2000 godina stari recept za tjesteninu još je u opticaju! Osmislili su ga Etruščani, a mi u njemu guštamo i danas
- Postoje jela koja ne samo da oduševljavaju nepce, nego i pričaju dio povijesti – poput ovog recepta
- Riječ je o jelu s tjesteninom, koja se također specifično spravlja, a dolazi od drevnih Etruščana
- Ovaj recept star je više od 2000 godina, spravlja se još i danas, posebno u Italiji. I prava je delicija
Jela s tjesteninom vole (gotovo) svi, a raznolikost i nepresušan izvor recepata oduševljava nas iz dana u tak. Tako smo pronašle ovaj više od 2000 godina stari recept za testaroli tjesteninu. Sastojci ove paste, tj. tjestenine, neodoljivo podsjećaju na naše mlince (što ćeš vidjeti kasnije u receptu), a slična je i priprema – jedino se kod testaroli paste tijesto ne prži (ili peče) jako, kao što je slučaj kod mlinaca, nego je sličnije palačinki.
Inače, testaroli se smatra jednom od najstarijih poznatih vrsta tjestenine, koja datira još iz etruščanskog doba, prije više od 2000 godina. Unatoč toj časnoj starosti, ovo jelo je preživjelo do danas u dijelovima Italije, osobito u Toskani i Liguriji, gdje se još uvijek tradicionalno priprema. Kombinacija jednostavnih sastojaka čini testaroli pravim klasikom koji spaja drevnu kulinarsku kulturu s modernim uživanjem u hrani.
Ljubitelji tjestenine prije više od 2500 godina: Tko su bili Etruščani?
Etruščani su bili drevni narod koji je živio u središnjoj Italiji prije otprilike 2500 godina, prvenstveno u regiji koja danas obuhvaća Toskanu, Umbriju i Lacij. Bili su poznati po svom urbanističkom planiranju, pisanju i bogatoj kulturi koja je obuhvaćala umjetnost, religiju i obrt. Etruščani su imali dubok utjecaj na ranu rimsku civilizaciju, od arhitekture do vjerskih običaja, a postavili su temelje za daljnji razvoj u kasnijem Rimskom Carstvu.
Recept star preko 2000 godina: Testaroli, klasična tjestenina iz antike
Sastojci:
Za tijesto:
• 200 g pšeničnog brašna
• 300 ml vode
• 1 žličica soli
Za pesto:
• 1 svežanj svježeg bosiljka
• 1 svežanj svježe rikule
• 100 g grubo naribanog parmezana
• puno ekstra djevičanskog maslinova ulja
• 1 šaka oraha
• sol i papar po ukusu
Priprema:
1. Pomiješaj brašno s vodom i soli kako bi dobila glatko, tanko tijesto.
2. Lagano namasti tavu s neprijanjajućim dnom i zagrij. Ulij tanki sloj tijesta i prži dok ne porumeni s obje strane, slično kao palačinku.
3. Prženo tijesto nareži na velike komade i kratko ih blanširajte u kipućoj vodi. Zatim ocijedi.
4. Za pesto, pomiješajte bosiljak i rikulu s parmezanom, maslinovim uljem, orasima, soli i paprom u mužaru ili blenderu dok ne postane glatko.
5. Pomiješajte blanširano tijesto s pestom i odmah poslužite.