Čarobni vrt Anne Hathaway pun je sjenovith kutaka - kako stvoriti hlad s pergolama punim cvijeća savjetuju dizajneri

Instagram @stephenkentjohnson Foto: Instagram @stephenkentjohnson
Vidi originalni članak
  • Nerijetko ispunjene mirisnim biljkama, neodoljivim cvjetovima, ambijentalnim svjetlima i romantičnim lampicama, jasno je zašto pergole pružaju osjećaj kao da smo ušetali u kakvu začaranu šumu
  • Jedna od najljepših koje smo vidjeli svakako je ona u domu Anne Hathaway i njezinog supruga, dizajnera nakita Adama Shulmana, a mi smo savjete dizajnera vrtova odlučili iskoristiti za stvaranje vlastite vrtne oaze iz snova
  • Budući da je jednako važno da pergole stvaraju ugodnu atmosferu koliko i da nam pružaju zaštitu, savršene su za igranje mirisnim cvijećem i lozama penjačicama

Natkrivena sjenica ili pergola koja vrt pretvara u privatnu, sjenovitu i mirisnu oazu san je gotovo svake osobe, a jedna od najljepših koje smo vidjeli svakako je ona u domu Anne Hathaway i njezinog supruga, dizajnera nakita Adama Shulmana. Njihov dnevni boravak na otvorenom dizajnirala je poznata dizajnerica Pamela Shamshiri iz studija Shamshiri, stvorivši vrt o kakvom je par oduvijek maštao, a mi smo savjete dizajnera vrtova odlučili iskoristiti za stvaranje vlastite vrtne oaze iz snova.

Nerijetko ispunjene mirisnim biljkama, neodoljivim cvjetovima, ambijentalnim svjetlima i romantičnim lampicama, jasno je zašto pergole pružaju osjećaj kao da smo ušetali u kakvu začaranu šumu, a budući da pružaju zaštitu od znatiželjnih pogleda te prirodnu hladovinu itekako dobrodošlu u najvrućim danima, teško da postoji bolji način od njih kako iskoristiti vrt za ugodan cjelodnevni boravak u njemu.  

Moda Cvjetna rapsodija Monetovog vrta u Givernyju

Bez obzira na veličinu našeg vrta, pergola je jednostavan način za stvaranje 'zatvorenog' prostora na otvorenom - ispunjenog neodoljivim mirisima ako se oko nje posade prave biljke, a budući da je jednako važno da stvaraju ugodnu atmosferu koliko i da nam pružaju zaštitu, savršene su za igranje mirisnim cvijećem i puzavim lozama.

Najbolje mjesto za podizanje pergole ovisi o izgledu našeg vrta i našim razlozima zašto je želimo uključiti u svoj dizajn, a brojni su dizajneri vrtova složni da jednako dobro funkcioniraju i na osunčanim i na sjenovitim dijelovima vrta. Važno je samo imati na umu kao misao vodilju u koje doba dana ćemo je najviše koristiti - imamo li vrt okrenut prema jugu, djelomično zatvorena pergola može stvoriti mirno utočište i ponuditi predah za vrućeg ljetnog dana, dok će pergola u sjenovitom dijelu vrta postati prostor ugodan za uživanje u večernjim satima, uz dodatak ambijentalnog svjetla i visećih zastora.

Moda 'Garden girl' stil: ljeto u znaku vrtlarenja i cvijeća donijelo nam je i dopadljiv modni trend

Pergola je idealan način za uvođenje daška dramatičnosti u uređenje naše okućnice, a uz pravilan odabir biljaka, igrat će ključnu ulogu u transformaciji vrtne staze i prostora za sjedenje. Dobro promišljen odabir biljaka također će pomoći da se željena struktura pergole prirodno uklopi u naš vrt, a za početak je najbolje planirati osnovni oblik koji želimo postići čim posadimo svoju penjačicu.

Cvjetovi bujnije rastu na vodoravnim stabljikama nego na okomitim pa je poželjno privezati stabljike duž poprečnih šipki kontrukcije naše pergole već u najranijoj fazi uređenja, a zatim ih nastaviti vezivati tijekom sezone kako bismo savršeno uokvirili pergolu. Ne smijemo zaboraviti stabljike dovesti ni do unutrašnjosti okvira, kako bi ga s vremenom potpuno prekrile i omogućile nam da uživamo ​​u cvijeću i mirisima koliko god je to moguće.

Posjeti Miss7.24sata.hr