350 kalorija cijela pizza? Nije ni čudno da je cloud bread pizza hit na društvenim mrežama
- Cijela pizza ima samo 359 kalorija, ali nije samo mala kaloričnost prednost cloud bread odnosno oblak pizze
- radi se od tučenih bjelanaca
- Ima i puno bjelančevina (31 gram proteina po pizzi), jako je ukusna i jednostavno se spravlja jer "tijesto" su zapravo tučeni bjelanjci
- Donosimo recept za ovu zdravu pizzu koja je jako popularna na internetu
Ako surfaš internetom u potrazi za receptima ili inspiraciji za posjet nekom restoranu, sigurno si koji puta naletjela na cloud bread pizzu. Riječ je pizzi čije tijesto se radi od tučenih bjelanaca i to bi doista moglo postati naša nova omiljena alternativa korama za pizzu. To je tako jednostavan recept, a uopće nema okus po jajima - zahvaljujući dodacima! Sredina je mekana, ali rubovi su hrskavi, baš kako treba.
Zašto ćeš voljeti cloud bread pizzu?
• Prepuna je bjelančevina, a ima malo kalorija. Cijela pizza ima 31 gram bjelančevina i samo 359 kalorija!
• Savršena je alternativa običnoj pizzi bez žitarica i glutena.
• Spremna je za jelo za otprilike 30 minuta, što je čini savršenim receptom ako si u žurbi.
• Tijesto se spravlja od samo 2 jednostavna sastojka, plus začini!
Što je cloud bread pizza?
Cloud bread pizza slična je cloud breadu, ali ne sadrži žumanca ili kremasti sir. To je u osnovi 'kruh' bez glutena, bogat bjelančevinama, s malo ugljikohidrata, napravljen od tučenih bjelanaca i začina. Tekstura cloud Bread pizze je lagana i prozračna, a okus je prilično neutralan. Začudo, nema toliko jak okus po jajima, osobito s odabranim dodacima.
Potrebni sastojci
• bjelanca – treba ih odvojiti od žumanaca (sačuvaj ih pa iskoristi u drugom receptu.)
• kukuruzni škrob – pomaže kori pizze da zadrži svoj oblik.
• začini – sušeni bosiljak, sušeni origano, češnjak u prahu i morska sol daju okus smjesi za tijesto.
• dodaci – slobodno koristi svoje omiljene nadjeve za pizzu (mozzarellu, sir, luk, papriku, gljive…)
@thebigmansworld_official Cloud bread pizza- low calorie and low carb! #cloudbreadrecipe #cloudbreadpizza #lowcaloriepizza #lowcalorierecipe #lowcaloriedinner #foodtok ♬ Aesthetic - Tollan Kim
Priprema cloud bread pizze
Najbolja stvar kod ove pizze je to da ju je jako jednostavno napraviti! Cijeli proces traje manje od 30 minuta!
Stuci bjelanca: Počni mikasti bjelanca i začine ručnim mikserom dok se ne formira pahuljasti i čvrsti snijeg, oko 1-2 minute. Dodaj kukuruzni škrob i miksaj još jednu minutu.
Pečenje: Rasporedi smjesu od bjelanaca na lim za pečenje ili kalup za pizzu obložen papirom za pečenje u kružnom obliku pizze, koristeći lopaticu ili stražnju stranu velike žlice za lakše razmazivanje. Peci na 175 stupnjeva oko 15 minuta, ili dok ne porumeni.
Pirjaj povrće: Dok se kora peče, pirjaj povrće 5-7 minuta da omekša.
Dodaj preljeve: Dodaj umak, sir i preljeve na koru pizze i peci još 10 minuta ili dok se sir ne otopi i počne rumeniti. Ako želiš, možeš peći koru 1-2 minute da se sir još zapeče. Pazi da sir ne zagori!
Prilagodi svoju pizzu
Ideje za preljeve i nadjeve su beskonačne kada je u pitanju pizza!
Evo nekoliko ideja:
• Dodatni sir – dodaj različite vrste sira svojoj pizzi, poput parmezana, svježe mozzarelle, kozjeg sira itd.
• Začini i začinsko bilje – mljevena crvena paprika, svježi bosiljak, itd.
• Umak – odgovara bilo koji umak od rajčice, ali bi i pesto bio ukusan!
• Povrće – zamijeni povrće onim što imaš pri ruci! Tikvice, rajčice, pečeni češnjak ili špinat bili bi ukusni dodaci!
• Bjelančevine – ova pizza već sadrži tonu bjelančevina, ali ako želiš još povećati količinu bjelančevina, slobodno dodaj pureću ili pileću šunku, feferone…