- Priprema jela bez noža gotovo je nezamisliva
- Ipak, bez velikih priprema možemo napraviti i puno više od samo salate
- Ukusno, zdravo i brzo - pronašli smo jela koja ne traže prethodno sjeckanje ni povrća ni mesa
Često nailazimo na recepte ukusnih, zdravih i brzih jela koje možemo pripremiti bez puno muke. Međutim uvijek tu iskoči neko "ali". Uglavnom je pritom riječ o sjeckanju i rezuckanju hrpe povrća pa prije završavanja "brzog" jela trebamo izdvojiti više vremena za pripremu sastojaka.
Tako priprema uglavnom potraje dulje od očekivanog. K tome možemo dodati još i tupi nož, a nerijetko i porezane prste. Za sve one trenutke u kojima zaista nemamo volje za rezuckanjem povrća, pronašle smo osam ukusnih jela za koje nož nećemo niti pogledati.
1. PILETINA S KVINOJOM
Pileće zabatke ispečemo, a u posebnoj posudi kuhamo kvinoju koju kasnije dodamo piletini, prelijemo umakom od rajčice i po želji zapečemo u pećnici.
2. QUESADILLE S POVRĆEM
Listiće svježeg špinata (listove natrgamo, a ako je mladi ne treba ni to) pomiješamo s već kuhanim grahom i kukuruzom, dodamo začine, naribani sir i kiselo vrhnje, pomiješamo i ubacimo u quesadille koje napunjene prepečemo.
3. RAJČICE, GRAH I JAJA
Cherry rajčice i manje režnjeve češnjaka (malo ih u tavi zgnječimo kuhačom) prepečemo i dodamo po želji listiće mladog špinata, kuhani grah i začine, a jaja ispečemo posebno ili pak dodamo povrću i ispečemo u istoj tavi.
4. JUHA OD OSLIĆA
Začinjenu ribu, primjerice oslića, kuhamo u mješavini vode i umaka od soje, dodamo natrgane listove nekoga zelenog povrća poput mladog kupusa, blitve ili kelja koje možemo usitniti prstima, manje šampinjone i komad oguljenog đumbira, a zatim ostavimo na vatri još desetak minuta.
5. TJESTENINA S LOSOSOM I ŠPAROGAMA
Vrhove mladih šparoga kuhamo minutu ili dvije, a zatim dodamo već skuhanoj tjestenini. U drugu posudu stavimo vrhnje za kuhanje, parmezan i komadiće dimljenog ili kuhanog lososa i miješamo na vatri dok se sir ne rastopi, a zatim im dodamo tjesteninu sa šparogama.
6. TORTILJE SA SLANUTKOM I ROTKVICAMA
Slanutak skuhamo, začinimo i dodamo listiće zelene salate. Tortilje premažemo umakom od kiselog vrhnja, limete i češnjaka u granulama, dodamo slanutak i zamotamo ih, a cijele rotkvice poslužimo kao prilog.
7. SALATA OD KUKURUZA, GRAHA I MOZZARELLE
Kukuruz, grah i mini mozzarelle pomiješamo sa začinima, a zatim stavimo u velike listove salate. Ili salatu možemo usitniti prstima i dodati ostalom povrću.
8. SALATA OD BULGURA S FETA SIROM
Bulgur skuhamo, dodamo mu cherry rajčice, feta sir i hrpu začina, a ne trošimo vrijeme na beskrajna rezuckanja.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.