Deset načina na koje uništavaš kuhinju, a da toga nisi ni svjesna

Shutterstock/instagram
Vidi originalni članak
  • Postoje stvari koje svakodnevno ponavljamo u pripremi hrane i održavanju čistoće kuhinje, a koje se mogu negativno odraziti na njezini izgled
  • Primjerice, čak i papirnati ručnici te staklene daske za rezanje u pojedinim situacijama mogu izazvati više štete nego koristi
  • Koje su se to još situacije iz kuhinje našle na našoj listi otkrivamo ti u nastavku. Neke su nas uistinu iznenadile!

Ovoga puta odlučile smo te upozoriti na stvari koje si možda godinama nesvjesno radila pogrešno u svojoj kuhinji te su one negativno utjecale na njezin izgled, kao i stanje pojedinih kućanskih predmeta. Bilo da se radi o kuhanju, čišćenju ili skladištenju, svaki je mali detalj presudan da bi mjesto izgledalo kao novo. Na primjer, čak i papirnati ručnik može prouzročiti štetu. Kako? Otkrivamo ti u nastavku!

Sama svoja majstorica Kakav efekt! Žena je preuredila dosadnu kuhinju u 'svoj ružičasti raj' i to samo za 170 kuna


1. Korištenje papirnatog ručnika na svim površinama

Ispada da papirnati ručnici nisu prikladni za brisanje baš svake površine. Primjerice, trebaš ih izbjegavati koristiti kada čistiš staklene predmete te lakirani drveni namještaj, posebice kuhinjske šankove i stolove. Oni mogu biti abrazivni te postoji veća mogućnost da će ostaviti ogrebotine na ovim osjetljivim površinama. Umjesto njih radije upotrijebi mekanu krpu

2. Sve noževe držiš u ladici

Jedna od uobičajenih pogrešaka koju mnoge od nas čine je stavljanje svih noževa u istu ladicu. To može prouzročiti više štete nego koristi jer je veća šansa da će se oštrice oštetiti pošto se učestalo sudaraju zbog toga što se ladica iznova otvara i zatvara.  Umjesto toga, razmisliti o držanju noževa u specijaliziranom bloku ili prekrivanju svake oštrice nečim što im može spriječiti daljnje oštećivanje.

Male tajne Otkrivamo ti 3 tajne ljudi čiji su stanovi uvijek čisti i uredni (ili samo tako izgledaju)

3. Čišćenje radnih površina octom

Ocat se često naziva magičnim sastojkom za čišćenje radnih površina. Ipak, treba izbjegavati njime učestalo čistiti  kamene površine poput granita i mramora, metalne radne površine te podove od tvrdog drva. Kiselina iz octa mogla bi istrošiti ove površine brže nego obično. U međuvremenu uz pomoć octa  možeš sigurno očistiti mikrovalnu pećnicu, perilicu posuđa, hladnjak, sudoper i slavine.

4. Priprema vruće hrane u blenderu

Vruće tekućine ili ugrijanu hranu trebala bi izbjegavati pripremati u blenderu jer njihova toplina može stvoriti paru što dovodi do velikog pritiska unutar šalice. U jednom trenutku sve bi moglo eksplodirati po kuhinji uzrokujući štetu po cijeloj prostoriji.

Male tajne čišćenja Nikad ne bi rekla, ali baš ovih 8 predmeta stvaraju nered u tvojoj kuhinji

5. Pereš meso prije pripreme

Ovo izravno utječe na tvoje zdravlje. Ako meso dobro opereš, nećeš ubiti bakterije koje bi mogle biti na njemu. Umjesto toga, oprat ćeš ga i pridonijeti njihovom širenje negdje drugdje. Toplina iz tave ili pećnice više je nego dovoljna da se riješite bakterija.

6. Pripremaš pojedinu hranu u tavama koje se ne lijepe

Bolje je izbjegavati pripremu hrane poput rajčice ili citrusa u neljepljivim tavama. Razlog je taj što su oni vrlo kiseli i kad dođu u dodir s površinom tave oštećuju je. U konačnici, oni samo pridonose tome da se neljepljive tave brže troše. Umjesto toga možeš upotrijebiti drugu tavu ili prikladnu posudu.

Life&style Oprez: ove kuhinjske pogreške opasne su po zdravlje!

7. Upotrebljavaš staklene daske za rezanje

Površina ove daske za rezanje toliko je gusta i teška da će za vrijeme udara noža ostati bez sjaja. Trebala bi se odlučiti  za nešto što će biti nježnije prema tvojim noževima. Na tržištu je dostupno mnogo različitih opcija. Na primjer, dobra drvena ili plastična daska za rezanje omogućit će tvom priboru za rezanje dulje trajanje.

8. Kore krumpira završe u odvodu tvog sudopera

Kore sadrže puno škroba koji se može nakupiti i pretvoriti u gustu kašu koja može blokirati cijevi. Isto pravilo valja primijeniti i kada guliš mrkve ili sortiraš listove zelenog povrća. Bolje je sve prikupiti i jednostavno baciti u kantu za razvrstavanje otpada. 

Male tajne Domaća blogerica pokazala je kako je uredila malu kuhinju, rezultat je nevjerojatan

9. Koristiš izbjeljivač u njezi kuhinjskog namještaja

Uvijek imajte na umu da ako su ormarići u tvojoj  kuhinji obojeni ili lakirani, čišćenjem treba rukovati pažljivo. Izbjeljivač je prilično agresivna tekućina i ako ga upotrebljavaš u svrhu redovitog čišćenja riskiraš oštećivanje površine. Umjesto toga upotrijebiti blago sredstvo za čišćenje s mekom krpom i toplom vodom.

10. Drvene predmete pereš u perilici suđa

Postoji nekoliko drvenih stvari koje su pogodne za pranje u perilici suđa, ali većina njih to nije. Na primjer, treba bi izbjegavati pranje drvenih žlica, posuđa ili daski za rezanje. Tijekom postupka voda doseže izuzetno visoke temperature koje mogu uništiti materijal i uzrokovati pukotine, iskrivljenje i promjenu boje.

Posjeti Miss7.24sata.hr