Život

Tjedan dana sam koristila steviju umjesto šećera i evo što je bilo

Ne mora se posebno ponavljati kako su jednostavni šećeri loši za zdravlje, ali ponekad je život bez malo slatkog u sebi skoro pa nemoguć. Novinarka miss7 Kristina imala je težak zadatak - morala je šećer tjrdan dana zamijeniti zdravom zamjenom, stevijom

Bok ja sam Kristina, imam 28 godina, i anonimna sam ovisnica o slatkom. Volim šećer. Volim ga u svim oblicima hrane. Daj sve - domaće štrudle, palačinke, čokolade tamne, mliječne ili bijele, a možeš mi dati i one bezvezne čajne keksiće koji inače većini ljudi stoje u ormaru mjesecima dok se konačno ne bace u smeće jer im je istekao rok trajanja. Da skratim priču, ja sam kanta za (slatko) smeće, a tako sam i tretirala svoje tijelo, koje je do prošlog rujna nabujalo slojevima poput međimurske gibanice (red sladoleda, red ribe, red voćne salate, pa opet red sladoleda...)

Kada sam nakon ljeta stala na vagu, realnost me itekako osvijestila. Nije mi bilo jasno kako se toliko kila nataložilo u mene, a "jela sam puno voća i povrća". Očito one pola čokolade ili sladoled poslije ručka nisam smatrala ugrožavajućima za svoju liniju, ali... gle čuda, ipak su bile!

Prvi tjedan bez šećera sam se skoro onesvijestila, a onda su mi kolegice savjetovale da postoji način kako postupno izbaciti šećere iz prehrane. Jednostavno - zamijeni šećer prirodnim sladilom stevijom.

Stevija je inače prirodni zaslađivač "otkriven" prije više od 1500 godina, a koristila se za zaslađivanje gorkih čajeva. Inače, čak je 300 puta slađa od šećera, pa je dovoljna mala količina stevije da ti jelo ili piće postane slatko. Iz svog jelovnika izbacila sam sve rafinirane šećere, no nisam mogla baš nikako živjeti bez slatkiša. Zato sam odlučila steviju stavljati u svako jelo koje bi moglo biti slatko, bilo desert ili ne. Evo kako je to prošlo. 

 | Autor: miss7 miss7

Kupila sam steviju u tekućem obliku, u kapima, i prvo sam odlučila testirati okus. Bio je - STRAŠAN! Strašno slatko/gorko/grozno. U svakom slučaju, definitivno ne nešto što bi moglo zamijeniti šećer, bilo smeđi, bilo bijeli... No, dala sam steviji priliku.

Prvi pokušaj - zobeni kolačići sa stevijom. Prvi pokušaj - blam! Nemoj nikad jesti prepržene zobene pahuljice, cimet i izmrvljene orašaste plodove sa stevijom! Ovaj divan recept inače ide sa žličicom meda koja usput poveže sve sastojke, a ove dvije kapljice stevije ne mogu baš nikako zamijeniti med, a kamoli povezati slatki obrok.

Drugi recept - palačinke. U smjesu uopće nisam stavila sladilo, ali sam zato odlučila improvizirati s premazom za palačinke. Skuhala sam malo kakaa koji sam pomiješala s bademovim mlijekom te dodala kap stevije. NE - ovo nemoj isprobavati kod kuće! Srećom, moj čoko umak od stevije nije "zagadio" i ostale palačinke pa su ostale palačinke pojeli moji ukućani. I naravno da su premazali marmeladu preko... Pojela sam svoju (jednu) palačinku sa stevijom i zaključila da mi je dosta... Možda ova stevija stvarno ima dobar učinak - nakon nekoliko slatkih stevičnih zalogaja jednostavno izgubiš volju za jelom...

 | Autor: miss7 miss7

Nekoliko dana kasnije radila sam slatku verziju zlevanke (ili proje, kako ti drago), i dodala malo tekuće stevije u smjesu. Inače, ovo je jelo od kukuruznog brašna koje se kombinira s maslinovim uljem i može zamijeniti prilog ili se jede uz jogurt ili kiselo mlijeko. Svoj komadić zlevanke s par kapi stevije sam pojela s užitkom jer izgleda da su kukuruzno brašno i kiselo mlijeko "ugušili" delikatni okus stevije... Odnijela sam porciju i ženama s posla, i baš nitko nije skužio da se radi o proji sa stevijom. Misija uspjela.

I za kraj, probala sam steviju u potpuno neočekivano receptu -  u satarašu. Imam naviku jela s rajčicom ili sokom od rajčice malo zasladiti, a najčešće biram smeđi šećer. Ovog puta sam stavila par kapi stevije u šalšu i zaključila - NEĆU NIKADA VIŠE! Gorko slatki okus je potpunosti izmijenio okus jela, tako da ovaj sataraš nisam mogla uopće iskoristi kao obrok. Očajnički sam otvorila konzervu tune i zaključila - tjedan stevije za mene službeno završava!

 | Autor: miss7 miss7

Zaključak nakon tjedan dana: Umjesto isprobavanja novih nadomjestaka za šećer, jednostavno ga je lakše reducirati iz prehrane i odabrati smeđi šećer ili med. Svima koji se pokušavaju riješiti jednostavnih šećera iz prehrane savjetovala bih da probaju zasladiti jelo šećerom - jer satima poslije neće više ništa željeti pojesti. No, ovo je osobno iskustvo. Kao što Kim Kardashian uživa u grickanju celera, vjerojatno se rodila na svijetu osoba kojoj je stevija poput najfinijeg Tobleronea.

Photo: miss7

Komentari 0