Život
Lana Prager

Zbogom, Lana! Hrabra djevojka koja je omogućila teško bolesnoj djeci školovanje kod kuće više nije s nama

  • Od osme godine osuđena na invalidska kolica Lana Prager bila je djevojka zbog čije je životne priče svim učenicima koji boluju od teških bolesti omogućeno školovanje od kuće
  • Lana Prager pomicala je granice, bila je lavica. Nakon što joj kao nepokretnoj osobi nije bilo moguće upisati ni srednju školu, ni fakultet odlučila se boriti - zbog nje je promijenjen Zakon o srednjem školstvu - oboje je završila s odličnim ocjenama
  • Lana Prager bila je i Ponos Hrvatske - tu nagradu 24sata primila je 2015. godine

Nažalost, Lana Prager je jučer preminula, a ostat će upamćena kao djevojka zbog koje je promijenjen Zakon o srednjem školstvu pa je svim učenicima koji zbog svoje bolesti ne mogu pohađati srednju školu, omogućeno školovanje od kuće.

Lana je imala sedam godina kada su joj dijagnosticirali fibrodisplaziju osifikans progresivu, bolest radi koje se mišići i vezivno tkivo pretvaraju u koštano tkivo. Od osme godine je zbog toga koristila invalidska kolica. Lana je bila nepokretna pa joj nisu dopustili upis u srednju školu, a kasnije ni na fakultet. Međutim, ona je sve promijenila.

Lana Prager | Autor: Pixsell/Damir Spehar Pixsell/Damir Spehar

Zbog nje su mijenjali zakon o srednjim školama kako bi mogla nastavu pratiti od kuće. Završila je gimnaziju s odličnim uspjehom. U to vrijeme bila je jedina studentica u Hrvatskoj koja je predavanja pratila internetskom vezom i polagala ispite od kuće. Postala je inženjerka grafičke tehnologije, bila je među najboljim studentima u klasi, a planirala je i doktorat.

„Dok sam bila mala naišla sam na izbor, ili ću posustati i žaliti se, ili ću nastaviti dalje boriti se. Ja sam nastavila ovo drugo. Nikada nisam kukala, nisam se žalila, nikad nisam htjela da me drugi žale. Što je tu je, govorila sam si, idemo dalje“, izjavila je. Uz svoj životni moto „da se uz dobru volju uvijek pronađe način za ostvarenje snova“, Lana je iskoračila iz ograničenja invaliditeta i ostvarila naizgled nemoguće. 

Lana Prager | Autor: Pixsell/Bruno Fantulin Pixsell/Bruno Fantulin

Ivana Kalogjera, predsjednica udruge „Nismo same“, na svojem je Facebook profilu objavila da je ovo „jedan od najtužnijih dana“ jer nas je napustila „najhrabrija i najkreativnija osoba koju sam ikada upoznala“. 

„Nedavno mi se obratila da joj pomognem da skupi novac za nova kolica. No COVID nas je pretekao. Mirno spavaj anđele moj. Volim te i voljet ću te zauvijek“, dodala je.

Počivala u miru…

 

 

Photo: Pixsell/Damir Spehar

Komentari 0