Domaća puding pita: Još slasnija verzija američkog klasika koja osvaja okusom
- Na pamet nam je pala prefina i ukusna američka pita s prkhim tijestom i čokoladnom puding kremom
- Čini nam se kao savršen desert za početak nove godine, a priprema neće biti nimalo zahtjeva
- Ovaj recept je malo drugačiji od originalnog američkog, ali jednako je dobar ako ne i bolji
- Pročitaj više: Kraljevska rolada s jagodama - engleski klasik, ali po receptu Jamieja Olivera
Gledajući Amerikance i njihove slavne “pudding pie”, poželjeli smo ih napokon isprobati, da vidimo što je to u njima toliko dobro. Naravno, oni to pripremaju na potpuno drugačiji način od nas, ali pokušali smo i zaista smo sretni s rezultatom. Puding pita se sastoji od savršenog prhkog tijesta, koje možete koristiti za sve vrste ovakvih pita jer bude savršene strukture i ne kida se prilikom oblikovanja.
Sastojci:
- 400 g brašna
- 250 g maslaca ili margarina
- 5 velikih žlica šećera
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- 1 limun šećer (opcija)
- ½ praška za pecivo
- Nadjev:
- 1 litra mlijeka
- 2 pudinga od čokolade
- 10 žlica šećera
- 5 žlica kakaa u prahu
Priprema tijesta:
- Pomiješati brašno, prašak za pecivo i izrađeni maslac ili margarin sa šećerom i jajem, dodajte vanilin šećer i limun šećer radi boljeg okusa.
- Tijesto dobro zamijesite i podijelite na dva dijela. Jedan dio tijesta stavite u najlon vrećicu i u zamrzivač na pola sata, a drugi dio tijesta ostavite u malom hladnjaku, te ga izvadite 10-ak minuta prije pripreme da odstoji na sobnoj temperaturi.
- Razvaljajte i stavite preko pleha za pitu.
Priprema kreme:
- Stavite malo više od pola litre mlijeka da zavrije, u preostalo mlijeko dodajte dva pudinga, šećer, kakao i sve dobro promiješajte s pjenjačom.
- Dodajte smjesu u kuhano mlijeko i napravite puding.
- Po želji dodajte u gotov puding žlicu ili dvije maslaca ili margarina i sve dobro promiješajte.
- Na tijesto rasporedite kuhanu puding kremu, i na kremu naribajte ohlađeni dio tijesta.
- Pecite u vreloj pećnici na 180 stupnjeva, otprilike 30-40 minuta, ovisno od pećnice.
- Gotovo je kada je pita rumena i dobije finu zlatnu boju.
- Poslužite ohlađeno, i po želji posipajte sa šećerom u prahu ili dodajte malo šlaga na komad pite.