Bez štetnih sastojaka: najbolji prirodni šamponi za njegovanu i zdravu kosu

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Njegovana, sjajna i zdrava kosa svakako počinje pravilnim odabirom šampona
  • Za odgovarajuću njegu pojedinog tipa kose odličan izbor nalazi se među prirodnim šamponima, koji ne sadrže sastojke štetne za zdravlje kose
  • Donosimo prijedloge najboljih prirodnih šampona koji će obnoviti i nahraniti kosu uz pomoć formula obogaćenih prirodnim i organskim sastojcima

Brinuti o svojoj kosi nije ništa drugačije nego brinuti o svojoj koži, a svi imamo različite tipove kose i kože pa nam i različiti proizvodi odgovaraju. Baš kao i clean skincare proizvodi, neki od najboljih prirodnih šampona sadrže kombinaciju prirodnih sastojaka stvorenih da nahrane kosu. Iako službene definicije "prirodnog šampona" nema, fraza se obično odnosi na organske šampone koji ne sadrže sastojke i kemikalije štetne za zdravlje i izgled kose, poput sulfata, umjetnih bojila i mirisa, parabena ili silikona.

Sulfati su primjerice, sastojci zaslužni za stvaranje bogate pjene kad se šampon pomiješa s vodom te tako čiste kosu od prljavština i ulja, ali istodobno mogu ukloniti i vlagu te boju s kose. Silikoni s druge strane, kosi pružaju dodatan sjaj i glatkoću, no svojim obavijanjem oko vlasti pružaju samo privremen zdravi izgled kose jer sprječavaju prodiranje vlage i hranjivih sastojaka, što može izazvati suhoću kose. 

Posljednjih godina inovativne formule prirodnih šampona iznimno su napredovale te su sad u mogućnosti djelovati baš poput "tradicionalnih" šampona i pružiti jednako iskustvo u čišćenju i pranju kose te dodatnoj njezi uz pomoć biljnih sastojaka i prirodnih ulja. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Innersense Organic Beauty (@innersenseorganicbeauty)

Prirodni šamponi ne sadrže sastojke koji mogu isušiti kosu te izazvati hiperprodukciju ulja na kosi, no većina njih se neće ni zapjeniti poput ostalih šampona, upravo zbog različite liste sastojaka.

Zdravlje kose počinje od korijena, stoga je važno izabrati dobar prirodni šampon, kao i održavati zdravu i uravnoteženu prehranu kako bi se stvorili temelji za zdravu i njegovanu kosu. Prirodni šamponi očistit će kosu od nakupljenih proizvoda na vlasištu te će uz pomoć prirodnih sastojaka spojenih u netoksične, njegujuće formule održati kosu zdravom i sjajnom.

Beauty Gubitak kose muči sve više žena: kako otkriti problem i koji proizvodi mogu pomoći?

U nastavku donosimo primjere najboljih prirodnih šampona s čistim, organskim sastojcima namijenjene raznim tipovima kose!

John Masters Organics šampon za suhu kosu od noćurka

John Masters prirodna je i organska linija za njegu kose koju je pokrenuo frizer John Masters te u svojim proizvodima sadrži više od 70% organskih sastojaka te prirodne mirise. John Masters šampon za suhu kosu od noćurka je ultra hidratantni šampon bez sulfata formuliran posebno za suhu kose te ju nježno čisti bez da otežava vlasi. Uz pomoć hidratantnih sastojaka pomaže povećati razinu vlage u kosi od korijena do vrhova.

Osim nježnih sapunica proizvedenih iz kokosa, kukuruza i yucca schidigere sadrži  ekstrakte noćurka, ružmarina, koprive, kamilice, kadulje, lavande, zelenog čaja, jojobe, avokada,  ylang ylanga, geranium ruže i cedrovine. 

Melvita nježni pročišćavajući šampon za masnu kosu 

Francuski brend organske kozmetike Melvita u svojoj ponudi ima nekoliko prirodnih šampona, a mi danas izdvajamo nježni pročišćavajući šampon za masnu kosu koji je bogat organskim aktivnim sastojcima te ujedinjuje pročišćavajuću snagu eteričnog ulja limuna i ružmarina. Njegova nježna šamponska baza bez sulfata uklanja suvišan sebum čime pomaže održati balans zdravog vlasišta.

True Botanicals hranjivi šampon

Formula ovog hranjivog šampona obogaćena je antioksidansima te zapjenjen, temeljito čisti kosu bez otežavanja. Ovaj šampon je hipoalergen i hidratantan te kosu i vlasište ostavlja nahranjenima, a formuliran je za sve tipove kose. Ugodne citrusne i cvjetne note unutar formule daju šamponu poseban, osvježavajući miris.

Apivita Balans šampon za masnu kosu i vlasište s mentom i propolisom

Balans šampon iz Apivite za masnu kosu i vlasište obogaćen je mentom i propolisom te je formuliran od 80% prirodnih sastojaka. Prekomjerno izlučivanje sebuma može kosu učiniti beživotnom, a uz Apivita Balans šampon kosa će biti temeljito očišćena bez iritacija te će joj biti vraćen sjaj i vitalnost.

Ekstrakt propolisa nježno čisti tjeme te vlasištu vraća prirodni balans, dok kompleks APISHIELD HS i pantenol održavaju prirodnu vlagu kose te ju čine mekanom i glatkom. Ekstrakt timijana i peperminta te organska eterična ulja limuna i timijana regulirat će razinu sebuma te kosi pružiti ugodan osjećaj svježine.

Innersense Pure Harmony Hairbath

Mnogo više od samo brenda za njegu kose, Innersense je posvećen čistoći, mirnoći uma te brizi o sebi kroz svoju kolekciju luksuznih i učinkovitih prirodnih proizvoda. Pure Harmony Hairbath šampon formuliran je bez sulfata i namijenjen je tankoj kosi te kosi srednje gustoće te je obogaćen aloe verom, shea maslacem i kokosovim uljem koji čiste kosu bez da ju isušuju te ju ostavljaju mekom i mirisnom.

Formula je obogaćena i antioksidansima bogatim zelenim čajem te sjemenkama ulja brusnice koji pomažu kod liječenja i smirivanja iritacije vlasišta, a ujedno vlasima pružaju mekoću i hidrataciju.

Sukin Natural Balance šampon

Nježna i lagana formula veganskog Sukin Natural Balance šampona čisti, hidratizira i štiti kosu od korijena do vrhova, a obogaćena je hranjivim ekstraktima čička, koprive i preslice. Ulje baobaba kosi će pružiti poseban sjaj, uz predivan miris mandarine, lavande i vanilije.

Beauty 8 stvari koje treba znati prije nego što odlučimo postati plavuša

Posjeti Miss7.24sata.hr