Često te lovi želja za ispijanjem mlijeka? Možda zbog jednog od ovih 6 prikrivenih razloga...

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Mlijeko konzumiramo na dnevnoj bazi, čak i kad ne računamo mliječne proizvode i prerađevine
  • Pijemo ga u kavama, raznim napicima, uz kekse i ostale slastice, a neki od nas jednostavno vole popit šalicu mlijeka
  • Ipak, postoji nekoliko mogućih razloga zbog kojih naše tijelo žudi za mlijekom

Mnogi od nas ponekad uživaju u čaši finog hladnog mlijeka. Možda je u pitanju samo mlijeko ili jednostavno trebaš potpuni užitak uz čokoladne kekse, Oreo ili neku drugu slasticu, u svakom slučaju, mnogi od nas jednostavno - vole popiti mlijeko. A da ne govorimo o najfinijim kavama s mlijekom, kavi latte, čokoladnom mlijeku...

Neki od nas dan započinju čašom svježeg mlijeka, a neke pak ipak ne mogu dobaciti dalje od macchiata. Pitanje za ove koji više naginju ovog prvoj skupini: Zbog čega toliko žudimo za mlijekom? Ponekad sasvim iznenada dobijemo želju popit šalicu mlijeka ili umočiti neki fini keks u njega. Postoji li neko dublje značenje naše želje za ispijanjem mlijeka, pogotovo kad pogledamo brojna istraživanja nutricionista i medicinske struke da je konzumiranje mlijeka u odrasloj dobi neprirodno pa čak i nezdravo.

I tako smo došli do nekoliko mogućih razloga naše želje za mlijekom...

1. Imaš potrebu za šećerom

Misliš da želiš šalicu mlijeka, ali to zapravo nije tako. Tvoje tijelo traži šećer i kroz mlijeko će dobiti neke manje količine. Naime, mlijeko ima 13 grama šećera po šalici. Ovo čak i nije tako loš način unosa šećera u tijelo.

2. Imaš nedostatak vitamina

Mlijeko je u ovom slučaju kralj jer je poznato kao "kompletna hrana" s obzirom da sadrži 18 od 22 vitamina i minerala koji su potrebni za održavanje ljudskog zdravlja. U mlijeku ima vitamina A, B-12, kalcija i magnezija, stoga je moguće da tijelo žudi za vitaminima koje u dnevnoj prehrani ne dobivaš previše. 

Life&style Isprobaj recept za ovu preslatku deliciju u svakom pogledu – kolač 'dalmatiner' je novi hit

3. Jela si nešto ljuto

Ako si upravo smazala neku slavonsku pizzu ili začinjeni gulaš ili čobanac, tvoje tijelo će prirodno tražiti 'pomoć'. To nije slučajno. Mlijeko u sebi sadrži masti, što znači da može ublažiti osjećaj pečenja uzrokovano kapsaicinom, kemikalijom koja hrani daje ljutinu.

4. Navučena si na mlijeko

Hrana koja ima čarobnu kombinciju masti i šećera može lako aktivirati centar u mozgu za osjećaj sreće. A kada mozak prestane primati tu zabavnu kombinaciju, događa se lagana kriza. Iako mlijeko nema veće količine šećera u sebi, to je možda dovoljno da se mozak navuče...

5. Gladna si

Ako odbijaš posegnuti za drugim namirnicama, a baš ti se pije šalica hladnog mlijeka, možda bi se mogla zapitati - jesi li možda gladna? Obzirom da je mlijeko kompletna hrana, on će ti potencijalno ublažiti glad, ali zapitaj se prije svega - trebaš li možda pojesti nešto?

6. Žedna si

Mlijeko se sastoji od 87 posto vode. I vjerojatno je lako pomiješati specifičnu želju za mlijekom i žeđ. Možda ti se u određenom trenutku učini da bi ti baš prijala čaša mlijeka, ali ako je samo žeđ u pitanju - radije uzmi čašu obične vode...

 

BEAUTY Riješi se neugodnosti! Otkrivamo ti 7 čestih uzročnika pojačanog znojenja

Posjeti Miss7.24sata.hr