Evo zašto sir nikada ne smiješ posluživati direktno iz hladnjaka na tanjur ili pladanj
- Dobar sir ne bi trebao nedostajati na savršenoj ploči za zalogaje
- Ali, budi oprezna: nikada ga nemoj posluživati izravno iz hladnjaka
- Sir ima bolji okus ako izbjegneš sljedeće pogreške prilikom posluživanja
Sir je u svim svojim nebrojenim, raznolikim varijantama prava poslastica za nepce: od dimljenog pa preko slatkog do ljutog i aromatičnog, tu je sve ono zbog čega ti srce kuca brže. Ne samo da nam nudi različite teksture, nego i širok izbor okusa i mogućnosti pripreme.
Naribaj ga preko tjestenine, umiješaj u umak ili s njim gratiniraj svoje omiljeno jelo… Ali, ipak radije jedemo sir s dobrim kruhom i hrskavim povrćem na dasci za zalogaje. To je također idealno kao mali snack za goste. Ali, postoji jedna pogreška na koju moraš pripaziti..
Nikada ne poslužuj sir direktno iz hladnjaka
Prema FineCookingu, „svježi sir iz hladnjaka ima tek djelić okusa sira posluženog na sobnoj temperaturi.“ Gotovo svaki sir treba izvaditi iz hladnjaka barem sat vremena prije posluživanja. Kao što se dobro vino prije pijenja treba dekantirati, tako se i sir mora prvo odmoriti i „disati“ kako bi mogao razviti svoje pune arome, nijanse i složenost.
Kako bi omogućila siru da diše, možeš ga prekriti gazom i ostaviti da se tako odmara. Također treba obratiti pažnju na vrste sira koje želiš poslužiti. Neki se „znoje“ brže od drugih i potreban im je tek 20-minutni odmor prije jela.