- Ovo je bezvremenski klasik: jagode, vanilija, šlag, biskvit…
- Može li itko odoljeti ovoj genijalnoj kombinaciji slatkih okusa, sve 'upakirano i fini sočni biskvit?
- Komad ove rolade izvrstan je uz popodnevni čaj ili jednostavno kao desert
Sezona je slatkih, mrisnih, crvenih ljepotica, njihovog veličanstva – jagoda! Pogledaj sve te svježe jagode i puno pahuljaste kreme omotano u meki pahuljasti biskvit. Sline nam cure već pri pogledu na fotografiju…
Donosimo ti klasični britanski recept za kraljevsku roladu s jagodama s dodirom popularnog chefa Jamiea Olivera. „Volim dobar klasični engleski desert, a ovaj ispunjava sve uvjete za pravu kraljevsku gozbu! Prepun svježih jagoda i fine kreme, te prožet cvijetom bazge, limunom i vanilijom, lijep je za oko i apsolutni je užitak za jelo“, opisao je ovaj kolač Oliver.
Sastojci:
• 400 g jagoda
• 6 jaja
• 200 g nerafiniranog šećera, plus 1 žlica dodatno
• 1 žlica ekstrakta vanilije
• 1 limun
• 150 g glatkog brašna
• 150 g kvalitetnog džema od jagoda
• 3 žlice sirupa od bazge
• 1 mahuna vanilije
• 600 ml punomasnog vrhnja za šlag
• 1 žlica šećera u prahu, plus malo za posipavanje
• 7 g liofiliziranih jagoda (dehidrirane jagode, ima za kupiti u trgovinama zdrave hrane)
• 3 grančice svježe metvice
Priprema
1. Oguli pa nasitno nareži 6 jagoda. Lim veličine 35x40 cm obloži masnim papirom pa po tome poredaj jagode u šest redova na ravnomjernom razmaku. Stavi lim u hladnu pećnicu i zagrij na 180 stupnjeva.
2. Nakon što se pećnica zagrije izvadi lim s jagodama – trebaju biti malo dehidrirane, ali još uvijek živahne i crvene.
3. U međuvremenu stavi jaja u veliku zdjelu za miješanje, dodaj šećer i ekstrakt vanilije, zatim tuci ili miksaj najmanje 5 minuta ili dok ne poblijedi i utrostruči se volumen.
4. Dodaj nasitno naribanu koru od limuna, zatim prosij i dodaj brašno te miješaj dok smjesa ne postane glatka. Prelij smjesu preko pečenih jagoda i zagladi. Nekoliko puta lupni limom o radnu plohu kako bi uklonila mjehuriće zraka, a zatim peci u pećnici 15 minuta ili dok ne poprimi laganu zlatnu boju.
5. Izvadi biskvit iz pećnice i preokreni ga na drugi lim obložen masnim papirom. Pažljivo odlijepi masni papir sa biskvita.
6. Stavi još jedan list masnog papira na radnu površinu i pospi sa 1 žlicom šećera. Stavi na to biskvit tako da jagode budu licem prema dolje.
7. S pomoću masnog papira čvrsto smotaj biskvit u roladu i ostavi da se potpuno ohladi.
8. Preostale jagode oguli i nasitno nasjeckaj (nekoliko ostavi za ukras) te stavi u posudu s džemom i sirupom od bazge. Sve dobro pomiješaj te ostaviti da se macerira.
9. Mahunu vanilije prepolovi, izdubi te srž stavi u čistu posudu za miješanje. Dodaj vrhnje i šećer u prahu pa miksaj dok ne dobiješ mekane vrhove. Prebaci u veliku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom.
10. Smrvi posušene jagode u multipraktiku u super finu prašinu.
11. Ohlađeni biskvit pažljivo razmotaj i premaži smjesom maceriranih jagoda i bazge. Premaži s većim dijelom kreme (ostavi malo za ukrašavanje), a zatim nježno ponovno namotaj biskvit. Odreži krajeve da se zategnu i prebaci na dasku za posluživanje.
12. Roladu ukrasi preostalom kremom, jagodama i listićima mente, pa pospi prašinom od jagoda. Prefino!
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.