Život

U tijeku je fešta svetog Duje, a ovo su 4 super stvari koje danas možeš raditi u Splitu

  • Split danas slavi blagdan svetog Duje, zaštitnika grada
  • Splićani su priredili bogat program, a vrhunac je spektakularni koncert i vatromet
  • "Ključ života" okuplja najveća pjevačka imena, a svog gradu zapjevati će Doris, Gibonni, Domenica i brojni drugi

Split, drugi najveći grad u Hrvatskoj, danas slavi feštu svetog Duje, zaštitnika grada. Pred Splićanima je danas doista svečan dan, a na društvenim mrežama već je objavljeno dosta prigodnih fotografija. Toliko su lijepe da se doista poželimo teleportirati u Split i malo proslaviti. U slučaju da ti imaš tu sreću i da danas možeš uživati u sunčanom danu "najlipšeg grada na svitu", evo nekoliko prijedloga kako provesti dan:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Boat Paula 1950-Boat excursion (@boatpaula) on

1. Posebna energija na sajmu

Iako zvuči kao klišej, ima neke posebne energije u sajmu Sudamje koji će se danas (cijeli dan!) održavati na Rivi. Da, prekrasna splitska promenada danas će biti puna i definitivno ćeš neko vrijeme provesti gurajući se u gužvi ili, pak, čekajući u redovima, ali isplati se. U ponudi ćeš  pronaći ukusna tradicionalna jela i vrlo vjerojatno ćeš trebati neko piće... Ali stari splitski običaj kaže da ne smiješ otići kući prije nego što kupiš barem jednu drvenu stvar. Može biti žlica, stolica, igračka ili što god hoćeš. Nama je jako simpatična tradicionalna drvena "klepetalica", igračka koja je u starija vremena bilo veoma popularna među splitskom djecom. Ponesi je kući za sreću!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Split (@visitsplit) on

2. Tulum na Rivi

Večernji izlazak na dan svetog Duje prava je posebna prilika za mnogobrojne Splićane. Noći su već dovoljno tople za uživanje pod zvijezdama, a na Rivi se svake godine održava spektakularni koncert na kojem vrlo često zapjevaju "splitska dica", odnosno brojne pjevačke zvijezde koje su se rodile i odrasle u Gradu pod Marjanom. Tako bi trebalo biti večeras! Svom gradu zapjevat će Gibonni, Tedi Spalato, Doris Dragović, Goran Karan, Domenica i brojni drugi. Koncert je ime dobio po pjesmi nedavno preminulog Olivera Dragojevića i zove se "Ključ života". Humanitarne je naravi, a cilj je prikupljanje sredstava za Dječju traumatologiju odjela fizikalne medicine. Tijekom koncerta održat će se i veliki vatromet kojim Splićani svake godine nadmaše sami sebe i pokažu da doista žive za svoj grad. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Danijela KušČević (@dk1901) on

3. Fešta spize i pića 

Na kultnoj Splitskoj ribarnici i ove godine održat će se "Fešta spize i pića". Ribarnica, prava žila kucavica ovog grada, pravo je mjesto za podjelu besplatne hrane i pića. Cijeli događaj organizira udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, a cilj je da na ovaj veliki blagdan nitko ne ostane gladan i skromne trepeze. Proteklih godina hrana se dostavljala u "megateći" (loncu jako velike zapremnine), a često se jela janjetina s bižima. Vrlo je izgledno da će i ove godine biti stvarno živopisno jer Splićani namjeravaju podijeliti rekordnih 2000 porcija janjetine s bižima! S druge strane, ako ne želiš jesti i piti na popularnoj ribarnici, obavezno provjeri radno vrijeme svojih omiljenih kafića i restorana. Iako većina radi, možda je vlasnik tvog omiljenog kafića odlučio pošteno proslaviti danas. I takvu odluku definitivno pozdravljamo! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Konoba Korta (@konobakorta) on

4. Shvati da još mnogo toga ne znaš

Masovni turizam definitivno je modernizirao lice Splita i učinio ga bržim i urbanijim mjesto. Ipak, dani koji se vežu za blagdan salonitanskog biskupa Dujma brojne Splićane tjeraju u bogatu i burnu povijest grada. Ovih dana u ponudi je mnogo poučnih sadržaja iz kojih definitivno možeš izvući pregršt zabave i novih znanja. U Muzeju grada Splita nedavno je otvorena izložbe "Crkve u staroj jezgri grada Splita”. Tamo ćeš saznati da katedrala posvećena sv. Dujmu možda jest najfotografiranija, ali nipošto jedina prelijepa splitska crkva. S druge strane, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu sutra, 8. svibnja u 20:00 sati, izvest će se Mala Floramye, najpoznatija hrvatska opereta koja će te vratiti u doba Prvog svjetskog rata i ljubavnu priču na splitski način. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mala Floramye - najlipša splitska kartolina u #hnksplit 8. 5. u 20h #ivotijardović #malafloramye #opereta

A post shared by HNK Split (@hnk_split) on

 

Photo: Instagram @Konoba Korta

Komentari 0