Imamo recept za ljetnu, voćnu verziju omiljenog deserta: Tiramisu s jagodama
- Tiramisu je nevjerojatno popularan klasični desert
- Zašto ne napraviti drugačiju verziju - kremasti tiramisu s jagodama?
- S mješavinom jagoda, mascarpone sira i svježeg malomasnog sira, ovaj je kolač super lagan i jako ukusan
Sezona je jagoda i sada svi uživamo u fenomenalnom okusu i mirisu ovog voća. Sada je idealno vrijeme za isprobati voćni tiramisu od jagoda. Toliko je ukusan da bi ti mogao čak biti draži i od originalnog klasičnog talijanskog deserta. Tiramisu od jagoda savršena je kombinacija laganog, voćnog i kremastog okusa, a prema ovom receptu spravlja se bez jaja.
Tiramisu s jagodama:
Sastojci (za 8 porcija)
• 750 g jagoda
• 1 vanilin šećer
• 50 g šećera u prahu
• 200 g vrhnja za šlag
• 1 paket učvršćivača za šlag
• 250 g mascarpone sira
• 250 g malomasnog svježeg sira
• 2 žlice soka od limuna
• 200 grama piškota
• 100 ml soka od naranče
• listići metvice za ukrašavanje
Priprema:
1. Operi, očisti te posuši jagode. Napravi pire od 500 g jagoda s vanilin šećerom i oko 1 žlicom šećera.
2. Stuci vrhnje u šlag postupno dodajući učvršćivač. Pomiješaj mascarpone, svježi sir, preostali šećer i sok od limuna u glatku smjesu. Umiješaj kremu.
3. Četvrtastu posudu za pečenje (oko 20 x 30 cm) obloži sa pola piškota (šećer prema gore) i nakapaj sa polovicom soka od naranče. Preko namočenih piškota rasporedi pola pirea od jagoda, pa preko toga rasporedi kremu od sira i zagladi. Za drugi sloj posloži preostale sastojke istim redom. Stavi tiramisu od jagoda najmanje na sat vremena u hladnjak.
4. Prije posluživanja na tiramisu rasporedi preostale narezane jagode. Ukrasi listićima metvice.
Savjeti i trikovi za tiramisu s jagodama
Za razliku od klasičnog tiramisua, naš ljetni tiramisu s jagodama namjerno pripremamo bez sirovih jaja. Tako ga možeš ostaviti u hladnjaku preko noći i poslužiti ga u vrućim ljetnim danima.
• Šećer u prahu brže se otapa u pireu od jagoda i kremastom mascarponeu, za razliku od konzumnog šećera.
• Za fini okus naranče pomiješaj sok od naranče s malo likera od naranče ili, ako cijela obitelj sjedi za stolom i djeca jedu s vama, mascarpone začini naribanom korom od naranče.
• Umjesto naranče, u receptu se može koristiti i limun. Sok od limuna naglašava voćnu notu pirea od jagoda.
• Ako ne želiš propustiti okus badema klasičnog tiramisua, možeš pomiješati sok s amarettom te nakapati piškote.