Ako si odlučila smršaviti i često jedeš salatu, moraš znati ovih 5 stvari. Inače ćeš se čak i udebljati...
- Salata ne mora uvijek biti samo "dosadna“ salata
- Odnosno, salata može biti sjajno glavno jelo – osobito ako si na dijeti
- Ako želiš smršaviti, onda svakako moraš imati na umu ovih 5 trikova
Ako želiš smršaviti, umjesto kaloričnog glavnog jela češće odaberi salatu. Međutim, i tu vrebaju neke pogreške – zbog čega je salata puno manje zdrava, a i udebljat ćeš se. Dakle, prije nego naručiš ili kreneš sama spravljati salatu, moraš znati sljedeće…
1. Nemoj izbjegavati masnoće
Može zvučati kontraproduktivno, ali svakako se nemoj odreći masnoće u dressingu za salatu. Puno vitamina iz povrća – poput vitamina A, D, E i K, su topivi u masnoći te zbog toga mogu biti „preuzeti“ u crijevima ako dressing sadrži (na primjer) maslinovo ulje.
2. Izaberi dressing na bazi ulja
Kad smo već kod maslinova ulja: zdrave, nezasićene masne kiseline, poput maslinovog ili kokosovog, idealna su baza za dressing. Za razliku od zasićenih masnih kiselina dobre su za srce, lagano se probavljaju te poboljšavaju osjetljivost na inzulin. Također je manja vjerojatnost da će izazvati napadaje gladi te nas održavaju duže vremena sitima.
3. Pomiješaj sorte salata
Rikola, endivija ili matovilac: svaka sorta salate ima jedinstveni hranjivi sastav. Dakle, kako bi izvukla maksimum od vitamina i minerala, uvijek pomiješaj sorte te najbolje dodaj još malo bosiljka ili peršina. To će dati salati dodatnu aromu te i ponešto vrijednih antioksidansa.
4. Nemasni izvori bjelančevina
Bjelančevine će se pobrinuti da dugo ostaneš sita te su esencijalne za održavanje, odnosno izgradnju mišića – zbog toga ne smiju nedostajati u salati. Kako salata ne bi bila kalorijska bomba, odaberi nemasne izvore proteina – poput piletine ili škampa. Vegetarijanci neka dodaju tofu, sejtan ili mahunarke.
5. Izostavi krutone
Krutoni (prženi kruh) daju hrskavost salati, ali sastoje se od bijelog brašna te nisu hranjivi, a niti zasitni. Zdravija alternativa su orašasti plodovi i sjemenke. Preporučuju se orasi, sjemenke suncokreta ili popržene sjemenke bundeve.