Čokoladna mousse torta najdekadentniji je recept koji smo u posljednje vrijeme iskušali
- Čokolada je vjerojatno najpoželjniji sastojak svih slastica i prava je kraljica deserata
- Čokoladna mousse torta zasigurno će oduševiti sve ljubitelje slatkog
- A ovaj recept, u kojem ide 'čokolada na čokoladu', kao da je izišao iz čokoladnog raja
Čokolada je prošla prilično dug put kako bi postala slatki kremasti sastojak koji danas svi poznajemo i volimo, osobito u području slastica - od kolačića s komadićima čokolade do sladoleda s čokoladom ili pak kao klasična čokoladna rođendanska torta. Još bolje ako se u desertu uspije staviti čokoladu na čokoladu, što je upravo slučaj u ovom receptu.
Ako obožavaš čokoladu, ali čokoladna torta a tražiš nešto malo drugačiju slasticu, ali i izrazito dekadentnu, zašto ne bi razmislila o pripremi čokoladne mousse torte?
Ovaj desert kombinira svilenkasto glatku kremoznost domaćeg moussea od tamne čokolade, lagani i prozračni čokoladni biskvit i bogati ganache od tamne čokolade za savršen užitak. Ovaj recept za čokoladnu mousse tortu zahtijeva malo više truda od standardne čokoladne torte, ali je itekako vrijedan toga.
Čokoladna mousse torta - sastojci
Za tortu:
• 1 žličica maslaca za podmazivanje posude
• 100 g šećera
• 3 jaja (sobne temperature)
• 40 g višenamjenskog brašna
• 2 žlice kakaa u prahu
• ½ žličice praška za pecivo
• prstohvat soli
Za mousse
• 360 g vrhnja za šlag
• ½ žličice ekstrakta vanilije
• 2 žličice želatine u prahu
• 425 g tamne čokolade
• 1 žlica maslaca
• 3 jaja (odvoji žumanca i bjelanca)
• 4 žlice šećera
Za ganache
• 140 g tamne čokolade
• 160 g vrhnja za šlag
• čokoladna krema za ukrašavanje
• čokoladni posip za ukrašavanje
Čokoladna mousse torta - priprema:
1. Zagrij pećnicu na 200 C.
2. Namasti i obloži papirom za pečenje kalup za tortu promjera 20 cm.
3. Miksaj zajedno šećer i jaja 6 do 7 minuta dok smjesa ne postane gusta i blijeda.
4. U posebnoj zdjeli pomiješaj brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i sol.
5. Prosij suhe sastojke u mokre sastojke i lagano promiješaj.
6. Tijesto za biskvit prebaci u pripremljeni kalup.
7. Peci tijesto za tortu 15 minuta, a zatim ga ostavi sa strane da se potpuno ohladi.
8. Nakon što se ohladi, izvadi biskvit iz kalupa te omotaj prozirnom plastičnom folijom za kolače prije nego što ga vratiš u kalup.
9. Za mousse najprije stuci 180 g vrhnja s ekstraktom vanilije, a zatim stavi u hladnjak za kasnije.
10. Pomiješaj želatinu u prahu sa 4 žličice vode i ostavi da odstoji 5 minuta.
11. Dodaj tamnu čokoladu, preostalih 180 g vrhnja i žlicu maslaca u zdjelu postavljenu iznad lonca s vrućom vodom.
12. Čokoladu i ostale sastojke miksaj dok se ne otope i sjedine.
13. Makni s vatre i pjenasto umiješaj žumanca.
14. Umiješaj smjesu od želatine u prahu i zatim ostavi po strani.
15. Miksaj 3 bjelanca velikom brzinom 1 do 2 minute da nastane snijeg.
16. U bjelanca umiješaj 4 žlice šećera i nastavi tući dok se šećer potpuno ne otopi.
17. Lagano umiješaj smjesu od bjelanaca u ohlađenu čokoladnu smjesu u dva puta.
18. U čokoladnu smjesu umiješaj ohlađeni šlag iz hladnjaka.
19. Čokoladni mousse izlij na biskvit u pripremljenom kalupu.
20. Stavi tortu u hladnjak na najmanje 8 sati ili preko noći.
21. Za ganache sloj najprije izlomi čokoladu na male komadiće u vatrostalnoj zdjeli.
22. Zagrij vrhnje u mikrovalnoj pećnici na jakoj vatri (oko minute) da bude vruće, ali da ne zakipi.
23. Vruće vrhnje prelij preko čokolade i miješaj dok smjesa ne postane glatka i sjajna.
24. Prelij ganache preko vrha mousse sloja i stavi u hladnjak da se stisne (na barem 10 minuta).
25. Ako želiš, ukrasi tortu od čokoladnog moussea čokoladnom kremom ili dodatnim čokoladnim posipom.