3 ukusna recepta u kojima je glavna zvijezda samo jedan dio banane. Vrijedi isprobati!

shutterstock
Vidi originalni članak
  • Pojesti koru od banane? Pa baš nam ne rastu zazubice. Zar nije gorka, neugodne teksture?
  • Ukusna je i zdrava, a smoothie je najjednostavnija način da je konzumiramo
  • Ipak, kora s korom od banane možeš napraviti ukusan sendvič tipa hamburgera, ali i zdravu, slanu grickalicu

Ako je vjerovati novim gastro trendovima, nijedan dio banane (čitaj: kora) ne treba baciti, sve je jestivo i ukusno. Kora od banane ne samo da je jestiva već sadrži i mnoge dobre stvari, na primjer vitamine B6 i B12, magneziji i kalij. Pa, kako volimo banane i vrlo su zdrave zašto ne dati priliku i njihovoj kori? Ne samo da se od kore može napraviti ukusni smoothie već ju možemo i hrskavo ispržiti ili pak koristiti kao zamjenu za meso u sendviču tipa hamburger!

Life&style Što bi danas radila i kako bi izgledao tvoj dan da nemaš mobitel?

1. Banana hamburger

Operi bananu i makni tvrde dijelove s oba kraja. Oguli je pa makni "meso" banane. Koru nareži na kratke trakice. Nasjeckaj luk i češnjak pa ih preprži u tavici, dodaj koru od banane i kuhaj 8-10 minuta. Dodaj vode ako je presuho. Posoli i popapri. Kad kore omekšaju, zalij umakom za roštilj i kuhaj još tri minute. Ovo je smjesa koja može samijeniti meso u hamburgeru, ostale sastojke - sir, zelenu salatu, rajčicu, kečap... stavljaj prema želji.

ZANIMLJIVO Znaš li što bi ti se dogodilo kad bi jela dvije banane dnevno?

2. Smoothie s korom banane

Trebaju ti dvije banane (idealno organske), dvije jabuke, 1/2-1 litra mlijeka ili zamjene za mlijeko poput rižina, bademova, zobena mlijeka, šaka badema, žličica cimeta. Jabuke oguli, a banane operi pa im odreži tvrde vrhove. Sve izblendaj do glatke smjese, dodajući onoliko mlijeka koliko gusti smoothie želiš.

Ne želiš li ništa bacati, od kora jabuke, malo klinčića, cimeta i skromno šećera možeš skuhati blagi čaj sa začinima. Koru od banane možeš dodati u bilo koji smoothie. 
 

3. Pržene kore od banana

Oprane i razdvojene kore banane prži na malo masnoće po želji. Dobar je izbor kokosovo ulje, bez okusa ili sa okusom, po želji.  Kore prži s jedne strane dok ne dobiju zlaćano-smeđu boju pa okreni. Na kraju posoli i popapri. Hrskave kore od banane dobra su grickalica, ali na sličan način pripravljene mogu glumiti i "lažnu slaninu". U tom slučaju treba ih prije pečenja staviti u marinadu načinjenu od češnjaka, soja umaka, mljevene paprike s okusom dima i javorovog sirupa. Američka receptura...

 

Posjeti Miss7.24sata.hr