Ako trebaš brzo zgusnuti umak - ove tri sjajne metode će ti pomoći u nekoliko sekundi

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Ukusan i mirisni umak je točka na I finog jela
  • Često se za zgušnjavanje umaka koristi gotovo sredstvo koje ima prilično „kemije“
  • Otkrit ćemo ti kako umak možeš zgusnuti na prirodan način

Svejedno radi li se o ribi, mesu ili vegetarijanskim jelima: ukusan umak je kod mnogih jela gotovo pa neophodan. Međutim, za zgušnjavanje umaka ne trebaš gotovi proizvod iz kutije – postoje sjajne alternative (a neke sigurno imaš već kod kuće) koje će zamijeniti umjetne dodatke.

1. Škrob od kukuruza i krumpira

Škrob od kukuruza ili krumpira često je glavni sastojak sredstva za zgušnjavanje jela – ali bez kemijskih dodataka. Korištenje škroba neutralnog okusa preporučuje se osobito onda kad je umak sam po sebi intenzivnog okusa. Kako bi spriječila nastanak grudica, najbolje je 2 do 3 žličice škroba pomiješati s malo vode, a tek onda umiješati u umak. Nakon nekoliko minuta će se umak zgusnuti.

2. Krušne mrvice

Krušne mrvice također su sjajne za zgušnjavanje umaka. Kako bi bile fino glatke, prije korištenja ih samelji u fini prah s pomoći miksera ili mlinca te onda 1 do 2 žlice umiješaj u 250 ml tekućine za kuhanje.

Life&style Ovi brzi sendviči oborit će te s nogu, a idealni su ako paziš na liniju

Savjet: ako ti često ostane kruha, krušne mrvice su sjajna ideja za daljnje korištenje. Nareži jednostavno stari kruh na komade, stavi u mikser te gotove krušne mrvice spremi u posudu koju možeš hermetički zatvoriti. Tako ćeš uvijek imati sredstvo za zgušnjavanje umaka pri ruci.

Trik funkcionira i s rižom. Za to fino samelji rižu u mikseru te rižino brašno također pospremi u hermetički zatvorenu posudu. Stavi 2 do 3 žlice rižinog brašna u tekućinu i nakon nekoliko minuta će zgusnuti umak.

3. Sirovi krumpir

Krumpir sadrži puno škroba, što ga čini idealnim za zgušnjavanje umaka. Naribaj maksimalno fino srednje veliki krumpir te ostavi da nekoliko minuta stoji u svom soku. Potom ga umiješaj u umak te ostavi nekoliko minuta da se kuha dok umak ne dobije željenu gustoću.

Life&style Internet se zapalio za neobičnim umakom od rajčice i votke! Pronašli smo najbolji recept - želiš ga isprobati?

Posjeti Miss7.24sata.hr