7 razloga zašto krvariš između ciklusa i kad se trebaš stvarno zabrinuti

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Neočekivano krvarenje do tjedan dana prije menstruacije svaku ženu može zabrinuti. Je li simptom neke bolesti?
  • Razlozi mogu biti sasvim benigni - nove antibebi pilule, malo žešći seks ili jača prehlada
  • Ipak, može to biti simptom ozbiljnih bolesti pa treba pohitati liječniku

Znaš da ti menstruacije treba stići za tjedan dana - što je onda ovo? Nekoliko mrljica na gaćicama, ali ipak krvarenje? Kao da jedna menstruacija mjesečno nije dovoljna? Na stranu što je to neugodno i gnjavaža, ovo neočekivano krvarenje bez jasnih razloga svaku ženu može zabrinuti. Je li znak da nešto nije u redu s mojim tijelom? Je li simptom neke bolesti? Treba li poći liječniku ili ignorirati stvar? Neki razlozi su bezazleni, a nekad treba uzeti ozbiljno i pohitati do ginekologa.

Life&style Što bi danas radila i kako bi izgledao tvoj dan da nemaš mobitel?
Najčešće su uzrok hormoni i utjecaj hormona na ovulaciju. Progesteron je zaslužan što se menstruacija uopće događa i igra važnu ulogu u izgradnji sluznice u maternici. Ako ga tijelo ne proizvodi dovoljno, ona se može početi ljuštiti 5 do 7 dana prije menstruacije. Što nije poseban razlog za brigu osim ako planiraš trudnoću - u tom slučaju provjeri razinu hormona. "Veći" zdravstveni problemi izazivali bi krvarenje tijekom cijelog ciklusa, ne samo nekoliko dana prije menstruacije. Pročitaj stoga kad se zabrinuti, a kad ne.

1. Uzimaš nove antibebi pilule

Ako si počela uzimati ili promijenila antibebi pilule to može izazvati krvarenje tijekom cijelog ciklusa, ali i samo u periodu uoči menstruacije. Stvar će se smiriti sama od sebe unutar nekoliko mjeseci. Ako potraje duže, možda trebaš uzimati pilule s manje estrogena.

2. Trudna si

Iznenađenje! Mislila si da je menstruacija samo malo uranila, ali možda je nećeš više tako skoro imati. Preuranjeno krvarenje može biti jedan od ranih znakova trudnoće - nastaje kad se oplođeno jajašce pričvrsti na sluznicu maternice. Ako nakon ovih nekoliko mrljica ne dođe prava menstruacija, kupi test za trudnoću!

3. Tvoji hormoni nisu u ravnoteži

Osim progesterona i estrogen može napraviti zbrku i uzrokovati krvarenje mimo rasporeda. Osim pilule, na njegovu razinu utječu i perimenopauza i menopauza. I štitnjača tu može imati svoje prste - ako proizvodi previše ili premalo tiroidnog hormona to može uzrokovati neočekivana krvarenja, no tad je to praćeno i drugim simptomima - oscilacijama u težini, stalnim umorom. Ako je to slučaj, provjeri hormone štitnjače.

Life&style Evo kako bi izgledalo kad bi i muškarci imali menstruaciju. Možeš li to uopće zamisliti?

4. Bolesna si

Gotovo svaka bolest/infekcija od prehlade i gripe do upalne bolesti zdjelice može poremetiti ciklus i izazvati neredovita krvarenja. Ako si bolesna, znaj da je to normalna reakcija tvog organizma. No ako ovo krvarenje  prati bol, vrućica i neugodan miris vagine posjeti liječnika. Možda je riječ o spolno prenosivoj bolesti ili spomenutoj upalnoj bolesti zdjelice.

5. Upravo si se seksala

Ovo nema nikakve veze s tvojim ciklusom i zove se post-koitalno krvarenje, a može nastati kao rezultat trenja tijekom snošaja, oštećenja sluznice vagine i sl. Ako se pojavi jednom i nestane, ne brini. Ako se nastavi i nakon nekoliko dana, trebala bi napraviti papa test i uvjeriti se da nije riječ o prekancerogenim promjenama na grliću maternice. 

6. Imaš miome maternice

Miomi su dobroćudne izrasline no uzrokuju krvarenje (koje može biti prije mjesečnice, no češće se događa tijekom cijelog ciklusa) i obilne mjesečnice koje traju dulje od 7 dana. No miomi imaju i druge simptome: pritisak i bol u zdjelici, zatvor, potreba da često piškiš. Ako sve to osjećaš, posjeti liječnika.

Tvoje zdravlje 4 promjene u tvom menstrualnom ciklusu koje te čekaju nakon što navršiš 40

7. Imaš rak endometrija ili cerviksa

Ginekološki karcinomi mogu se iskazati i kroz pojačano krvarenje pa to treba shvatiti ozbiljno i provjeriti kroz pretrage. Nekoliko mrljica krvi prije menstruacije nisu razlog za brigu; ako je karcinom u pitanju, simtomi će se ponavljati tijekom cijelog ciklusa. A bit će i drugih simptoma poput boli u zdjelici, nadutosti. No, ako se i zbog kojeg simptoma osjećaš zabrinuto, posjeti liječnika, makar se pokaže da nije ništa zabrinjavajuće. Sama najbolje poznaješ svoje tijelo i vjeruj svom instinktu.

Posjeti Miss7.24sata.hr