Život

Stručnjaci ginekolozi odgovaraju na pitanja o endometriozi

Što je endometrioza, može li se (iz)liječiti i kako si pomoći ako nam je dijagnosticirana – na ova pitanja odgovaraju stručnjaci iz Poliklinike Mazalin

 Iako zahvaća 1 od 10 žena, o endometriozi se počelo pričati tek nedavno. Posljednjih nekoliko godina podiže se svijest o ovom stanju koje brojnim ženama diljem svijeta jednom ili više puta mjesečno uzrokuje gotovo paralizirajuće bolove te dugoročno stvara probleme vezane uz plodnost. Tako je ožujak proglašen mjesecom podizanja svijesti o ovoj kroničnoj, progresivnoj bolesti koja jest benigna, ali uzrokuje strašne bolove zbog kojih 1 od 10 žena na svijetu ne može normalno funkcionirati.

Lijeka nema, iako postoje tretmani koji pomažu sa simptomima. Nedavno je australsko farmaceutsko regulatorno tijelo nakon 13 godina odobrilo lijek koji olakšava simptome endometrioze, ali i radi na sprječavanju stvaranja novog tkiva.

„Iako pogađa mnoge žene u svijetu, endometrioza često godinama ostaje ne dijagnosticirana. Srećom, to se polako mijenja. Lijek za ovo stanje ne postoji, a izazov je što potencijalni lijekovi koji djeluju na simptome ne odgovaraju svim pacijenticama. Upravo zato iznimno je važno imati ginekologa s kojim možete otvoreno razgovarati i s kojim imate odnos povjerenja“, kaže Đurđa Žigmundovac Klaić, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije koja se nedavno pridružila timu stručnjaka u zagrebačkoj Poliklinici Mazalin.

No, što je zapravo endometrioza? Znamo li što je uzrokuje kako se dijagnosticira i kako se razlikuje od bolnih menstruacija?

Dr. med. spec. ginekologije i opstetricije Igor Srček objašnjava kako je bolna mestruacija jedan od simptoma endometrioze, ali sama po sebi ne znači da patite od ovog stanja.

„Endometrioza je bolest u kojoj se endometralno tkivo, odnosno tkivo slično sluznici maternice, nalazi na mjestu gdje inače ne bi trebalo, najčešće na jajnicima u obliku cista, koje nazivamo "čokoladne" ciste zbog njihove boje. Može se nalaziti i po jajovodima, sluznici peritoneuma, pa čak i na udaljenim lokacijama, poput mjehura i crijeva. Endometriozu karakteriziraju bolne menstruacije, posebice prvih dana“, kaže dr. Srček iz Poliklinike Mazalin.

Neki od simptoma također mogu biti bol kod spolnih odnosa, bol kod defekacije, kronična zdjelična bol, napuhnutost, a tijekom ginekološkog pregleda bol u zdjelici.

 | Autor:

„Liječnik na temelju opsežne anamneze može posumnjati na endometriozu. Ultrazvukom se mogu prikazati veća endometriotična žarišta i endometriomi, a dopuna ultrazvuku je i magnetska rezonanca zdjelice i donjeg trbuha. Ponekad je povišen marker iz krvi Ca 125, ali on može biti povišen i kod drugih stanja pa se na temelju njega ne može postaviti dijagnoza. Stopostotna dijagnoza postavlja se laparoskopijom, gdje se operativno uđe u trbušnu šupljinu te uzme uzorak potencijalnih žarišta koja se šalju patologu na analizu“, objašnjava proces dijagnosticiranja dr. med. spec. ginekologije i opstetricije Tihana Mazalin, ravnateljica Poliklinike Mazalin.

Dijagnoza ne mora značiti neplodnost, odnosno nemogućnost imanja djece, ali može utjecati na to, rekla nam je Žana Žegarac, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije te spec. fetalne medicine i opstetricije.

„Endometrioza zbog kronične upale može stvarati nepovoljni medij svojim upalnim produktima za oplodnju i implantaciju jajne stanice što može dovesti do nemogućnosti ostvarivanja trudnoće. Također, kod duboke zdjelične endometrioze može se poremetiti anatomija reproduktivnih organa te na taj način dovesti do neplodnosti.“ Svi liječnici u timu Poliklinike Mazalin, jedne od najcjenjenijih Poliklinika u Hrvatskoj, rade po tzv. Mazalin principu, koji podrazumijeva najvišu razinu stručnosti, cjelovit i individualan pristup svakom pacijentu te empatiju i podršku. Tako dr. med. spec. ginekologije i opstetricije Iva Pitner ističe neke od načina na koji si žene i djevojke same mogu pomoći. Cilj je smanjiti i ukloniti bol, povećati kvalitetu života, poboljšati psihičko stanje i sačuvati plodnost. Nema univerzalnog postupka niti univerzalnog lijek, ali uz kvalitetnu podršku izabranog ginekologa lakše je proći kroz cijeli proces.

„Nekima će pomoći topli oblozi, odnosno termofor na bolna mjesta i topla kupka protiv bolova, uz nesteroidne protuupalne lijekove (ibuprofen, ketoprofen, diklofenak, naproksen) koje je najbolje piti 2-3 dana prije početka menstruacije. Svakodnevno kretanje i lagano vježbanje, ako možete, pomaže s cjelokupnim stanjem organizma, kao i higijena spavanja i balansirana prehrana. Primjerice, nekima pomaže izbacivanje mliječnih proizvoda, dok nekima upravo suprotno – dodavanje u prehranu više mliječnih proizvoda. Izbacivanje glutena nekima se pokazalo korisno. Svakako, slušanje potreba i reakcija svog tijela važno je u svakodnevnom nošenju s endometriozom i kroničnom boli. U nekim je slučajevima moguća hormonska terapija, oralna ili u obliku spirale, dok u nekim slučajevima pomaže jedino operacija“, rekla nam je dr. Pitner.

Photo: None

Komentari 0