Život

Zar se sad trebamo bojati vozača u javnom prijevozu?

Mlada mama sinoć je na Facebooku iznijela šokantan opis situacije koju je doživjela kada je njezin 11-mjesečni sinčić ostao zaglavljen u kolicima napola viseći iz autobusa ZET-a u vožnji. Dobro ste pročitali

"Ulazimo s djetetom u kolicima u bus, samo prednji dio kolica smo upeljali u bus, a vozač zatvara vrata i kreće!!!! Vozio se 10 metara sa kolicima i našim djetetom napola van busa. Kada je stao, još je fizički krenuo na nas. Policija kaže ništa se ne može jer dijete nije ozlijeđeno???????? Ukratko, dok god se ne desi ono najgore, od našeg zakona nema ništa. FUJ", napisala je na Facebooku Mimi Damien.  Mlada mama sinoć je na društvenoj mreži iznijela opis situacije koju je proživjela kada je njezino vlastito dijete ostalo zaglavljeno u kolicima napola viseći iz autobusa u vožnji. Bilo je i šore, i pritvora…


Čitava situacija bila je dosta napeta, jer je prvo vozač navodno bio agresivan prema mladim roditeljima, a onda je otac djeteta 'krenuo' na vozača, pa je došla policija, pa je otac priveden. Vozač busa je prošao s lakšim ozljedama, došla je i hitna. Kasnije je Mimin suprug pušten iz zatvora s kaznom od 370 kuna, izjavila je mama te dodala da će sada uslijediti privatna tužba prema dotičnom vozaču i samom ZET-u: 
"Sada slijedi s naše strane privatna tužba na dotičnog 'zetovca' i sam ZET pa ćemo vidjeti kako će se odsad odnositi prema ljudima i djeci. Život mog sina je bio ugrožen, a nikog nije briga. Nitko se od policije ni ZET-a ne pita kakav je šok proživjelo dijete od 11 mjeseci i mi, roditelji. I koliko još takvih slučajeva ima i koliko će ih biti. Ljudi, drž' te fige da uspijemo s borbom sa ZET-om da se ovakve stvari više nikad nikome ne dese. Hvala vam svima na podršci", napisala je na FB-u mlada mama. 




Nije ovo prvi put da se dogodilo kako je nečije dijete ostalo zaglavljeno na vratima, dogodilo se i jednoj mami prošle godine dok se vozila zagrebačkim tramvajem. Nakon svega, vozač je također bio bezobrazan, vikao je i optužio nju zbog nemara. 

 | Autor:
Početkom mjeseca bila je i situacija, snimljena na mobitelu, kada je jedan siroti vozač morao izaći iz svoje upravljačke kutijice, ustati se, sagnuti i spustiti rampu za gospođu u kolicima koja je eto, htjela u vožnju. Ako se ne sjećate, ili niste pročitali, ljubazni siroti gospodin dodao je "Šta ja sve moram radit!". Siroti gospon. Nije se zaustavio samo na tome, nego je u čitavom tom kaosu seljenja putnika van-unutra, bacao i komentare na račun osoba s invaliditetom?
U komentarima ispod takvih objava, javljaju se ljudi kojima su se dogodile slične situacije, sve na ZET-ovim linijama. Pa dokle, ekipa? Stvarno će se morati dogoditi ozbiljna nesreća da bi za početak iz ZET-a stigla nekakva reakcija jer na dosadašnje optužbe nisu ni R od reagirali. Opći odgovori koje pišu praktikanti u službama za odnose s javnošću, a koje kasnije pročita netko s potpisom nije reakcija. To je samo napisani tekst. No, zašto i bi - nije da polažu račune ikome, privatna su tvrtka. Ili?
Vjerojatno će nam sada i glavni šerif zagalamiti nešto popularno kako on već zna, kada je ljut, i bit će pojeo vuk magare. 

 | Autor: Žarko Bašić/Pixsell Žarko Bašić/Pixsell Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić
Postoje dobri vozači. Znam. Imali smo mi kao klinci stričeka Vladeka, koji je uvijek bio nasmijan i drag. Ne znam, doduše, kolika je njemu tada bila plaća, osamdesetih godina. No, je li plaća uvjet da se netko ponaša kao čovjek? Nemojte ni početi sad, znam vas lukavci, o tome – a kako se ponašaju neki putnici, onak'… Da, i putnici su stoka neki put, svjetska. Opet moramo vratiti fokus na činjenicu da je to javni prijevoz. Vozač busa ili tramvaja u javnom prijevozu daje si za pravo ono što civilizirani svijet ne tolerira. A kod nas je to normalno i ispod radara. Da se barem ispričaju nakon što za*ebu. Netko. Bilo tko. Mora li se dogoditi ozbiljna frka da i ti vozači nauče kako se kreće s autobusne stanice, da se mora upotrijebiti žmigavac, da se ne smije juriti po cesti kao manijak, da se ne smije vikati na putnike jer što ako nekome srce otkaže, da se ne smije fizički napadati putnike (osim, ako sami nisu napadnuti, jasno), da se ne smije kretati dok djeca vise iz autobusa… 
Kao što je mama napisala – 'dok god se ne desi ono najgore od našeg zakona nema ništa.' 
A možda ni tad. Možda vozač bude imao sinkopu? 
 | Autor:

U ZET-u su, klasično, potreseni incidentima. Ovo je odgovor koji sam dobila na konkretan upit o čitavoj situaciji i kako reagiraju prema optužbama koje su iznesene prema takvim vozačima te da li oni to uopće ikad provjeravaju. Odgovor je klasično super. Sve je jasno. Uživajte:
   "Prijevozna usluga je kompleksan proces u kojem su povremeno moguće neželjene situacije, a najveću odgovornost snose vozači koji za svoje postupke osobno podliježu i zakonskim propisima. Zagrebački električni tramvaj posebnu pozornost posvećuje sigurnosnim aspektima prometa. Ukoliko dođe do odstupanja od predviđenih i zadanih normi, reagira se promptno i u skladu s aktima koji reguliraju odnos poslodavca i zaposlenika, a sve oblike neželjenih situacija, tumače i nadležne institucije poput suda i policije. Kako bi prijevoz putnika protekao bez poteškoća, raspoloživim informativnim kanalima, prometnom osoblju, no i korisnicima prijevozne usluge, ukazuje se na primjenu sigurnosnih preporuka prijevoznika i to na temeljima međusobnog uvažavanja, suradnje i dijaloga."
Služba komunikacija i marketinga, Odjel odnosa s javnošću, ZET

Photo: Facebook/Predrag Suka

Komentari 0