Život

Tri dana jazza u Zagrebu sa završetkom uz raskošni zvuk tri big banda, iz Beograda, Ljubljane i Zagreba

  • JazzHR Festival održat će se od 3. do 5. listopada u Zagrebu. Na festivalu će biti predstavljena nova domaća produkcija te gosti iz regije
  • Prvi dan festivala nastupit će Zoran Majstorović Quartet i Trio feat ruske pijanistice Julije Perminove, a drugi dan trio srpskog jazz basista Vladimira Samardžića i Jan Pele DalMotion iza kojeg stoji band splitskog bubnjara Jana Ivelića
  • HazzHR završit će zajedničkim nastupom big bendova iz Ljubljane, Zagreba i Beograda u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski

Program festivala, koji će se održati Tvornici i Lisinskom predstavila je Lana Janjanin, umjetnička ravnateljica, glazbenica i skladateljica, Janjanin je najavila niz koncertnih događaja s novim albumima, velikim koncertima, najboljim domaćim i stranim glazbenicima.Između ostalog istaknula je: "Najbitnije je da nova glazba zaživi za života kompozitora, stoga je jedan od ciljeva JazzHR Festivala dati mogućnost glazbenicima da na pozornici JazzHR Festivala predstave svoj autorski rad kroz koncertne promocije novih albuma".

Prva dva dana u Tvornici festival nakon koncertnih večeri nudi i nastavak druženja u Malom pogonu uz spontane jam sessione, a sigurno će poseban doživljaj biti druga večer 4. listopada kada će se na jam sessionu okupiti glazbenici iz tri big banda koji dan kasnije nastupaju u Jumbo Big Bandu, istaknula je Janjanin. Sudionicima na predstavljanju pridružila su se i dva hrvatska autora i izvođača na programu, riječki multiinstrumentalisti autor Zoran Majstorović, splitski bubnjar i autor Jan Ivelić. Oni će na festivalu premijerno predstaviti svoje nove albume koji bi uskoro trebali biti objavljeni.

 | Autor:

Majstorović je objasnio zašto je album posvetio svojim nonićima te istaknuo kako se sljedeće godine obilježava 15 godina od uvrštenja istarske ljestvice na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine, koju koristi i u svom autorskom radu. Svoj nastup na festivalu najavio je i glazbenom točkom na arapskoj lutnji. Ivelić je komentirao kako je njegov projekt DalMotion2, nastavak istoimenog projekta od prije deset godina, a usto ovo će biti njegov debi na pozornici JazzHR Festivala.

Na press konferenciji u više navrata istaknuta je i vrijednost projekta Behind the scenes, Hrvatskog društva skladatelja posvećenog razvoju mlade publike, a koji će na koncert Jumbo Big Banda dovesti preko 260 srednjoškolaca. Svi oni proći će prethodno radionicu koja će im približiti sadržaj koncerta pripremiti ih na to glazbeno iskustvo. To je općenito agenda i misao vodilja toga vrijednog projekta.

Festivalske ulaznice dostupne su u sustavu ulaznice.hr, a ulaznice za Jumbo Big Band Band i na blagajni dvorane Lisinski.

Photo: Matej Grgić

Komentari 0