklapa, a zatim ga ponovno vratimo u hladnjak ili zamrzivač na pola sata.

4. Kada ga izvadimo, ponovno razvaljamo tijesto u pravokutnik, a zatim ga opet preklapamo, prvo do pola, a zatim još jednom po sredini, a onda ga još jednom ohladimo pa još jednom razvljamo i preklopimo tri puta. Nakon toga se tijesto dobro zamota i ostavi u hladnjaku najmanje 8 sati.

5. Jednom kada se dobro ohladi, tijesto se razvalja na debljinu od oko 3-4 mm i izravna kako bi svi rubovi bili pravilni, a zatim ga  režemo na dugačke trake debele onoliko koliko su nam visoki kalupi za pečenje. 

6. Tijesto se zarola i stavi na papir za pečenje u okrugle kalupe promjera oko 10 cm, prekrije krpom i ostavi da odmori 2 sata, a za to vrijeme pripremamo kremu - prvo sitno sjeckajući čokoladu, a zatim prelijevajući je vrućim vrhnjem za šlag. Kada se čokolada rastopi, dodamo joj Lino Ladu Gold, promiješamo sve zajedno i ohladimo.

7. Kroasane i kalupe se prije pečenja poklopi drugim kalupom za pečenje kako bi površina ostala ravna, a zatim ih se peče u pećnici zagrijanoj na 200°C desetak minuta. Nakon toga temperaturu smanjimo na 160°C i pečemo ih još otprilike pola sata odnosno sve dok kroasani ne budu ravnomjerno zlatni. 

Za sve one koji ipak nemaju vremena, strpljenja ili dovoljno vještina da bi ovaj naoko komplicirani recept sami isprobali, istražili smo i koja ih mjesta u našoj blizini imaju u svojoj redovitoj ponudi. Balance brunch bar o čijoj smo odličnoj ponudi već ranije pisali, smješten na zagrebačkoj Šalati, nudi ih pod imenom croissant roll, a u ponudi imaju tri primamljiva okusa. Ovi megapopularni kroasani i inače dolaze s različitim punjenjima i kremama, a Balance brunch bar nudi jabuku, vaniliju i lješnjak. Osim za croissant rollse, naša topla preporuka ide i za njihove kruhove poput banana kruha, mrkva kruha te kruha od brusnice i jabuke, ali i sve ostale zalogaje koje nude.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fétiche Patisserie (@fetichepatisserie)

Prefinu verziju ovih kroasana nudi i ljubljanska Fétiche Pâtisserie na Cankarjevom nabrežju, poznata po svojim eclairsima, macaronsima, ali i ostalim izvrsnim kolačima i domaćem sladoledu. Osim što je sve što nude vrlo ukusno, sve u njihovoj ponudi napravljeno je od najkvalitetnijih namirnica i prirodnih sastojaka, a okrugli se kroasan na njihovom meniju krije pod imenom Ljubljana Dragon Roll i dolazi u nekoliko opcija poput maline, pistacija i Nutelle. I da, toliko su ukusni da se isplati zbog njih potegnuti sve do Ljubljane. 

Posjeti Miss7.24sata.hr