Life&style
Menstruacija

Zašto žene stavljaju lišće, krpe i novine u gaćice dok imaju menstruaciju? Razlog je banalan koliko i strašan

  • Menstrualno siromaštvo goruća je tema - milijuni žena jednostavno nemaju dovoljno novca za higijenske potrepštine za menstruaciju i moraju se snalaziti kako znaju, noseći umjesto uložaka toaletni papir, izrezane majice, gaze
  • Dio žena, i to u Hrvatskoj, uložak/tampon ne promijene duže od 6-8 sati jer si ne mogu priuštiti više menstrualnih potrepština, druge kupuju manje kvalitetne proizvode, a neke nemaju uopće novca za njih
  • Točne i zabrinjavajuće brojke iznjedrilo je istraživanje o menstrualnom siromaštvu kojeg je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter krajem 2020. godine
  • Unatoč svemu Vlada je u ožujku ove godine odbila prijedlog zakona o smanjenju stope PDV-a s 25% na 10% za higijenske proizvode za menstruaciju

Nemogućnost da kupe higijenske proizvode za menstruaciju žene primorava da se snađu s onim što imaju: toaletni papir, novine, čarape, odjeća, plastične vrećice, maramice, čak i lišće. Primarni je razlog novac - jednostavno ne mogu izdvojiti mjesečno potrebnu svotu za kupnju tih potrepština. Tzv. menstrualno siromaštvo problem je koji muči milijune žena diljem svijeta, a i dobar dio žena kod nas: trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima jer su im preskupi. Dio njih zbog previsokih cijena kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok više od 10 posto građanki Hrvatske nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. Podjednak postotak njih ne može si priuštiti uloške uopće!

Proizvodi za menstruaciju | Autor: Shutterstock Shutterstock Ove rezultate pokazalo je istraživanje o menstrualnom siromaštvu kojeg je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter krajem 2020. godine putem online upitnika. Riječ je o prvom takvom istraživanju provedenom kod nas i jednom od rijetkih u Europi, a upitnik su ispunile čak 6084 osobe koje su imale menstruaciju u posljednjih godinu dana.

Sudionice su odgovorile događaju li im se situacije koje se odnose na nemogućnost da si priušte menstrualne potrepštine. Više od trećine (36,4%) navelo je da im se događa da moraju kupiti manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene, pri čemu 8,3% navodi da je to često, a 28,1% ponekad. Više od 10% ispitanica navelo je da im se događa da nemaju dovoljno menstrualnih potrepština da ih mogu promijeniti kad god žele (11,9%), kao i da si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine (11,9%).

Narušeno dostojanstvo

Svaka žena koja je imala ili ima menstruaciju zna koliko je to poražavajuće iskustvo, koliko narušava naše dostojanstvo, osjećaj vrijednosti, samopouzdanje. Koliko loših konotacija, od zdravstvenih do socijalnih može iznijeti spoznaja da ne možemo kupiti ni za život tako osnovni proizvod poput uložaka? Puno. Stoga posljednjih godina glas o menstrualnom siromaštvu jača diljem svijeta i promjene se događaju premda sporo. Svijetli je primjer Škotska koja je prva u svijetu zakonom regulirala pravo na besplatne proizvode za menstruaciju - njihov je parlament zakon je jednoglasno izglasao. Također, u svim javnim zgradama moraju biti dostupni ulošci, tamponi itd. Naravno, besplatni. U Hrvatskoj čija je Vlada u ožujku ove godine odbila prijedlog zakona o smanjenju stope PDV-a s 25% na 10% na te proizvode smo još daleko od takvih civilizacijskih tekovina. 

Škotska je prva zemlja koja je uvela zakon o besplatnim ulošcima i tamponima za sve žene

Proizvodi za menstruaciju | Autor: Shutterstock Shutterstock

Posuđivanje uložaka ili improvizacija

Istraživanje PaRitera nadalje otkriva da je 10% žena bilo u situaciji da si ne može priuštiti lijekove za smanjenje boli tijekom menstruacije, a 8.8% je navelo da im se događa situacija da uložak/tampon ne promijene duže od 6-8 sati jer si ne mogu priuštiti više menstrualnih potrepština! Manji udio ispitanica bio je u situaciji da su morale posuditi menstrualne potrepštine od prijateljice ili nekog drugog jer si ih nisu mogle priuštiti (4,7%). 3,6% sudionica je navelo da im se događa da si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine pa umjesto njih koriste improvizirana sredstva (3,1% ponekad, a 0,5% često): najčešće toaletni papir, a dio koristi komade tkanine/krpe/izrezane majice. Neke su ispitanice navele da su koristile gazu, maramice, vatu, ručnik, dječje pelene, čarape, papirnate ručnike/salvete ili zavoj. 

Koliko mjesečno trošimo na menstrualne potrepštine?

44,1% sudionica može se svrstati u kategoriju koja na menstrualne potrepštine mjesečno troši do 35 kn, a više od pola sudionica (55,9%) na menstrualne potrepštine mjesečno troši od 40 kn na više. Pri tome trećina sudionica (33,5%) mjesečno na menstrualne potrepštine troši od 40 do 50 kn, a 22,4% od 55 kn naviše. Kad se analiziraju odgovori na pitanje o mjesečnoj potrošnji na menstrualne potrepštine uzimajući u obzir osobne mjesečne prihode sudionica jasno je da one s najnižim prihodima na higijenske potrepštine troše najmanje. 

Cijena - odlučujući faktor pri kupnji

Također, pokazalo se da upravo cijena najviše utječe na odluku koji će proizvod kupiti. 31,5% njih to je navelo kao glavni faktor pri odabiru, a tek onda slijede briga za okoliš, dostupnost (gdje ih mogu kupiti), jednostavnost uporabe, navika. Na kraju, nameće se i logičan zaključak kako bi rezultati o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj bili još i više poražavajući da se nisu provodili putem online ankete - za pretpostaviti je da financijski najugroženija skupina nema pristup internetu i nije sudjelovala u anketi. 

Menstruaciju žena mora imati, ne može je izbjeći. Imat će je tijekom života, otprilike 40 godina. U to vrijeme potrošit će 17.000 uložaka i tampona. Bilo bi zanimljivo izračunati koliki je to trošak, ali sigurni smo da je velik. Nije stoga čudno što 76% žena u ovom istraživanju smatra da bi Hrvatska trebala uvesti besplatne menstrualne potrepštine. Već bi olakšanje bilo da plaćamo manji porez na njih jer za nas oni su nužni poput osnovnih životnih namirnica.  

Photo: Shutterstock

Komentari 0