Život

''Uspjela sam se izboriti da iza hidžaba i toga što sam žena moj karakter izađe u prvi plan''

S 28 godina i mučnim razvodom na leđima te s previše pojedene čokolade, Nudžejma Softić prvi puta obula je tenisice i krenula trčati. Svoje probleme doslovno je pretrčala, a njena inspirativna priča povod je dokumentarnom filmu 'Kuća Male Zvijezde'. Svoju priču ispričala je ekskluzivno za miss7.

Nudžejmu Softić u bosanskim medijima često se naziva jednom od najinspirativnijih žena Bosne i Hercegovine, a u svojoj domovini često je smatraju pravim primjerom da put do snova često kreće s lokalne stanice. Pozitivna priča ove 31-godišnjakinje koja je, s 28 godina i teretom razvoda na leđima, počela trčati povod je filmu Kuća Male Zvijezde. Povodom filma, ali kako bismo malo bolje shvatili i trčanje kao koncept, porazgovarali smo s njom. 

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Razvod nakon tri mjeseca braka

''Iako sam uvijek jako voljela sport, ozbiljnije sam o njemu počela razmišljati nakon dva bitna događaja u životu. Prvi je bio razvod nakon samo tri mjeseca braka u 25. godini života, a drugi činjenica da sam, zbog silnih torti na poslu (za računalom) u godinu dana dobila 10 kilograma. Meni je to bilo izuzetno neprirodno stanje i bilo je krajnje vrijeme da nešto učinim. Zbog smjena na poslu nisam mogla biti redovna na aerobiku i prijatelj mi je predložio školu trčanja. Iako zaista nikako i ni najmanje nisam voljela trčanje, to mi se činilo zgodnim jer sve što ne stignem istrčati s ekipom mogu nadoknaditi sama. Tom odlukom počeo je čitav niz promjena u mom životu i jako sam sretna što sam napravila da sve te loše situacije koje su mi se događale budu samo put do nečeg boljeg, a ne konačna destinacija.'' - započela je svoju priču Nudžejmi, žena koja sada ima svoj trkački klub za kojeg voli reći da je i njena ''trkačka obitelj''. Osim toga, naučila je plivati, sudjelovala na tri Ironman 70.3 triatlona, mnogo putuje te pomaže drugima da postignu svoje ciljeve.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nudžejma Softić (@nudzys) on

Moć vizualizacije

S obzirom na to da smo i sami na početku nove godine i malo aktivnosti ne bi nam bilo naodmet, morali smo je upitati kako su izgledali njeni počeci.  ''Moj prvi trening bio je kombinacija trčanja i hodanja. Mogla sam trčati lagano samo tri minute bez stajanja. Mislila sam da je svima oko mene lako, da lepršaju i da se samo ja patim. Nakon otprilike tri mjeseca redovnih treninga, koje nisam htjela propuštati, osjetila sam da sam istinski počela uživati u trčanju. Moj prvi polumaraton se približavao, imala sam cilj i sve je išlo bolje i bolje. Jasno mi je da dolazak do bilo kojeg cilja nije jednostavan i nisam to ni očekivala. Od sebe sam htjela samo da ne odustanem i svaki put sam mnogo vizualzirala ulaske u postavljeni cilj'' - priča ova inspirativna žena koja sa sigurnošću tvrdi da je ključ u malim koracima i kontinuitetu, u velikim ambicijama i kvalitetnom odmoru. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nudžejma Softić (@nudzys) on

Bila je ismijavana

Naravno, početak trkačke avanture utjecao je na njene odnose s okolinom,  a prvi ''pogođeni'' bili su njeni roditelji. ''Mislili su da ću brzo odustati. Ozbiljno su me shvatili kada sam počela učiti plivati u 28. godini života, a vrlo dobro su znali koliki je moj strah od vode. Mama je vjerovala u moju upornost, ali ju je bilo malo strah i kada sam krenula na prvi Ironman 70.3 mojim prijateljima je rekla da joj jave samo kad izađem iz jezera, da se za ostalo ne brine.'' - prisjeća se Nudžejma kojoj su roditelji sada velika podrška, trčati su počeli i njeni sestra i zet. Na pitanje je li bilo i negativnih kritika, ova triatlonka iskreno kaže: ''Bilo je onih koji su ismijavali i uvijek pokušavali srezati krila, ali su prijatelji s druge strane zaista vjerovali u mene i to mi je bilo glavni motiv da ne odustanem. Sada su i članovi kluba kao druga porodica i sve svoje ciljeve najprije podijelim s njima.

