Život

U 9 gradova održat će se prosvjedi zbog silovane djevojčice. Gdje i kada se uključiti - jer jednostavno moramo

  • Slučaj silovanja djevojčice digao je Hrvatsku na noge, sutra se diljem Hrvatske održavaju prosvjedi "Pravda za djevojčice"
  • Prosvjedi se održavaju sutra u Zadru, Zagrebu, Splitu, Puli, Labinu, Osijeku, Rijeci, Varaždinu, Šibeniku
  • Donosimo točno vrijeme i lokaciju svakog prosvjeda jer svi se trebamo uključiti

Slučaj silovanja djevojčice u okolici Zadra uznemirio je cijelu Hrvatsku, a mnoge građanske udruge, inicijative i aktiviste potaknuo da naprave i više. Prosvjedi protiv nashvatljive odluke suca zadarskog Županijskog suda Ivana Markovića da petoricu (punoljetnih) mladića od njih ukupno sedam osumnjičenih da su tijekom godine dana u više navrata grupno silovali, ucijenjivali, fizički i psihički zlostavljali maloljetnu djevojčicu pusti da se brane sa slobode organiziraju se diljem zemlje. Pod pritiskom javnosti, a na temelju žalbe Županijskog državnog odvjetništva, Izvanraspravno vijeće poništilo je odluku suca te će mladići ipak provesti mjesec dana u Istražnom zatvoru. No prosvjedi se neće niti ne trebaju otkazati i to sasvim opravdano. Jer nije samo odluka suca Markovića u ovom slučaju bila zastrašujuća. Bili su to i svi drugi elementi ove tragične priče za koju nitko ne bi želio da se ponovi, u nekom drugom gradu, nekoj drugoj djevojčici.

 | Autor:

Zagreb: subota, Trg kralja Tomislava, u 10 sati

Sutra bi se u više gradova u Hrvatskoj trebali održati i prosvjedi pod nazivom Pravda za djevojčice iza kojeg stoje inicijativa #spasime koju je prije nekoliko mjeseci pokrenula spisateljica, glumica i producentica Jelena Veljača u svrhu borbe protiv obiteljskog nasilja, Platforma za reproduktivna prava, Ženska soba - Centar za seksualna prava i Zaklada Solidarna. U Zagrebu prosvjed počinje u deset sati na Trgu kralja Tomislava. Osim stegovnog postupka protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem prosvjedom se zahtjeva i da se odmah poduzme sve kako bi se zaštitila žrtva te se traže izmjene Kaznenog zakona 'kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa'.

Zadar: subota, Narodni trg, u 10 sati

Subota, Narodni trg, u 10 sati, u gradu gdje je donešena skandalozna odluka da se osumnjičene pusti da se brane sa slobode. Iako je odluka suca Markovića naknadno poništena, ovaj prosvjed nije samo protest protiv nje, on je  znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju adekvatnu zaštitu.

Split: subota, ispred Županijskog suda, u 10 sati

U Splitu u organizaciji udruge Domine također će se prosvjedovati 19. listopada s početkom u 10 sati ispred tamošnjeg Županijskog suda. "Ovom akcijom želimo iskazati i solidarnost svim žrtvama seksualnog nasilja, dati im podršku i poručiti kako nisu same. Žrtvama seksualnog nasilja, kaznenog djela koje se prijavljuje u najmanjem broju u odnosu na učestalost, nadležne institucije, ali i društvo općenito, poručuje kako im ne vjeruje i kako su si (djelomično) same krive za proživljenu traumu. Vrijeme je da institucije što je više moguće, unutar zakonskih okvira, stanu na stranu žrtve, ali i da mi kao društvo reagiramo!", stoji u pozivu udruge Domine.

Rijeka: subota, na Kontu, u 11 sati

Prosvjedni skup u U Rijeci zakazala je Inicijativa Građanke i građani Rijeke. Održat će se u subotu 19. listopada na Kontu, no za razliku od Splita i Zagreba, s početkom u 11. "Želimo i poslati poruku nadležnim institucijama kako je ovakvo postupanje od strane sustava u najmanju ruku sramotno i poražavajuće. Umjesto da se orijentira na prava i dobrobit žrtve, naše pravosuđe uporno štiti zlostavljače. To nije pravda, to je zločin", stoji u pozivu riječkih organizatora.

Pula: subota, Trgu Portarata, u 11 sati

Prosvjed za žrtve seksualnog nasilja koje usto od sustava ne dobivaju ni adekvatnu zaštitu u Istri, odnosno u Puli će se održati u subotu, 19. listopada u 11 sati na Trgu Portarata.

 | Autor:

Labin: subota, sportski centar Franko Mileta, 12.30 sati

U subotu u 12:30 sati ispred Sportskog centra Franko Mileta u Labinu također će se održati prosvjed Pravda za djevojčice, a organizatori su studio Move me uz potporu Zaklade za ljudska prava i solidarnost – Solidarna.hr. Prosvjed podržava Plesni studio Cool step, Plesni studio Il Movimento, Ženski rukometni klub Rudar, Ženski košarkaški klub Labin, Seven gym Labin i članovi Kluba 21.

Osijek: subota, Trg slobode, 10 sati

U subotu, 19. listopada u 10 sati na Trgu slobode (kod jedra) u Osijeku također će se održati jedan od niza prosvjeda diljem Hrvatske  Pravda za djevojčice, u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju adekvatnu zaštitu.

Varaždin: subota, Trg kralja tomislava u 18 sati

I grada Varaždin odlučio se uključiti u ovu hvalevrijednu inicijativu. Varaždinci će na prosvjed, međutim, ići navečer jer on će se održati u subotu, na trgu kralja Tomislava u 18 sati.

Šibenik: subota, ispred Županijskog suda u 11 sati

Grad Šibenik priključio se također gradovima-prosvjednicima apelirajući na svoje građane da se u znak protesta okupe u subotu u 11 sati ispred zgrade Županijskog suda.

Photo: None

Komentari 0