Life&style

Ovih 5 namirnica jako su dobre za zdravlje tvoje vagine

  • Loša prehrana može (loše) utjecati na zdravlje tvoje vagine
  • Naravno – vrijedi i suprotno!
  • Ovih 5 namirnica pomoći će ti da održiš svoj najintimniji dio tijela zdravim!

Loša koža, umor, pretilost – lista mogućih posljedica nezdrave prehrane je dugačka. Međutim, jesi li znala da tvoja prehrana znatno utječe i na zdravlje tvoje vagine? Nezdrava vagina je „često rezultat neravnoteže između dobrih i loših bakterija u vagini“, objašnjava profesorica dr. Mary Jane Minkin sa Yale University School of Medicine.

via GIPHY

Dobre bakterije za tvoju vaginu

Za zdravu vaginu potrebno nam je jako puno „dobrih“ bakterija, točnije rečeno, takozvanih laktobacila. Riječ je o bakterijama mliječne kiseline koje zauzdaju „loše“ bakterije te nas održavaju zdravima. Znanstvenici su dokazali u jednom istraživanju da laktobacili imaju odlučujuću ulogu u izbjegavanju različitih vaginalnih bolesti – npr. vaginitisa. Praktično: laktobacili nalaze se u raznim namirnicama. Dakle, ako su često na jelovniku, možemo aktivno nešto napraviti za to da održimo svoju vaginu zdravom!
 

S ovim namirnicama će tvoj najintimniji dio tijela ostati dugo vremena zdrav:

1. Probiotici

U mliječnim proizvodima nalazi se priličan broj zdravih bakterija mliječne kiseline. Malo grčkog jogurta, malomasnog sira ili svježeg sira pobrinut će se da dobre bakterije prevladaju u tijelu.

via GIPHY

2. Citrusni plodovi

Važnu ulogu u zdravlju vagine igra njena pH-vrijednost: treba biti lagano kisela te negdje između 3,8 i 4,5. Kako bi se postigla ta vrijednost, dobro je konzumirati kisele namirnice – npr. citrusne plodove i bobičasto voće. To voće ima još jednu prednost: puno je antioksidansa koji se bore protiv toksičnih slobodnih radikala u tijelu.

Možda vas zanima 6 stvari utječe na miris tvoje vagine - iznenadit ćeš se koja najviše Rubrika Love&Sex Love&Sex

3. Namirnice na biljnoj bazi

Namirnice na biljnoj bazi, poput avokada ili chia-sjemenki, brinu se za dobar hormonalni balans te reguliraju pH-vrijednost tijela – i vagine. Osim toga, zdrave masnoće iz avokada jačaju zid vagine. Već četvrtina avokada na dan dobra je za zdravlje tvoje vagine!

via GIPHY

4. Fermentirano povrće

Fermentirano povrće – među koje npr. spada kiseli kupus – sadrži puno laktobacila te tako potiče zdravu floru stidnice. Međutim, pazi na to da povrće nije pasterizirano – zagrijavanje može ubiti dobre bakterije.

5. Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama

Omega-3 slovi kao jako zdrava za cijelo tijelo, ali i zdravlje vagine može odlučno profitirati od toga. Između ostaloga, poboljšava se cirkulacija krvi – što, primjerice, može stimulirati tvoj libido. Omega-3 nalazi se, između ostaloga, u maslinovom ulju, masnim ribama (poput lososa) te različitim orašastim plodovima (poput oraha).

via GIPHY
 

miss7 predstavlja novi originalni video serijal "Kat po kat s Kim Končar" u kojem će naša novinarka i mlada glumica Kim Končar ugostiti poznate hrvatske zvijezde u usponu stubama naše poslovne zgrade. Kao i uspon, pitanja će gostima postajati sve teža pa tako neće nedostajati i škakljivih tema. U prvoj epizodi gost je modni stilist Marko Grubnić.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0