"Sada imam najboljeg muža na svijetu"

Ipak, najveća podrška je moj partner Jasmin, maratonac i triatlonac s kojim sam vezu započela tokom istanbulskog maratona 2017. Nešto manje od godinu dana nakon toga smo se vjenčali i Ironman 70.3 u Zell am Seeu bio je naš medeni mjesec. Jasmin je velika podrška, uvijek je tu, žrtvuje i svoje vrijeme zbog mene ako treba. Iako sam u početku bila jako oprezna s ovim riječima, sada mogu reći da zaista imam najboljeg i najpažljivijeg muža na svijetu. Sluša i razumije, treniramo zajedno, putujemo i planiramo budućnost kako nam oboma odgovara.''

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nudžejma Softić (@nudzys) on

"Ne želim da me prepoznaju po hidžabu"

Po pitanju svojih uspjeha, ''Mala Zvijezda'' prilično je skromna: ''Ja moram reći da ja u odnosu na to šta su sve napravili trkači u tračkom svijetu nemam nikakve zapažene trkačke uspjehe. Nisam brza trkačica, ne zauzimam prva tri mjesta, neću na Olimpijadu (ne zato što mislim da ne mogu, već što mi to nije cilj). Svojim uspjehom smatram što sam bila jedna od dvije prve žene pokrivene hidžabom koje su izašle trčati po ulicama Sarajeva, a onda po cijelog regiji i svijetu. Uspjehom smatram i to što je godinu dana nakon toga sa mnom na beogradski polumaraton krenulo osam žena s hidžabom i, prije svega, to što ih više nije nikakvo čudo vidjeti po trkama, kako sudjeluju u životu i svemu što žele jednako kao svi ostali. Hidžab jest jedno od obilježja mog identiteta i jako mi je bitan, ali ne želim da me se prepoznaje po njemu. Uspjela sam se izboriti da iza hidžaba i toga što sam žena moj karakter izađe u prvi plan'' - tvrdi Nudžejma koja trči u suknjicama od tila koje smo odmah uočili na njenim fotografijama. Naravno da nas je zanimao i modni aspekt ove ženske priče.  | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Suknjica od tila kao iskaz revolta

''Razlog zašto nosim suknjice od tila je u početku bio sasvim praktične prirode. Sportska odjeća, posebno trkačka (znamo da trkačice trče sa što manje odjeće na sebi) nije prilagođena ženama s hidžabom, a neodgovarajući materijali na trčanju mogu biti čak i opasni. Tako sam se odlučila nositi klasičnu trkačku opremu (tajice i majicu dugih rukava od fri-fit materijala), a kako to sve ne bi bilo preusko na meni, outfit sam obogatila suknjicom od tila. To je bio i neki vid revolta – kad nemam odgovarajuću, onda mogu i u ovoj. Kad sam prošla fazu revolta, obratila sam se renomiranom proizvođaču sportske opreme Grafobalkan Tisak iz Banja Luke, s kojima sam napravila svoju liniju sportske trkačke opreme za članove svog kluba. To je podrazumijevalo, između ostalog, dri-fit tunike ža žene s hidžabom ili odgovarajuće suknjice preko tajica. I sada ponekad, kada ne želim popravljati svoje vrijeme već trčim iz zadovoljstva, trčim u suknjicama od tila, koje imam u svim bojama i koje su postale moj zaštitni znak.''  | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

"Film mi je pomogao shvatiti sebe"

O Nudžejmi se, kako smo već spomenuli, sada snima dokumentarni film Kuća Male Zvijezde. Glavna zvijezda, priznaje, imala je prema tome pomiješane osjećaje. ''S jedne strane jako mi se dopalo što neko želi ekranizirati moju priču (koja tada nije bila ni upola onakva kakva je ispala tokom snimanja filma), a s druge strane sve što radim meni je bilo tako prirodno da mi je bilo malo čudno snimati nešto toliko normalno. Nakon dvije godine snimanja sam jako sretna što sam na to pristala. Film Kuća Male Zvijezde je antologija emocija, zbirka fenomenalnih događaja koji su u njoj uhvaćeni od samog začetka, od ideje do relizacije.'' Protagonistica ove spektakularne priče tvrdi da su joj razgovori s filmskom ekipom pomogli da bolje shvati i sebe i ljude oko sebe. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nudžejma Softić (@nudzys) on

''Kad sam gledala teaser i sama sam plakala, jer sam jako puno stvari koje su se desile u kratkom vremenu brzo zaboravila. Teaser me svaki put vrati u momente pune emocija koji su obilježili moj život zauvijek. Osim toga, u filmu su osobe koje su bile dio mog života i više nisu, ali i neke druge koje su ta prazna mjesta u potpunosti ispunile i bez kojih moj život ne bi bio isti. Ne smijem ni pomisliti što će biti kad pogledam cijeli film, ali jedva čekam da ga privedemo kraju. Imam puno povjerenje u ekipu koja radi na filmu i ne sumnjam da će biti odličan.'' - glavna junakinja nipošto ne krije uzbuđenje, a trailer možeš pogledati već sada.

 

Photo: PR/WhatsApp
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • gabi

    Vrlo važno...hebo je hidžab