Arboretum u Trstenom predivno je opuštanje i sjećanje na eleganciju i šarm dubrovačkog plemstva

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Arboretum u Trstenom zasigurno spada u vrh liste prekrasnih malih mjesta na našoj obali koje ostavljaju bez daha
  • Riječ je o jednom od najljepših vrtova u Hrvatskoj, mjestu prepunom povijesti, prirode, biljnih vrsta iz cijelog svijeta i klasične elegancije dubrovačkog kraja
  • Globalnu popularnost arboretum je stekao pojavljivanjem kao lokacija u 'King's Landingu', u megapopularnoj seriji Game of Thrones, ali njegova ljepota i šarm privlači turiste već desetljećima prije toga
  • Pročitaj više: Pelješac je ove sezone hit destinacija, a na jednoj plaži blizu Stona želimo provesti cijelo ljeto

Ruku na srce, na jadranskoj obali postoji bezbroj mjesta koje će nas ostaviti bez daha. Od malih gradića, ulica, prolaza, plaža, zidina, uvala ili špilja, nekako nam se čini da uvijek otkrivamo nešto novo. A jedno od mjesta koje će te zasigurno potpuno šarmirati i osvojiti nalazi se 20-ak kilometara sjeverozapadno od Dubrovnika. 

Istina, Dubrovnik je sam po sebi spektakularan i u njegovoj sjeni često su nepravedno smješteni mali biseri poput ovog. Vjeruj nam, arboretum u Trstenom je pravi mal raj za dušu i tijelo, ali i za savršenu instagram fotografiju.

O čemu se tu zapravo radi? Na prostoru renesansnog ljetnikovca u Trstenom nalazi se jedan od najljepših vrtova u Hrvatskoj i jedini arboretum na hrvatskoj obali. Osnovan je 1948. godine na imanju koje se od 14. stoljeća nalazilo u vlasništvu dubrovačke plemićke obitelji Gučetić-Gozze, a godinu dana kasnije zaštićen je kao spomenik prirode.

Posjetitelji su nerijetko oduševljeni ljepotom prirode u arboretumu, zelenim perivojima, povijesnim spomenicima i zbirci sredozemnih i egzotičnih biljaka. A mnogi se pritom pitaju u čemu je razlika između botaničkog vrta i arboretuma? Arboretumi su zapravo botanički vrtovi koji su prije svega posvećeni uzgoju drveća i grmlja te njima šećete u sjeni krošanja, dok klasični botanički vrtovi u širem smislu uzgajaju raznovrsnije biljke.

Life&style Sicilijanski raj: Ovdje su ljetovale Liz Taylor i Sophia Loren, a 'Bijeli lotos' ga je proslavio globalno

 

Iako je globalnu popularnost stekao tek pojavljivanjem kao lokacija u King's Landingu, megapopularne serije Game of Thrones, arboretum u Trstenom već dugo godina privlači turiste u dubrovačkoj regiji. 

U okviru kompleksa nalaze se renesansni park s ljetnikovcem, neoromantičarski park s kraja 19. stoljeća, stari maslinik, kapela Svetog Jeronima iz 17. stoljeća, stara mlinica za masline, akvadukt iz 15. stoljeća te barokna fontana  s rimskim bogom Neptunom i nimfam, sagrađena 1736. godine.

Autohtona samonikla vegetacija zastupljena je na prostoru arboretuma s 510 vrsta, svrstanih u 84 porodice. Zbirka uzgojenih vrsta najvećim se dijelom nalazi u sklopu staroga renesansnoga vrta i danas obuhvaća 465 biljnih vrsta, svrstanih u 111 porodica.

Zahvaljujući brojnoj pomorskoj floti, u vrijeme nastajanja parka, počele su pristizati i različite strane biljne vrste pa tako u zbirci postoji 22% azijskih i 17% američkih vrsta. Tu su primjerice kalifornijska lepezasta palma, kanarska datulja, mediteranska lepezasta palma, avokado, himalajski čempres, libanonski cedar i mnoge druge vrste iz svih dijelova svijeta.

 

Kao što smo već spomenuli ranije, arboretum je stekao svjetsku slavu zahvaljujući seriji Game of Thrones. Upravo su ovdje snimane brojne scene, a krajolik arboretuma poslužio je kao prirodna scenografija za vrtove King's Landinga. Ova će lokacija ostati upamćena po sceni u kojoj Sansa i Lady Olenna ogovaraju kralja Joffreyja, a lord Varys i Olenna postaju saveznici.

U svakom slučaju, arboretum u Trstenom je mjesto koje obavezno trebaš posjetiti ako te put navede na krajnji jug Hrvatske. Zahvaljujući Pelješkom mostu ta će ekspedicija automobilom od sada biti nešto jednostavnija pa tako ne zaboravi usporiti 20-ak kilometara prije Dubrovnika. Kad ugledaš tablu s natpisom Trsteno, napravi pauzu, bit će ti to sasvim sigurno jedno od najljepših zaustavljanja u životu.

Life&style Otočić pokraj Korčule krije nevjerojatne ljepote, tirkizno more i rajske plaže koje oduzimaju dah

 

Posjeti Miss7.24sata.hr