Franko Andrijašević - nogometaš koji je u roza dresu stao na stranu svih žena! Rekao nam je i zašto

Care International
Vidi originalni članak
  • Na ovogodišnji Dan žena odigrao se i jadranski derbi između Rijeke i Hajduka, a na njemu je posebnu pažnju privukao Franko Andrijašević
  • Na otvaranju utakmice pojavio se u ružičastom dresu kako bi podržao projekt "The Pink Jersey" koji promiče rodnu ravnopravnost u obavljanju kućanskih poslova
  • Franko nam je u razgovoru otkrio kako se odlučio na sudjelovanje u projektu, a saznali smo ga i tko ga je budno pratio s tribina

U nedjelju 8. ožujka održana je utakmica između Rijeke i Hajduka, a ovaj jadranski derbi svojim je potezom s početka utakmice uvelike obilježio Franko Andrijašević. Ovaj je vezni igrač NK Rijeka na travnjak istrčao u ružičastom dresu i tako mnoge ostavio u čudu. Ne, nije se radilo o pogrešci ekonoma koji su mu pripremili pogrešan dres, već je ovaj 28-godišnjak sudjelovao u projektu "The Pink Jersey". Dio je to inicijative međunarodne humanitarne organizacije CARE, čiji je cilj upozoriti da nejednaka raspodjela kućanskih poslova nije nimalo trivijalan problem.

Dan žena Prepoznaješ li se? Ovo je 7 najvećih problema žena u hrvatskom društvu

Rodna jednakost počinje od vlastitog doma

Kampanja koja se provodi pod sloganom 'Postizanje jednakosti između muškaraca i žena podrazumijeva puno posla, truda i vremena. Krenimo!' usmjerena je na promicanje ravnopravnosti u obavljanju kućanskih poslova. Naime, oni se još uvijek smatraju prvenstveno ženskim dužnostima, a nerijetko se doživljavaju i manje važnima, bez obzira na to što su neophodni za funkcioniranje obitelji i zajednice te utječu na cjelokupni gospodarski i socijalni razvoj društva. Izvorište ovog projekta je Francuska, a on se uz nju provodi upravo u Hrvatskoj.

NIKAD VIŠE 5 serija o raznim licima seksualnog zlostavljanja koje treba pogledati svaka žena - a i muškarac

Što nam je o ovom iskustvu otkrio Franko Andrijašević?

Kako bismo otkrile pojedinosti koje su dovele do ove suradnje kontaktirali smo glavnog aktera priče koji nam je otkrio sljedeće: "Ljudi iz kluba su mi javili da bi ova organizacija željela mene, ukoliko bih ja to sve htio podržati. Informirao sam se oko svega, a kada su mi ispričali o čemu se točno radi i što bih trebao napraviti - pristao sam sudjelovati." Priznao nam je kako je jedan dio suigrača znao da će se pojaviti u ružičastom dresu, dok se drugi dio njih uvelike iznenadio kada su ga ugledali na izlazu iz svlačionice. "Pitali su onako u zezanciji je li to treća garnitura dresova!" - sa smješkom je otkrio Franko prve reakcije njegovih suigrača.

Kampanja je uključivala i snimanje promotivnog spota u kojem se nogometašu za vrijeme pranja rublja potkrala greška te je njegov bijeli dres crvena zalutala čarapa obojila u ružičasto. Budući da se nogomet smatra mačo sportom, promicanjem ove akcije željelo se doći do muškog djela publike i senzibilizirati ih.

"Super je prošlo, bilo mi je ugodno s njima biti i družiti se. I sam imam ženu i obitelj te znam koliko je to bitno. Prihvatio sam to bez problema i mislim da je sve skupa dobro ispalo i da je poslana dobra poruka", otkrio je Franko svoje novo iskustvo. U provođenju projekta posebno ga je podržala i supruga Marina, koja je uz to imala i zanimljivu želju. "Pošto je dres roze boje supruga je zamolila da ga donesem kući." - dodao je.

Trik da odjeća duže traje 3 pravila za pranje rublja: što u perilicu mora ići zakopčano, a što otkopčano?

Porazne statistike

A u nedjelju je Franko imao i posebnu podršku jer su ga s tribina uz veliki ružičasti transparent podržali i pjevač Saša Lozar te komičar Ivan Šarić. Dvojac se također rado priključio promicanju spolne jednakosti među muškarcima u Istočnom dijelu Europe. Naime, porazno zvuči podatak da je prema istraživanjima na području Balkana samo 11% žena izjavilo da njihov partner pere rublje. U Hrvatskoj, teret obavljanja kućanskih poslova još uvijek pada na leđa žena pa su kampanje poput ove nužne u osvješćivanju javnosti. I sitni koraci su u ovom slučaju bitni koraci.

 

miss7 predstavlja novi originalni video serijal "Kat po kat s Kim Končar" u kojem će naša novinarka i mlada glumica Kim Končar ugostiti poznate hrvatske zvijezde u usponu stubama naše poslovne zgrade. Kao i uspon, pitanja će gostima postajati sve teža pa tako neće nedostajati i škakljivih tema. U prvoj epizodi gost je modni stilist Marko Grubnić.


Your browser doesn’t support HTML5 video

Posjeti Miss7.24sata.hr