Evo kako ćeš za pečenje kolača brzo ugrijati maslac, jaja i druge namirnice na sobnu temperaturu
- Spremna si za pečenje kolača, ali tvoje namirnice nisu?
- Nisi sigurna kako maslac, jaja, vrhnje i druge sastojke brzo ugrijati na sobnu temperaturu?
- S ovim trikovima će ti to brzo i lako uspjeti
U mnogim receptima za pečenje kolača piše kako sastojci trebaju biti sobne temperature. Međutim, neke od njih – poput mlijeka, jogurta ili maslaca – držimo obično u hladnjaku. Otkrit ćemo ti kako će brzo postići sobnu temperaturu.
Maslac
Hladnom maslacu iz hladnjaka treba dobrih 30 minuta da omekša. To će brže ići s ovim trikom: nareži maslac na kocke široke oko 1 cm. Stavi ih u posudu za mikrovalnu pećnicu te grij u intervalima od 10 sekundi – ukupno ne duže od minute. Oprez! Kockice maslaca ne smiju se rastopiti, nego tek lagano omekšati – na dodir slobodno neka budu malo mekane, ali trebaju još zadržati oblik.
Jaja
Kako bi brže ugrijala jaja na sobnu temperaturu, napuni srednje veliku posudu toplom vodom te unutra drži jaja oko 10 minuta. U receptu trebaju bjelanca i žumanca biti odvojena? Onda ih odvoji te stavi bjelanca i/ili žumanca u mali kalup za složenac od keramike. To stavi na lim za pečenje ili veliki kalup za složenac te napuni toplom vodom do pola. Neka stoji do 10 minuta.
Mlaćenica, vrhnje i mlijeko
Mliječne proizvode ćeš najbrže ugrijati na sobnu temperaturu tako da ih griješ u intervalima od 10 sekundi u mikrovalnoj pećnici. Pazi na to da mikrovalnu ne ispuštaš iz vida na duže vrijeme – vrhnje se može zapjeniti, a mlaćenica se može zgusnuti.
Kiselo vrhnje i jogurt
Kultivirani mliječni proizvodi poput kiselog vrhnja i jogurta nešto je teže zagrijati na sobnu temperaturu. Primjerice, kod grijanja u mikrovalnoj pećnici može se razviti neugodan miris. Umjesto toga proces grijanja obavljaj u pećnici te stavi posudu u blizinu mjesta gdje dolazi najviše topline.