Life&style
San Domenico Palace

Sicilijanski raj: Ovdje su ljetovale Liz Taylor i Sophia Loren, a 'Bijeli lotos' ga je proslavio globalno

  • Uz prekrasne vizure južne Italije i pogled na Etnu, hotel San Domenico Palace naprosto ostavlja bez daha
  • Ekskluzivna lokacija u Taormini pohvaliti se može i uzbudljivom poviješću. U knjigu gostiju ovdje su bili upisani Liz Taylor i Richard Burton, Sophia Loren, Audrey Hepburn...
  • Iako slovi za jedno od kultnih odmarališta u Italiji, hotel je postao planetarno popularan zbog serije 'Bijeli lotos'
  • Pročitaj više: Vila Cetinale predivni je biser Toskane i zdanje u kojem je svaki boravak čarobno iskustvo

Gradić Taormina, izgrađen na vrlo strmoj sicilijanskoj obali, i samo 45 minuta vožnje udaljen od Etne, najaktivnijeg vulkana u Europi, sa svojim je slavnim grčkim amfiteatrom dugo bio magnet za kazališne i filmske zvijezde. I već na prvi je pogled na njega i na tamošnji hotel San Domenico Palace itekako jasno zašto.

 | Autor: Four Seasons Four Seasons

Ovo je stoljetno zdanje od 2020. u vlasništvu Four Seasonsa, no povijest San Domenica seže mnogo dalje od toga. Šuška se da je Francis Ford Coppola tamo odsjeo tijekom ovogodišnjeg Filmskog festivala u Taormini, od novovijekih zvijezda u njemu su ljetovale Reese Witerspoon i Eva Longoria, a San Domenico se spominjao i kao lokacija gdje bi se trebala vjenčati Lady Gaga.

 | Autor: Four Seasons Four Seasons

Međutim, kroz desetljeća prije, ovaj je nekoć povijesni samostan iz 14. stoljeća ugostio zvijezde poput Sophije Loren, Audrey Hepburn i Grete Garbo. Nećemo reći da je svatko tko je bio netko u Hollywoodu 60-ih i 70-ih bio ovdje, ali bili su mnogi.

Elizabeth Taylor i Richard Burton ne samo da su ovo zdanje posjetili tijekom 60-ih, već su se navodno i žestoko posvađali na terasi svog apartmana. Što nije bilo ništa čudno za Liz i Richarda koji su se razilazili i ponovno bivali zajedno, rastajali se i ponovno vjenčavali.

Luc Besson je krajem osamdesetih u drevnim samostanima hotela snimao scene iz filma 'Veliko plavetnilo', a glumačka ekipa 'Bijelog lotosa' preuzela je hotel na tri mjeseca nešto ranije ove godine kako bi snimila drugu sezonu HBO serije. I doista, teško da su mogli odabrati savršeniju lokaciju od spomenute.

Bijeli lotos | Autor: Promo Promo

 | Autor: Four Seasons Four Seasons

Možda vas zanima 'Chevolucija' tek počinje: Unatoč brojnim kritikama, Che se vraća i u drugoj sezoni 'I tek tako...' Rubrika Life&style Life&style

San Domenico prvi je puta otvoren kao hotel 1896. godine, a kao dominikanski samostan izgrađen je još u u 14. stoljeću. Promjena se dogodila paralelno s novom reputacijom Taormine kao popularnog odredišta za slikare, zajedno s onom interesantnom francuskim i njemačkim turistima da je u pitanju grad poznat po seksualnoj slobodi i divljim zabavama.

San Domenico Hotel, Taormina | Autor: fourseasons.com fourseasons.com

Danas je ova idilična destinacija daleko od reputacije koja ju je svojevremeno proslavila, a smještaj u njoj ostaje rezerviran za one dubljeg džepa jer je u ovome hotelu potrebno izdvojiti između 900 i 1435 dolara po noći za sobu, te između 1535 i 5200 dolara po noći za apartman. 

 | Autor: Four Seasons Four Seasons

Sve čari ovog hotela počivaju na njegovoj lokaciji. Tirkizno Jonsko more prostire se pod njim, Etna se dimi kao kakva mistična kulisa u njegovoj pozadini, a bajkovita se obala Sicilije proteže dokle god ti pogled seže. 

San Domenico kakvog ga vidimo danas očaravajuća je sinergija starog i novog, budući je drevna umjetnost koja pripada samostanu obgrljena s modernim umjetničkim djelima kustosa Jamesa Robertsona. Hotel posjetiteljima nudi 111 soba, uključujući 43 apartmana, a među njima njih 18 ima vlastite male bazene što San Domenico čini jedinim hotelom na Siciliji koji se ovime može pohvaliti.

 | Autor: Four Seasons Four Seasons

Doručak se u ovom hotelu održava na sjenovitoj terasi s pogledom na raskošne vrtove koje je osmislio krajobrazni dizajner Marco Bay, a u kojima su redovnici koji su ovdje u prošlosti živjeli uzgajali ljekovito bilje. Besprijekorno održavani travnjaci okruženi su nasadima više od 40 sorti citrusa, uključujući limune, naranče i grejp, oko samog se hotela obavijaju kitnjaste bugenvilije, a tu je i divlji i prekrasan vrt prepun palmi, gaura i meksičkih tratinčica koje nježno povija povjetarac.

Možda vas zanima Evo što sve znamo o četvrtoj sezoni 'Nasljeđa', jedne od najboljih serija desetljeća Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Four Seasons Four Seasons

 | Autor: Four Seasons Four Seasons

Restoran Anciovi smješten je tik uz infinity bazen u kojem su nijanse pločica pomno birane tako da savršeno odražavaju nijansu mora i neba, prugasti suncobrani pažljivo su usklađeni s bazenom, a čak i konobari rade u uniformama čije su boje u skladu s eksterijerom. 

 | Autor: Four Seasons Four Seasons

Usluga je ovdje, kao i u svakom drugom Four Seasonsu, izvanredna. A svi oni koji se iz ovog ili onog razloga žele odmaknuti od luksuza hotela, svega su nekoliko minuta hoda udaljeni od labirinta sicilijanskog šarma i kulture. Definitivno nije nimalo neobično što svi koji ovdje dođu, požele ostati zauvijek!

Photo: Instagram@fstaormina
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    palača