5 načina za smanjivanje znojenja na prirodan način

Thinkstock / Spencer Davies
Vreli ljetni dani nose sa sobom i znojenje, koje nikako ne možemo izbjeći, ali postoje različiti (prirodni) načini kako ga možemo smanjiti i ublažiti...
Vidi originalni članak

Ma koliko god voljele ljeto, moramo priznati da ne volimo baš sve što nosi, a jedna od tih stvari zasigurno je i pojačano znojenje. Sigurne smo da znaš o čemu pričamo - i ne, to nije ni malo ugodno! Osim što je osjećaj mokre majice na tijelu neugodan sam po sebi, problem nam stvaraju i neugodni mirisi. Ma što god poduzimale, jednostavno se ne možemo prestati znojiti. I vrijeme je da tomu stanemo na kraj!

Pitaš se kako? Pa, vrlo jednostavno. I prirodno! 

Hladan tuš

Dobro, ne baš doslovno, ali svakako je preporučeno tuširanje u mlakoj vodi. Nikako vrućoj! Ipak, koliko god ti se tuširanje nekoliko puta na dan činilo kao dobro i logično rješenje u borbi protiv znojenja, moramo te razočarati - time postižeš samo kontraefekt! Pretjeranim tuširanjem skida se zaštitni sloj kože što uzrokuje stvaranje masnoća i tekućine (znoja). Dakle, bit će dovoljno jedno tuširanje na dan, eventualno dva! Koristi i antibakterijske sapune jer ćeš se tako riješiti bakterija na koži. 

VAŽNO Sunčanica i toplotni udar: što ako se dogode?

Voda, voda, voda!

Voda ne samo da hidratizira kožu i sprječava dehidraciju, nego i snižava tjelesnu temperaturu što je itekako poželjno tijekom ljetnih mjeseci. Liječnici i stručnjaci preporučuju dnevni unos od otprilike osam čaša na dan, a tijekom ljeta i više. Samo izbjegavaj ledenu vodu jer bi tako mogla "zaraditi" upalu grla, a neće ti biti od veće koristi nego voda "normalne" temperature. 

Namirnice kojima trebaš reći "Ne"

Želiš li smanjiti znojenje, zaboravi na jako začinjenu (posebice ljutu) hranu tijekom ljeta! Iako je ukusna i ima različite blagodati, nikako ne pogoduje sprječavanju znojenja, nego ima baš suprotni učinak. Osim toga, savjetujemo i da izbjegavaš češnjak i luk jer oni uzrokuju neugodan miris. Nije preporučljiva ni kava, ali ni ostali kofeinski napitci jer kofein može stvoriti osjećaj anksioznosti, a to pogoduje znojenju. 

Pametan odabir odjeće

Definitivno trebaš birati odjeću koja je sto posto pamučna ili odjeću od drugih prirodnih materijala. Osim pamuka, bezbrižno možeš nositi i lan, svilu i vunu jer ti materijali upijaju znoj. Svakako izbjegavaj sintetičke (čitaj: plastične) materijale, a poželjno je i da nosiš majice s rukavima kako bi se znoj mogao upijati. U svakom slučaju, biraj odjeću u kojoj se osjećaš udobno i koja je ugodna na tvojoj koži. 

ŽIVOT Što trebaš napraviti ako te uhvati grč u vodi?

Hranom protiv znojenja

Osim što postoje namirnice koje pogoduju znojenju, postoje i one koje smanjuju znojenje. Tako se preporučuje jedna čaša na dan soka od rajčice (da, znamo da baš ne zvuči najfinije, ali je učinkovito, a to je ipak najvažnije). Odličan izbor je i grožđe, koje je prirodni antioksidans i koje regulira tjelesnu temperaturu. Protiv znojenja možeš koristiti i krumpir, ali ne kao obrok, već ga nanijeti izravno na kožu. 

Posjeti Miss7.24sata.hr