Alkohol i PMS opaka su kombinacija! Pogledaj kako promili utječu na ionako neugodne simptome

Shutterstock Žene koje nazdravljaju
Vidi originalni članak
  • Prema istraživanju, pretjerana konzumacija alkohola mogla bi pogoršati simptome PMS-a ili uzrokovati čak neredovite cikluse
  • Ako se boriš s glavoboljom, poremećajima raspoloženja i osjetljivošću dojki ne bi trebala pretjerivati s alhoholom koji može promijeniti razinu hormona tijekom menstrualnog ciklusa
  • Čaša vina neće ti naškoditi, no ne preporučuje se piti veće količine alkohola tih dana

Ako imaš posla s rojem neugodnih simptoma predmenstrualnog sindroma poput glavobolje, čestih promjena raspoloženja i umora - prije druženja s prijateljima uz pokoju čašu alkohola, možda bi mogla dva puta promisliti o odluci da piješ. Naime, neka istraživanja ukazuju kako bi alkohol bi mogao pogoršati simptome PMS-a.

Life&style Nije samo stvar ugode: Evo što masaža može učiniti tvom tijelu

Life&style Mamurluk i hrana: ako želudac ne 'podmažemo' prije alkohola mogli bismo požaliti

Diuretik koj potpomaže glavobolju

"Postoje neka istraživanja koja sugeriraju da simptomi PMS-a poput glavobolje, poremećaja raspoloženja i osjetljivosti dojki mogu biti gori kod konzumiranja alkohola", rekla je Heather Irobunda, ginekoliginja iz New Yorka. Budući da je alkohol diuretik, može uzrokovati više mokrenja, što bi zauzvrat moglo pridonijeti dehidraciji. Ta bi dehidracija mogla pojačati nelagodu od glavobolje, objasnila je dr. Irobunda. Štoviše, ako tijekom menstruacije osjetiš promjene raspoloženja, alkohol bi mogao pogoršati te simptome jer alkohol može utjecati na raspoloženje.

Zašto žene stavljaju lišće, krpe i novine u gaćice dok imaju menstruaciju? Razlog je banalan koliko i strašan

Ginekologinja Amy Roskin,  rekla je da je studija iz 2017. pokazala da oni koji su više pili imaju veću šanse da njihovi PMS simptomi budu jači. "Teorija koja stoji iza toga bila je da upotreba alkohola može promijeniti razinu hormona tijekom menstrualnog ciklusa", rekla je. "Uz to, pijenje alkohola može utjecati i na aktivnost neurotransmitera serotonina i gama-amino maslačne kiseline (GABA). Smatra se da ove kemikalije imaju ulogu i kod PMS-a."

Što se tiče utjecaja alkohola na protok i redovitost menstruacije, ginekolozi kažu kako mala konzumacija alkohola ne bi trebala utjecati na menstrualni ciklus. Međutim, veće količine alkohola mogu pridonijeti neredovitim mjesečnicama. "Obilno konzumiranje alkohola može uzrokovati produljenje razdoblja između menstruacija. Osim toga, ako je piće dovoljno jako da uzrokuje oštećenje jetre, to može uzrokovati obilnije menstruacije. To se obično vidi kod osoba koje su ovisne o alkoholu, a ne kod povremene ili manje konzumacije alkohola," kaže dr. Irobunda.

Life&style Alkohol je neprijatelj dijete? Uz nekoliko trikova možeš popiti koju čašu i gubiti kilograme

Pa hoće li ti naštetiti čaša vina? Ne, ginekolozi su potvrdili da možeš popiti malu količinu alkohola za vrijeme mjesečnice kao i u danima prije nje. Međutim, konzumacija alkohola se ne preporučuje za određena zdravstvena stanja, stoga je važno  slijediti savjete vlastitog liječnika kada je u pitanju konzumacija alkohola.

Temeljeno na riziku od utjecaja alkohola na menstrualni ciklus i tijelo općenito, dr. Irobunda je rekla da se ne savjetuje obilno pijenje alkohola. Također je vrijedno spomenuti da se jedno alhoholno piće dnevno za žene i dva pića dnevno za muškarce definira kao umjereno pijenje za zdrave odrasle osobe.

Posjeti Miss7.24sata.hr