Dunavski valovi stari su, prokušani kolač naših baka. Sad imamo moderniju verziju - s manje kalorija

- Jedna od novogodišnjih odluka je bilo održavanje linije? Odlučila si smanjiti slatko?
- Ako pronađeš pravi recept, poput ovih dunavskih valova, slobodno si priušti koji komad finog kolača
- Ovi dunavski valovi su malokalorični, a opet tako neodoljivo ukusni – i možeš ih jesti čak i ako želiš smršaviti
Novogodišnja odluka je bila pomaknuti jezičac na vagi prema dolje? Ali, onda se pojavi želja za slatkim... a pomisao da se moraš odreći slatkih kolača jednostavno je previše užasna. Ali, ne moraš očajavati! Mršavljenje i kolači se međusobno ne isključuju. Naime, uz pravi recept možeš uživati u najukusnijim kolačima bez brige o liniji.
Savršen primjer za to su ovi dunavski valovi s niskim udjelom ugljikohidrata, koji će te zajamčeno očarati izvrsnim okusom, ali su i pravo tajno oružje protiv sala na trbuhu. Umjesto šećera i pšeničnog brašna koriste se zdrave alternative koje održavaju stabilnu razinu šećera u krvi i potiču sagorijevanje masti. Kombinacija nježnih višanja, kremaste smjese od vanilije i hrskave čokoladne glazure čini slasticu toliko neodoljivom, ali i malokaloričnom, da ne moraš osjećati grižnju savjesti.
Malokalorični dunavski valovi
Sastojci:
Za tijesto:
• 3 jaja
• 60 g bademovog brašna
• 30 g kokosovog brašna
• 1 žličica praška za pecivo
• 1 žličica ekstrakta vanilije
• 1 prstohvat soli
• 60 g eritritola ili drugog zaslađivača po izboru
• 2 žlice kokosovog ulja, otopljenog
• 50 ml bademovog mlijeka
Za nadjev od višanja:
• 250 g višanja bez koštica (kompot)
• 1 žličica agar-agara
• 1 žlica eritritola
Za kremu od vanilije:
• 200 g grčkog jogurta
• 1 žličica ekstrakta vanilije
• 2 žlice eritritola
• 2 žlice chia sjemenki
Za čokoladnu glazuru:
• 100 g crne čokolade
• 1 žlica kokosovog ulja
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva (gornja/donja toplina). U većoj zdjeli razmuti jaja dok ne postanu pjenasta, dodaj eritritol i ekstrakt vanilije. Rastopi kokosovo ulje i umiješaj ga zajedno s bademovim mlijekom. Pomiješaj suhe sastojke (bademovo brašno, kokosovo brašno, prašak za pecivo i sol) u posebnoj zdjeli i zatim postupno umiješaj u smjesu od jaja.
2. Lim (oko 20x30 cm) obloži papirom za pečenje i na njega ravnomjerno rasporedi tijesto. Peci oko 15 do 20 minuta, dok tijesto ne postane čvrsto i zlatnosmeđe boje. Zatim ostavi da se potpuno ohladi.
3. Zakuhaj višnje, eritritol i agar-agar u manjoj posudi. Uz stalno miješanje kuhaj 5 do 10 minuta dok se tekućina ne reducira i višnje ne omekšaju. Zatim ostavi da se ohladi.
4. U posudi pomiješaj grčki jogurt s eritritolom i ekstraktom vanilije. Dodaj chia sjemenke i dobro promiješaj. Ostavi kremu u hladnjaku 30 minuta.
5. Ohlađeno tijesto prereži vodoravno na dvije polovice. Na prvu polovicu rasporedi ohlađenu smjesu od višanja, a zatim kremu od vanilije. Na vrh stavi drugu polovicu tijesta kao poklopac.
6. Za čokoladnu glazuru otopi čokoladu zajedno s kokosovim uljem u posudi uronjenoj u toplu vodu. Ravnomjerno prelij glazuru preko dunavskih valova i ostavi da se stisne u hladnjaku najmanje sat vremena.