Ginekolozi objašnjavanju što bi tvoje gaćice na kraju dana mogle govoriti o tvome zdravlju

Shutterstock/instagram
Vidi originalni članak
  • Gotovo niti jedna od nas na kraju dana u košaru ne odbacuje besprijekorno čisto donje rublje
  • Obično uočimo vaginalni iscjedak koji može varirati ovisno o boji i konzistenciji, a sve u skladu s menstrualnim ciklusom
  • To svakako nije razlog za brigu, osim ako ne uočiš određene promjene zbog čega bi bez odlaganja trebala posjetiti ginekologa

O ponašanju ženskog spolovila mnoge od nas vjerojatno već znaju puno. No, kako to baš i nije tema o kojoj se rado razgovara u društvu, a često ni, kakva šteta, s ginekologom, pa pokoja nejasnoća možda ipak postoji. Zato smo odlučile i prenijeti što su to sve ginekolozi rekli o ponašanju našeg spolovila odnosno vaginalnom iscjetku. Uobičajena je to pojava koju, u većoj ili manjoj mjeri, doživljava većina žena. No, jedno je sigurno - teško da će bilo kojoj od nas na kraju dana u košaru odbaciti besprijekorno čisto donje rublje

Life&style Ovih 5 namirnica jako su dobre za zdravlje tvoje vagine

Treba li zabrinuti zbog vaginalnog iscjetka?

Ako si se zapitala je li pojava tvog iscjetka koje uočiš na donjem rublju normalna, odgovor je potvrdan. Iscjedak je pokazatelj da se vagina sama čisti. Zapravo, naše spolovilo konstantno radi na održavanju pH ravnoteže odnosno optimalnom balansu dobrih i loših bakterija. Kako iscjedak koji se sastoji od vode, cervikalne sluzi, odbačenih epitelnih stanica, bakterijske flore, elektrolita i drugih kemijskih tvari ima važnu namjenu, oko ove pojave ne bismo trebali ništa poduzimati. To bi moglo i značiti da prilično pažljivo planiraš kupnju čistača za vaginu jer, ako su previše agresivni, oni mogu poremetiti prirodni pH balans i tako potaknuti iritacije i infekcije. 

Kako onda izgleda normalan iscjedak?

Vaginalni iscjedak obično varira u boji i konzistenciji i vezan je za menstrualni ciklus. Na početku i na kraju svakog ciklusa može se javiti gusti i bijeli iscjedak koji nije razlog za brigu. Također, tu je i period nekoliko suhih dana kada tijelo praizvodi vrlo malo cervikalne sluzi. 

Intima Žene se bespotrebno opterećuju: za ovih 9 stvari u vezi vagine muškarci uopće ne mare

Kad se jedno od jajašaca počne pripremati za ovulaciju, razina estrogena raste te je moguća pojava cervikalne sluzi koja će biti vidljiva i na tvom donjem rublju. Radi se o bijelom odnosno žućkastom iscjetku koji može biti ljepljiv. Što se više približavaš ovulaciji, razina estrogena sve više raste, a time i iscjedak postaje sve prozirniji i rastezljiviji te konzistencijom podsjeća na bjelanjak jajeta. Razlog tomu je omogućavanje spermijima da lakše putuju kroz vaginu do maternice. Nakon ovulacije, ako ne zatrudniš, razina estrogena pada i iscjedak ponovo postaje sve gušći i bjelji nakon čega slijedi period 'suhih dana'

Ako si na svom rublju primijetila iscjedak kakav smo potonje opisali, zaista nema razloga za brigu. No, svako odstupanje, posebno ako je dugotrajnije, moglo bi ukazivati na narušeno vaginalno zdravlje i tada bi trebala razmisliti o posjeti svome ginekologu. 

Žuti do zelenkasti iscjedak

Ova boja iscjetka ukazuje da se tvoje tijelo bori protiv infekcije, a uzrok mogu biti spolno prenosive infekcije poput gonoreje, klamidije ili trihomonijaze. Uzrok ovakvom iscjetku može biti i bakterijska vaginoza koja se događa kada broj 'loših bakterija' premaši broj onih dobrih. Zelenkasti iscjedak obično prati i neugodan miris i to je dovoljan razlog za posjet ginekologu. 

Tvoja intima 6 stvari utječe na miris tvoje vagine - iznenadit ćeš se koja najviše

Bijeli do sivi iscjedak

Ne mora samo neuobičajena boja iscjetka značiti da nešto nije uredu. Čak iscjedak bijele do sive boje može biti znak spolnih infekcija kakve smo nabrojali u prethodnoj točki. Čim primijetiš da je tvoj iscjedak postao obilniji nego inače, pa čak i ako nije znatno promijenio boju, ne bi bilo loše isključiti posjet ginekologu. 

Iscjedak konzistencije sira

Ako tvoj iscjedak podsjeća na mekani sir, a praćen je svrbežom i peckanjem vjerojatno se radi o gljivičnoj infekciji. Ovom problemu možeš pristupi primjenom lijekova koji se mogu nabaviti bez recepta u ljekarni. Ipak, ako se problem ne povlači, moguće je da ukazuje na ozbiljniji problem i tada je najbolje posjetiti svog ginekologa.

Krvavi iscjedak koji nije povezan s mjesečnicom 

Ružičaste, crveni ili smeđi iscjedak koji nije povezan s danima menstrualnog krvarenja dovoljan je razlog za posjet svome ginekologu. Ovakav iscjedak može upućivati na promjene na vratu maternice i u jako rijetkim slučajevima na rak vrata maternice. 

Iscjedak na donjem rublju koji uočimo na kraju dana, zapravo je sasvim normalna pojava. Ako primijetiš odstupanja koja smo naveli, tek je onda vrijeme za posjet ginekologu. 

Posjeti Miss7.24sata.hr