Browniji koji se spravljaju 100 sati(!) hit su na mrežama! Imamo recept, ali vrijede li truda?

- Imaš li možda oko četiri slobodna dana? I to za, ni manje-više, nego spravljanje jednog jedinog kolača?!
- Ako je odgovor potvrdan, možda bi mogla isprobati recept koji obećava najčokoladnije, najsočnije i najukusnije brownije koje ćeš ikada pojesti: za ove brownije je potrebno 100 sati pripreme!
- Ova slastica, koju nazivaju još i 100-satni browniji, hit su na društvenim mrežama, a imamo detaljan recept
Prije nego odustaneš kad pročitaš da ti za spravljanje kolača treba 100 sati i zapitaš se tko, dovraga, a) ima toliko vremena i b) uopće želi toliko vremena provesti u kuhinji – ipak moraš znati da nećeš baš potrošiti 100 sati na pečenje. Pa... na neki način da, ali na neki način ne. Objasnit ćemo ti što se krije iza trend recepta s društvenih mreža.
Trendi recept za '100-satne brownije'
Vjerojatno se pitaš što je to s ovim receptom da je potrebno 100 sati za spravljanje. Vrlo jednostavno: brownie mora „sazrijeti“, „prožeti se okusima“ - kako god to želiš nazvati. OK, pa i dobrom vinu treba više vremena, pa možda ova metoda može proći i kod brownija? Inače, sama priprema traje samo oko sat vremena, a vrijeme pečenja je 30 minuta, ne brini.
Sastojci za 100-satne brownije:
Za smeđi maslac:
• 225 g neslanog maslaca
• 1 žličica instant kave
• 1 kockica zamrznute kave (ali i obična kockica leda će poslužiti)
Za tijesto:
• 4 jaja (što je moguće svježija)
• 1 žličica paste ili ekstrakta od vanilije
• 450 g šećera
• 45 g kakaa u prahu
• 1 žličica instant kave
• 1 žličica soli
• 225 g otopljene čokolade (75% kakaa)
• 215 g brašna
• 100 g nasjeckane mliječne čokolade
• 100 g nasjeckane čokolade (75% kakaa)
Za preljev:
• 170 g nasjeckane čokolade (75% kakaa)
Priprema:
1. U tavi s neprijanjajućim dnom rastopi maslac i kuhaj na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje dok ne porumeni – nemoj dopustiti da zagori.
2. Nakon što maslac dobije odgovarajuću boju, dodaj kavu i kockicu leda. Ostavi smjesu da se ohladi.
3. U velikoj zdjeli izmiksaj jaja, pastu od vanilije i šećer dok ne postanu pjenasti.
4. Prosij kavu, kakao i sol i sve pažljivo umiješaj lopaticom.
5. Potom umiješaj otopljenu čokoladu, a zatim i prosijano brašno.
6. Na kraju dodaj nasjeckanu čokoladu i pažljivo promiješaj.
7. Obloži kalup za pečenje papirom za pečenje i ulij tijesto. Zagladi i prelij preostalom čokoladom.
8. Kalup dobro omotaj prozirnom folijom i stavi u hladnjak da odstoji 72 sata.
9. Za pečenje zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, makni foliju i peci brownije 30 minuta.
10. Nakon pečenja pokrij brownije aluminijskom folijom i stavi u zamrzivač na 30 minuta – ovaj korak čini kolač posebno vlažnim.
11. Prije posluživanja i uživanja ostavi brownije da malo odstoje u hladnjaku. Po receptu je potrebno 24 sata – ali okus je poput čokoladnog sna i nakon samo sat vremena!
Savjet: ako ne možeš čekati toliko dugo - što apsolutno razumijemo: browniji bi trebali biti sočni i ukusni čak i nakon 24 sata u hladnjaku (prije pečenja). Ali nekako je recept od okruglih 100 sati fora, zar ne?