Čarolija za sva osjetila: Prekrasni čokoladni cupcakesi s punjenjem od vanilije i naranče
- Cupcakesi su nas oduvijek fascinirali jer ne samo da su preukusni i fini, već nam priprema dopušta visoku razinu kreativnosti
- Stoga uz malo truda rezultat može biti impresivan - ne samo po okusu, već i po izgledu
- Gastro blogerica Irena Gavran poigrala se s receptom i na kraju je ispao savršen desert
- Pročitaj više: Brza priprema i okus tropskog raja pretvorili su mojito cupkacese u našu omiljenu ljetnu slasticu
Neki dan nam se baš jeo kolač Lambada. Iskombinirali smo nešto na tu temu i bilo je baš fino. Uostalom, kakva može biti kombinacija čokolade, naranče i finog muffina s vanilijom? Za ovaj se desert treba mrvicu potruditi, ali rezultat je doista izvrstan. Ne samo da su cupcakesi presočni i ukusni, već ih se uz malo kreativnosti može savršeno dekorirati. Mi smo se odlučili za nešto konzervativniji ali elegantniji izgled, a u prefini okus koji nas je oduševio - moći ćeš se uvjeriti sama.
Sastojci za muffine:
- 185 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- Prstohvat soli
- 115 g maslaca (omekšalog na sobnu temperaturu)
- 200 g šećera (ja stavim 100 g običnog, a 100 g smeđeg)
- 2 jaja (malo veća ona, L)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 120 ml mlijeka
Priprema:
- Kalup za muffine obložiti s 12 papirnatih košarica i pećnicu upalite na 180 stupnjeva da se grije.
- Brašno, prašak za pecivo i sol prosijte u jednu posudu i ostavite sa strane.
- Miksajte maslac i šećer dok ne postane smjesa pjenasta, pa dodajte jedno po jedno jaje miksajući između svakog dok se ne sjedini.
- Dodajte i ekstrakt. U smjesu maslaca, šećera i jaja dodajte pola brašna i smiksajte. Ulijete mlijeko, smiksajte da se sjedini. Na kraju dodajte preostalu polovicu brašna i kratko miksajte da se poveže.
- Sipajte smjesu u kalupe i pecite 15-20 min.
- Ostavite ih da se ohlade.
Punjenje:
- 330 ml soka od naranče (ja sam kupila neki juice)
- 1 vrećica puding od vanilije
- 40 g šećera
- 1 vanilin šećer
Priprema:
- Prašak za puding pomiješajte s 30-ak ml soka i šećerima, a ostatak soka stavite kuhati na vatru.
- Kad sok proključa, lagano umiješajte smjesu od pudinga i kuhajte na laganoj vatri dok ne zgusne.
- Pokrijete prozirnom folijom i stavite da se malo ohladi.
- Muffinima izdubite sredinu i napunite pudingom.
Ganache 'mousse':
- 300 ml vrhnja za šlag
- 300 g tamne čokolade
Priprema:
- Čokoladu nasjeckajte na sitno, a vrhnje zagrijte skoro do vrenja.
- Prelijte vrhnje preko čokolade, ostavite minutu da se čokolada otopi, pa promiješajte i ostavite da se skroz ohladi i stisne.
- Kad je hladno, izmiksajte kratko (ali jako kratko, tek da smjesa posvijetli - u protivnom će biti pretvrda krema) i ukrasite cupcakese.