Život

Zadrani odlučili reći "dosta!" na mirnom prosvjedu

Danas će se u Zadru u 15 sati održati mirni prosvjed pod nazivom "Mirno okupljanje protiv pravosuđa koje štiti nasilnike" povodom puštanja na slobodu Darka Kovačevića, poznatijeg kao Daruvarac, koji je brutalno pretukao 18-godišnju djevojku

Slučaj Daruvarac ujedinio je Zadrane, ali i ostale Hrvate u borbi protiv crnih rupa u pravosuđu. Naime, Darko Kovačević pušten je da se brani sa slobode nakon što je u lipnju ove godine brutalno pretukao 18-godišnju djevojku. Zbog toga je zavladala nesigurnost na ulicama Zadra, ali i u ostatku Hrvatske. Nastalo je pitanje - tko će nas može zaštititi ako hrvatsko pravosuđe to ne radi?

Kako bi tome stali na kraj, danas je u Zadru u organizaciji Građanske inicijative organiziran prosvjed koji će se održati u 15 sati na Narodnom trgu. Prosvjed će okupiti građane i građanke koji su odlučili dići svoj glas protiv pravosuđa koje štiti nasilnike. 

 | Autor: Facebook/Predrag Suka Facebook/Predrag Suka

Nasilje nad ženama još uvijek je neriješeni problem u našoj državi. Hrvatske institucije ponovno su zakazale, zbog čega se, vjerujemo, u ovom trenutku ni jedna žena u Hrvatskoj ne osjeća sigurno. 

Možda vas zanima Pitali smo žene osjećaju li strah zbog slučaja Daruvarac. Odgovori su više nego zabrinjavajući Rubrika Život Život

Osim brutalnog premlaćivanja 18-godišnjakinje, Darko Kovačević ima još više od 40 prekršaja i kaznenih djela.

Prema podacima MUP-a, u posljednjih 5 godina, 90 žena je ubijeno od strane njihovih (bivših) muževa, (bivših) partnera ili drugih bliskih muških osoba. Svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj je zlostavljana. Nepovjerenje u sustav, osuda od okoline, strah, krivnja, ekonomska ovisnost - sve su to razlozi da mnoge žrtve skrivene od očiju javnosti ne prijavljuju nasilje, piše u  pozivu na prosvjed.

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

Upravo zato Zadrani su odlučili reći - DOSTA! Danas će se ujediniti i pokazati zajedničku solidarnost, ali i veliku hrabrost. Oni više ne žele čekati da se to dogodi njima ili nekome iz njihove obitelji da bi podigli glas i poduzeli nešto. Ne žele čekati da se dogodi ono najgore. Oni će mirnim putem pokušati izboriti pravdu. Zato se mole svi sudionici i sudionice prosvjeda da ne ističu nikakve stranačke simbole i oznake i da ne pišu nikakve prijetnje, ali da ponesu zviždaljke, šuškalice i transparente.

Nadamo se da će se prosvjednici okupiti u što većem broju i zajedničkim se snagama izboriti za pravdu.

Photo: Pixsell/Sanjin Strukic

Komentari 0