Život

Znanost otkriva: kako je Michael Jackson ovo mogao izvesti?

Michael Jackson imao je sjajne koreografije. Proslavio je moonwalk, no jednu njegovu plesnu caku nitko nije mogao provaliti... Zato jer je fizički nemoguća

Michael Jackson bio je nenadmašan plesač i još i danas bez daha gledamo njegove majstorije u spotovima, naročito čudesni “moonwalk”, ali jedan je plesni pokret tako nevjerojatan i naizgled neizvodljiv da je zainteresirao i znanstvenike. U spotu za stvar Smooth Criminal koji je kralj popa snimio 1987. Jackson i njegova plesna skupina nagnju se pod kutom od 45 stupnjeva, što jednostavno nije moguće - a opet, oni to rade i to uživo, kako se vidi na snimci.

U pitanju je djelomično trik izveden uz pomagala, ali to nije sve, utvrdili su znanstvenici Dr. Nishant Yagnick, Dr. Manjul Tripath i Dr. Sandeep Mohindra s Instituta za medicinska istraživanja u Chandigarhu u Indiji. U izvješću, objavljenom u časopisu Neurosurgery, objasnili su da su i Jackson i ostai plesači nosili posebno izrađene cipele s utorima kojima su se kvačili za metalne nosače u podu pozornice. Ipak, čak i uz tu tehničku pomoć, taj pokret zahtijeva iznimno jake središnje i abdominalne mišiće koji moraju držati tijelo u tom položaju, a golemo opterećenje podnosi i Ahilova tetiva.

 | Autor: Getty Images Getty Images

- Čak ni dobro utrenirani plesači čiji su mišići spremni za izazove mogu postići nagib od 25 do 30 stupnjeva, dok je Jakson izveo nagib koji se protivi zakonima sile teže  - izjavio je dr. Yagnick, koji je preporučio Jacksonovim fanovima da se suzdrže od izvođenja tog pokreta na plesnom podiju jer će završiti na nosu, a možda se i teže ozlijediti, pa savjetovao svima da radije navježbaju znatno manje opasni moonwalk. Da će pokušaj oponašanja Michaela Jacksona završiti padom, znanstvenici su doznali najboljom istraživačkom metodom, onom empirijskom  - dakle, iskušali su to sami.

 | Autor:

Photo: Getty Images

Komentari 0